Bazı butik turizm konferansları özellikle Arival Konferansı, turizm sektörü için büyük bir değer oluşturuyor. Bu konferans, Berlin'de düzenlenirken, ülkemizde pek bilinmiyor ve dolayısıyla ülkemizden katılım oranı çok düşük. Ancak son iki yıldır bu özel ve hatta tematik konferansı takip ediyorum. Berlin'e vardığım anda, otel odamın hazır olmamasını fırsat bilerek hemen konferansa katıldım. Hızlıca katıldığım oturumlardan aldığım notların kısa bir özetini paylaşmak istiyorum tüm meraklılar ile.
Ana konu, yapay zekâ, teknoloji ve seyahatin birleşimi ve bunun üzerine düşünmek. Arival Konferansı, seyahat ve deneyim sektöründe devrim yaratmayı hedefleyen yapay zekanın (AI) gelişen rolüne dair büyük bir heyecan sergiliyor. Sektörde popüler olmayan liderler, seyahat deneyimlerimizi yeniden tanımlamak için yapay zekadan nasıl faydalanabileceğimize dair teorik tahminler ve pragmatik öneriler sunuyor.
Arival'ın kurucularından Douglas Quimby, açılış konuşmasında, yapay zekanın sektördeki "gündemin en sıcak konusu" olduğuna dikkat çekti. Sürdürülebilirlik, müşterilerin rezervasyon yapma şekilleri ve karar verme süreçleri üzerine odaklanarak, seyahatin geleceği üzerindeki etkilerini ele aldı.
Gezginlerin çoğunun özel deneyimleri tercih ettiği ve bu deneyimlerin seyahat rotalarını belirlemede önemli bir etken olduğu düşünüldüğünde, Quimby, seyahat sektöründeki insan unsurunun, yeni "kışkırtıcı ve duygusal" yapay zekâ inovasyonlarını nasıl karşılayacağı konusuna değindi.
Claus Raasted (The College of Extraordinary Experiences Direktörü), bir "yapay zeka devriminin başladığını belirterek, sektörü inovasyonu tartışmak yerine eylem yoluyla benimsemeye çağırdı.
Magpie Travel'ın CEO'su Christian Watts, operasyonel verimlilik için yapay zekadan nasıl faydalanılabileceğini vurguladı. Yazılı içerik oluşturmada yapay zekanın avantajlarına ve etkili yönlendirmenin önemine dikkat çekerek, yapay zekayı iş operasyonlarına entegre etmek için bir yol haritası sundu.
EO Autoura - Robotaxi tour operator ve AI tourism platform CEO’su Alex Bainbridge, yapay zeka ile pazar erişimini genişletme üzerine önemli bir konuşma yaptı. Gezi rezervasyonu yapmayan gezginlerin kullanılmayan potansiyelini tartıştı ve yapay zekayı dil engellerini aşmak ve ticari olmayan gezileri ölçeklendirmek için bir çözüm olarak tanımladı.
Google'dan Emmanuel Marot, karmaşık sorguları anlama ve arama deneyimlerini geliştirmede yapay zekanın gelişen yeteneklerine dikkat çekti. Çok yönlü etkileşimlerin önemini ve şirketin yapay zekayı seyahat aramalarına entegre etme çabalarını vurguladı. Marot, Google'ın yapay zekâ çağında reklamlar ve organik arama sonuçları arasında net bir ayrım yapma ve içerik keşfinde tarafsız bir yaklaşım sağlama konusundaki kararlılığını tüm katılımcılara güvence olarak sundu.
Yapay zekanın, hızla gelişen bir sektörde rekabetçi kalabilmek için gerekli olan bir inovasyon aracı olduğu çokça vurgulandı. Geleneksel iş yaklaşımının yapay zekanın hızlı gelişimine ayak uyduramadığının fark edilmesi, daha dinamik ve çevik bir metodolojiye geçilmesi gerektiğini gösteriyor.
Bu gelişmeler arasında "insanları geride bırakmama" ifadesi oldukça önemli. Bu strateji, mesajların kişiselleştirilmesi ve yapay zekanın benimsenme sürecinin kapsayıcı olmasını sağlamak için tüm personel tabanını kişi gruplarına ayırmayı ve kurum içindeki farklı ekiplerin çeşitli ihtiyaç ve endişelerini ele almaya teşvik ediyor.
Konferansta dikkat çeken birkaç yenilikçi girişim şunlar oldu:
-Trip Admit tarafından Tip Direct: QR kodu ile bahşiş verilmesini sağlayan bir sistem. ChatGapT adlı bir sistem aracılığıyla yorum yazmaya yardımcı olmak için yapay zekâ kullanılıyor.
-WeGoTrip: Dünya çapında yaklaşık 300 şehirde kendi kendine rehberli sesli turlar sağlıyor. Talep üzerine turları ölçeklendirmek ve oluşturmak için yapay zekadan yararlanıyor.
-Get Your Guide: Müşteri deneyimlerini kişiselleştirmek için arama ve ilgili düzeyini geliştirmeye odaklanarak yapay zekaya yatırım yapıyor.
-Imagine Experiences: Gezi öncesinde, sırasında ve sonrasında duygusal bağ kurmak için karakterler oluşturuyor. Bu karakterler, müşterinin gezi sürecinde müşteri hizmetleri için etkileşime girdiği sanal kişiler. Aynen özel bir seyahat Siri’si gibi.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri