Serdar Sağlamtunç / FCSI

Model oluşturmak

Model oluşturmak

Yeni bir konaklama tarzı önermesi olası mıdır veya sektör buna kısa sürede hazırlanabilir mi?

Sayılı da olsa birkaç alternatif uygulama söz konusu olabilir ama oyuncuların bu konuda istekli ve azimli olmaları da gerekli görülmektedir. Bu değişimler başlıca inşaat, donanım, hizmet konularını içerebilir ve geri ödeme, daha fazla kazanım ve çevreye yatırım şeklinde öne çıkartılabilir. Böylece dar bölgede oluşan sıkışıklık kolaylıkla giderilebilir.

Ana perspektifi oluşturmak zaman alıcı olabilir ama durum kabul edildikten sonra bu modelleri geliştirecek yeniliklerin önünün açılacağı açıktır. Yapılması gereken ilk işin bugüne kadar biriktirilen deneyimler ve bolca krizlerden elde edilen sonuçların doğru bir değerlendirmesini yapmak olmalıdır. Sektörü saran “her şey dâhil” sisteminden başlayıp turizmde başarılı diğer ülkelerin uyguladıkları yöntemlerin incelenmesi ve bize özgü bir model haline getirilmesi önemlidir. Ancak bu çalışma için eski yapı yerine yeni bir kurgu ile sektörün tüm paydaşlarının doğrudan ve yetkin temsil edilmesi başarının ana kolu olacaktır.

Konaklama sektöründeki en büyük saplantı inşaat ve dekorasyon olarak görünmektedir. Ama iyi bir teknik analiz yapıldığında bu iki sektörün henüz rüştünü ispat edememiş olduğu ortadadır. İnşaat tarafına bakarsak dev yapılar ile birlikte kullanılmayan boş alanlar ancak hizmet için olması gereken metrekarelerin çok az bırakılması söz konusudur. Her iki önemli detayın optimum çözümü vardır ve buna her tesiste en fazla dikkatin verilmesi kurtarıcı olabilir. Sadece bu yapılarak tesislerde olağan harcamalardan %40-50 tasarruf olasıdır. İnşaat bakım, tadilat ve tamiratları işin içine katılınca bu değer daha kritik halden normalleşme yoluna girecektir. Akılcı bir çözüm olarak mevcut binalar ve yeni inşaatlar olarak ayrım yaparak bir milat belirlenmesinde sayılamayacak kadar fayda vardır. Çünkü bu tarihten sonra projelerin minimal ancak tam teşekküllü tarzda planlanması ve inşası geçerli olmalıdır. Eski tesislerde ise tadilat dönemlerinde aynı düşünceye göre teknik tedbirler alınması gerekecektir.

İnşaatların normalleşmesi sonrasında tüm donanım ve teçhizatın akıllı ve temiz enerji normlarına uygun olarak seçilmesi önem kazanacaktır. Kıyılarda güneş ve rüzgâr enerjisi, kara kısmında ise toprak ısı pompa tekniği tek kaynak olarak kullanılabilecek özelliktedir. Yeni ve tadilat isteyen inşaatlarda “0 enerji bina” teknolojisi pratikleri harcamaları düşürecektir. Buna ilave olarak değişen müşteri profiline uygun akıllı rezervasyon sistemleri ile kapıların, oda hizmetlerinin, harcama ve faturalama işlemlerinin insansız olarak yapılacağı uygulamalar gündeme getirilebilir. Bu yapıldığında ilave ekonomi söz konusu olacaktır.

Misafirlerin en çok dikkat ettiği ve müşteriyi sürekli kılan yiyecek içecek ve çamaşırhane hizmetlerine yeni uygulamalar getirilmelidir. Gıdaların tesis içinde üretimi, saklama ve pişirme usullerinde yeni uygulamalar yapılarak büyük kazanımlar söz konusu olabilir. Buna ilave olarak gereksinime göre ürün sunumu ve planlaması yapılması ile atıkların önlenmesi çok önemli bir madde olarak ön almalıdır. Bu kısma ilave edilecek deterjansız yıkama modelleri ayrı bir büyük tasarruf kademesi olarak işlev görecektir. Bu kaleme eklenecek farklı teknik usuller ile su ve enerji korunması yöntemleri ile kazanımlar artacaktır.

