Tebrik ederim, tespitlerinizin tamamına katılıyorum.
Değerli TurizmGüncel okuyucuları. Turizm sektörü açısından çok zor geçen iki yılın ardından, döviz hareketlerinin de yaratmış olduğu katkı ile, bilançolarda faaliyet karının çok yüksek gerçekleştiği bir 2018 yılını geride bırakmak üzereyiz. Buna karşın döviz bazında özkaynaklar ve maddi duran varlıklar erimeye devam etti.
Özellikle döviz bazında borçlanma ile büyüyen firmalar, varlıkların aynı oranda değerlenmemesi nedeni ile yapmış oldukları yatırımlarda çok ciddi kayıplar yaşıyor. Bu durum da, yapılan yatırımların geri dönüş sürelerini arttırıyor. Bundan sonraki süreçte yatırım finansmanlarında 15 yılın üzerinde kredilendirmeler de gerekecektir. Bunun karşısında turizmde dolulukların ve fiyatların artmaya başlaması sayesinde çevrilebilir bir nakit akışı senaryosu piyasalara hakim.
2019 yılında enflasyon ve döviz riski nedeni ile özellikle maliyet tarafında turizm sektörünü çok zorlu bir yıl bekliyor. Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler, biz finans yöneticilerine sezona girmeden önlem alacak bir süreyi bırakacaktır. Beklentilerin aksine 2019 yılında dövizde herhangi bir düşüş beklemediğimi belirtmek isterim. Böyle bir düşüşü gerektirecek bir enstrüman veya ekonomik koşul 2019 yılı için görülmemektedir.
Tarım üretimi yetersiz, ithalat ile açık kapatılmaya çalışılıyor, hayvancılık üretimi yetersiz ithalat ile açık kapatılmaya çalışılıyor, enerji üretimi yetersiz ithalat ile kapatılmaya çalışılıyor ki ülkemiz güneş enerjisi açısından paha biçilemez konumda, biz hala dünyada da terk edilen nükleer enerjiyi almaya çalışıyoruz. Ağır sanayiimiz ise hammaddede dışa bağımlı halde hammadde olmazsa üretim olmayacak. Tüm bunların karşısında inşaata harcanan rakamlar ise korkunç boyutlarda.
Şahsen, son 10-12 yıldır veya daha öncesinde de karşılaştığımız gibi enflasyon verilerinin hiçbir zaman gerçeği yansıtmadığı kanısındayım. Normal şartlarda enflasyon ile doğru orantılı artması gereken döviz fiyatları ise sıcak paranın etkisi ile sürekli baskı altında tutuldu. Ancak deniz bitti, Amerika’nın içerisinde bulunduğu durumdan çıkması için dünya tarihinde basmadığı kadar dolar basması ancak gelinen noktada fazladan basmış olduğu dolarları artık yakmaya başlaması ile ucuz finansman kaynakları artık bundan sonraki süreçte olmayacaktır.
İşte 2018 yılında Türk Lirasının en çok değer kaybeden para birimi olmasının altında yatan nedenlerden en önemlisi budur. Yani aslında dövizin bugün geldiği yer aslında olması gereken yerdir. Enflasyon ile doğru orantılı olarak da önümüzdeki sene 7,50-8,00 bandı arasında yılı tamamlayacaktır.
2019 yılında ise bu tabloya en çok katkı sağlayacak olan sektör turizm sektörü olacaktır. Sektörel bazda yaklaşan seçimler nedeni ile içeride seçmene oynamak için Avrupa ve diğer ülkeler ile herhangi bir siyasi krizin olmaması, yapısal ve hukuki reformların AB standartlarında hayata geçirilmesi ve dünya ile barışık bir ülke olmamız, savaş nedeni ile ülkemize sığınan ve artık savaş bittiğine göre ülkesine dönmesi gereken sığınmacıların geri gönderilmesi durumunda, turizm sektöründe hem istihdam alanında hem de doluluk ve fiyat anlamında iyi bir yıl geçirebiliriz.
Yeni bakanımızın sektörün içerisinden birisi olması ve sektörün ihtiyaçlarını ve dinamiklerini çok iyi etüt edebiliyor olması sayesinde hantal ve popülist turizm politikalarını terk edeceğimize inanıyorum. Verilere dayalı, hedefi olan, pazar odaklı ve sonuca odaklı politikalar turizmde yeni pazarların yaratılmasına ve dolayısı ile hak edilen fiyatlara ulaşmasına yardımcı olacaktır. Özellikle artık etkinliği tartışılır hale gelen fuarların yerine, müşteriye odaklı pazarlama politikaları hem Türkiye algısını değiştirecek hem de satış kanallarının çeşitlenmesine destek olacaktır. Sektör oyuncularının direkt katılımının hedeflenmesi ve taşın altına elini koyması ile de önümüzdeki dönemlerde niş pazarlarda Türkiye turizminin pazarlanması olumlu etki yaratacaktır.
Son olarak bütçe döneminde tüm işletmelerimize tavsiyem maliyetler tarafında tedbirli hareket etmeleri olacaktır. Yüksek kurlarla yapılan bütçeler yerine beklentilerin daha altında tedbirli kurlarla bütçe yapılması maliyetlerin daha efektif ve verimli yönetilmesine katkı sağlayacaktır. Olası ani kur artışı ve piyasa koşullarında bir nebze de olsa maliyetlerin yönetilmesine katkısı olacaktır.
Bu vesile ile 2019 yılında tüm sektör çalışanlarına, profesyonellerine ve işletme sahiplerine güzel bir yıl geçirmelerini dilerim.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri