Orhan Sancar

2024 turizm hedefleri ve stratejik değerlendirme: Rusya ve BDT pazarları üzerinden Türkiye

2024 turizm hedefleri ve stratejik değerlendirme: Rusya ve BDT pazarları üzerinden Türkiye

2024 yılı turizm hedeflerimize bakıldığında, Rusya ve BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) bölgelerinden Antalya, Bodrum ve Dalaman’a 6 milyon turist getirme planlarımız doğrultusunda ilerliyoruz. Ancak, Rusya'nın bazı şehirlerinde iç pazar talebi nedeniyle daralmalar yaşanıyor ve bu şehirlerin uçuşlarını diğer bölgelerle birleştirme gerekliliği doğuyor. Bu tür zorluklar, hedeflerimizi gerçekleştirme sürecinde stratejik esneklik ve hızlı adaptasyon yeteneğinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

2024 yılı turizm hedeflerimize bakıldığında, Rusya ve BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) bölgelerinden Antalya, Bodrum ve Dalaman’a 6 milyon turist getirme planlarımız doğrultusunda ilerliyoruz. Ancak, Rusya'nın bazı şehirlerinde iç pazar talebi nedeniyle daralmalar yaşanıyor ve bu şehirlerin uçuşlarını diğer bölgelerle birleştirme gerekliliği doğuyor. Bu tür zorluklar, hedeflerimizi gerçekleştirme sürecinde stratejik esneklik ve hızlı adaptasyon yeteneğinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Türkiye içindeki destinasyonların satış performansı

Türkiye genelinde çalıştığımız destinasyonlar arasında satış performansı açısından genel olarak olumlu bir tablo görüyoruz. Antalya, Bodrum ve Dalaman gibi popüler turistik bölgeler, yüksek talep ve doluluk oranları ile dikkat çekiyor. Ancak, son dakika satışlarında yaşanan zararlardan kaçınmak için daha etkin fiyatlandırma stratejileri geliştirmemiz gerektiği de açık. Bu bağlamda, daha dinamik ve talebe duyarlı fiyatlandırma modelleri üzerine yoğunlaşmak, maliyetleri minimize ederken gelirleri maksimize etme potansiyeline sahip.

Turist sayısını artırma atratejileri

Turist sayısını artırmak ve turizmi 12 aya yaymak için bazı stratejik adımlar üzerinde durmalıyız. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile ortak reklam programlarına daha fazla bütçe ayırmak ve kültürel destinasyonları öne çıkarmak bu noktada kilit öneme sahip. Kültürel ve tarihi zenginliklerimiz, sadece yaz sezonunda değil, yılın her döneminde turist çekme potansiyeline sahip. Özellikle THY'nin kış döneminde Nevşehir, Urfa ve Mardin'e direkt tarifeli seferler planlaması, bu bölgelere yönelik paket kültürel tur programları hazırlamamızı kolaylaştıracaktır. Böylece, turizmin bölgesel ve mevsimsel dağılımını daha dengeli hale getirebiliriz. Türk Hava Yolları’nın Kapadokya, Urfa ve Mardin’e direkt tarifeli seferler düzenlemesi de bu pazardaki çeşitliliğe destek olacaktır.

Fiyat artışlarının etkisi ve fiyat-performans analizi

2024 yılında enflasyonist baskılar nedeniyle fiyat artışları kaçınılmaz görünüyor. Bu durum, erken rezervasyon stratejilerimizi daha da önemli kılıyor. Bu sezon, erken rezervasyon satışlarındaki indirimleri etkili bir şekilde pazarlayarak kapasitemizin %45'ini 31 Mart'a kadar satmayı başardık ve bu da bize önemli avantajlar sağladı. Ancak, sezon içinde fiyatların normal seviyeye dönmesi, satış hızında belirgin bir yavaşlamaya neden oldu. Otellerin son dakika promosyonları ile fiyatları düşürmesi satışları dengeledi, fakat bu durum erken rezervasyon yapan misafirlerin tepkisine yol açtı.

Pandemi sonrası Rusya ve BDT pazarında istikrarlı bir erken rezervasyon dönemi kurguladık ve 2022-2024 yıllarında başarılı sonuçlar elde ettik. Ancak, son dakika promosyonlarıyla fiyatlar erken rezervasyon döneminin altına inerse, 2025 yılı erken rezervasyon kampanyalarımızın istenilen sonuçları vermemesi olasıdır. Bu nedenle, erken rezervasyon stratejilerimizi güçlendirirken, son dakika satışlarını da sürdürülebilir kılacak dengeli bir fiyat politikası geliştirmemiz gerekiyor.

Genel turist hedefi

2024 yılı için tüm tur operatörleri ve diğer acentelerle birlikte Türkiye'deki resort bölgelere Rusya’dan 5 milyon,diğer Bdt ülkeleri Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Ermenistan ve Gürcistan’dan toplam 1 milyon turist getirme hedefi belirledik. Bu kapsamlı hedef, koordineli bir pazarlama ve operasyon stratejisi gerektiriyor. Hedefimize ulaşmak için bölgesel ve uluslararası işbirliklerini artırmak, müşteri memnuniyetini ön planda tutmak ve dinamik fiyatlandırma stratejileri ile esneklik sağlamak kritik öneme sahip.

Rusya’nın iç turizm politikaları

Rusya bu yıl, vatandaşlarını kendi ülkesinde tatil yapmaya ciddi şekilde teşvik ediyor. Aynı şekilde, Rusya'da tur düzenleyen tur operatörlerine ve hava yollarına çeşitli kolaylıklar ve indirimler sağlanıyor. Bu teşvikler, Soçi, Yalta, Kırım ve güney Rusya'nın diğer bölgelerinin önemli miktarda turist çekmesini sağlıyor. Bu durum, Türkiye'ye gelecek turist sayısını etkileyebilir, dolayısıyla bu pazarın dinamiklerine uyum sağlamak için stratejik önlemler almak gerekmektedir.

Ayrıca, Rusya’da mevcut yaptırımlar ve Ukrayna sorunu nedeniyle kamuda görev yapan kolluk kuvvetleri ve diğer tüm memurların yurt dışında tatil yapması yasaklanmış durumda. Bu durum, yurt dışına çıkan turist sayısını da etkiliyor. Türkiye lehine bu kısıtlamaların yumuşatılması için devlet tarafından atılacak adımlar, sonuç elde edilebilecek bir durumdur ve ciddi bir katkı sağlayacaktır.

Sonuç

2024 yılı turizm hedeflerimizi gerçekleştirirken karşılaştığımız zorluklar ve fırsatlar, stratejik esneklik ve inovasyonun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Rusya ve BDT bölgelerinden Antalya, Bodrum ve Dalaman’a turist çekme hedeflerimizi tutturma yolunda ilerlerken, iç pazarda ve uluslararası arenada dengeli ve etkili stratejilerle başarıya ulaşmamız mümkün. Turist sayısını artırmak ve turizmi yıl boyunca canlı tutmak için kültürel destinasyonları öne çıkaran ve rekabetçi fiyatlandırma stratejileri benimseyen yaklaşımlar, Türkiye’nin turizm sektöründe sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşmasında kilit rol oynayacaktır.

Bu Makale 27.07.2024 - 17:14:06 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Nereye

    Bekir pak 28.07.2024 - 05:47

    Nereye geliyormuş bu Ruslar? Türkiye'de en az 75 şehire gelmediklerinden eminim. O kadar şehir geziyorum hiç göremedim.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.