Son üç paragrafta bahsedilen işlerin yapılabilmesi için tesislerin projelendirmesi ve imalatı aşamaları sırasında daha fazla teknik bilgi ve deneyimin işin içine girmesi zaruridir. Ancak yeterli de değildir. Bölümlerde bahsi geçen teknik alt yapı yanında imalat ve ürünlerin ortaya çıkması için sanayi tarafında da geliştirme çalışmaları yapılması gereklidir. Çünkü genel anlamda konaklama sektöründe en fazla para harcanan temel cihazlar yabancı kaynaklıdır. Yerli üretimlerin hem kaliteyi hem de verimi karşılayacak şekilde bir teknik gelişmeyi yakalaması sektörün önemle ele alması bir konu olarak görünmektedir. Bu aşamada mevcut imalat yöntemleri yanında kamu tarafından sağlanan teşviklerin değişmesi, kopyala yapıştır yerine özgün üretimlerin desteklenmesi faydalı olacaktır. İlgili bakanlıkların konuya farklı açıdan bakmaları gereklidir.

Tasarruf kalemlerinden en kritik olanı hizmet şeklidir ve burada büyük kazanımlar söz konusu olabilir. Bugüne kadar 5* deneyimi sadece kaynakları tüketici etki yapmış görünüyor çünkü gelen misafir kapasite bakımından 3* hatta 2* seviyesinde. Sadece bu ayarlama yapılması ile harcamaların yarıdan fazla düşeceği öngörülebilir.

Bu noktada yanlış bir tartışmaya meydan vermemek için önermelerin mevcut ve içinden çıkılamayan krizleri hafifletme yöntemi olarak ele almak gerektiğini hatırlatmak isterim. Bir müddet sonra turizm asıl işlevine geri dönünce yıldız sayıları ve gelecek üst sınıf misafire göre düzenlemeler yapmak kolay işlerdir.

Bugün yaygın olarak görülen belki salgın hastalık olarak tabir edilebilecek bir diğer sıkıntı konaklama ve yiyecek sektöründe tekdüze ancak farklı isimler ile donatılmış mönülerdir. Kopyala yapıştır ve ortaya karışık fikrinin ağır bastığı özgünlük ve yaratıcılıktan uzak yiyecek ve içecek türleri yerine daha yerel ve nispeten yöreye uygun tatların sunumu fiyat-kalite-tanıtım işlevlerini aynı anda bir araya getirecek özelliklere ve öneme sahip olacaktır.

Diğer farklı ama aynı potadaki konu, boşa çekilen kürekler ile gastronomi ve sağlık turizmi türleri yapılması gerekenin çok dışında olduğu için ne ses getiriyor ne de tercih unsuru taşıyor. Diğer türlerde olduğu gibi salt düşük maliyet ile müşteri çekmenin kazanımının olmadığını anladığımız zaman düzelme yoluna girebileceğiz. Turizm aslında son derece dinamik ve yaratıcı türlere sahip ve biz elimizdeki uçsuz bucaksız kaynaklar ile farklı modeller geliştirebiliriz. Neden bu konu ele alınmıyor sorusunun yanıtı belki de henüz fark edilmemesidir. Yine de turizme uygun ve hatta dünya çapında rakipsiz ve çok nadir yerlerin politik amaçlar ile heba edilmesinin önüne geçebilmek farklı türleri devreye almak ile mümkün olabilir. Yapılacak o kadar ilginç ve farklı projeler, geliştirilecek konular var ama mevcut yapı ve anlayış tüm kapıları duvar haline getirmiş durumdadır.

Belki biraz kapsayıcı bir bakış, daha çok ve farklı kesimler ile irtibat, iletişim, bilgi deneyim paylaşımı, ekip ruhu ile birlikte başarma erki yakalanabilirse sayılan fikirler ve daha fazlası hayata geçirilebilir. Bu durumda kazanım konaklama, yiyecek içecek ve onu besleyen 70 civarı sektörü ayaklandıracak etkiye ulaşabilir. Bir kez çarklar doğru ve ahenkli dönmeye başlayınca gerekli düzeltmeler, ilaveler yapılması olasıdır. Ülkenin elindeki bu fırsatları iyi değerlendirmek herkese fayda sağlayacaktır.

Bir çağrı da yapmış olayım, ciddi istekli ve niyetli yatırımcı, işletme, kurum ve STK ları ile ortak projeler üretebilir ve içinde olduğumuz durumdan kurtulabiliriz. Hodri meydan.


Bu Makale 14.10.2019 - 14:23:13 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.