2012 turizm sezonunu geri bıraktığımız şu günlerde otelcisinden, tur operatörüne, havayolundan tüm sektör tedarikçilerine kadar herkes geçirdiği sezonun artısına ve eksisine bakmakla meşgul şu günlerde.
Turizm Bakanlığı verilerine göre Ağustos sonunda tüm destinasyonlar bazında % 0,29 luk artış görülmekte. Ancak otel doluluk oranları bu rakamlara paralellik göstermiyor.
2013 yılının 2012 yılından daha zorlu geçeceği ise gün gibi aşikar. Bu düşüncemin dayandığı noktalara biraz değinmek isterim.
Rakipler : Akdeniz çanağında bulunan rakip ülkelerin Turizm’de 2012 yılının ikinci çeyreğinden sonra yaptıkları atılım, ve izledikleri stratejilerin getirileri 2013 yılında giderek daha da artacaktır.
Yunanistan, İspanya, Mısır, Tunus ve Fas gibi ülkelerdeki belirsizliklerin yerini olumlu beklentilere bırakması ve özellikle Kuzey Afrika ülkelerindeki Arap Baharı devrimlerinin tamamlanmış ve
hükümetlerin oluşmuş olması Türkiye için bir dezavantajdır.
Fiyat : 2011 ve 2012 yılında yukarıda bahsi geçen ülkelerdeki olumsuzluklar nedeni ile rakipsiz olan Türkiye otelleri istedikleri gibi fiyat artışları yapmışlar ve bu artışlar 2011 yılında olmasa da 2012 yılında turizmi olumsuz etkilemişti. Ancak 2013 yılında enerji alanında yapılan zamların ve bu zamlar dolayısı ile diğer girdilerindeki artışların etkisi ile beklenen yeni otel zamlarının turizm üzerindeki etkisi negatif olacaktır.
Ekonomi : Ekonomideki cari açıklar dolayısı ve 2013 yılında yerel seçimlerin olacak olması nedeni ile 2013 bütçe dengelerinin daha da fazla bozulacağı ve bu nedenle enerjiden, toplu iğneye birçok zamların olacağını ilkokuldaki çocuk bile tahmin edebiliyor. Ekonomide 2013 yılındaki beklenen bozulmalar TL ‘nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybedeceği öngürüsü içerisinde kur farkı riskinin turizmde pozitif bir etki yaratacağı ancak TL bazında giderlerin ve Yabancı Para Birimi gelirlerin risk stabilizasyonlarının çok dikkatli ayarlanmasının da pozitif etkileri olacağını varsaymaktayım.
Ayrıca vergi gelirlernin arttırılması yönünde alınacak olası kararlar ile vergi oranlarında da ciddi bir artış ve denetimlerde amansız takiplerin olacağını da göz ardı etmemek gerekir.
Suriye ve Komşu Ülkeler ; Suriye ile yaşanan krizin özellikle kış aylarında ülkemize ziyarete gelen turistler üzerindeki ciddi olumsuzlukları kendini göstermektedir. Resmen olmasa da fiilen bir savaşın yaşandığı ortamda hangi ülkenin hangi insanı turist olarak ülkemize gelmek ister. Avrupa’da tüm tv kanalları, radyolar ve gazeteler bu olayı ilk başlarda çok ciddiye almamış olsalarda şu anda bültenlerinde ve günlük yayınlarında ciddi bir şekilde olasılıklar konuşulmaya başlandı. İran ve Irak gibi komşu ülkeler ile olan ilişkilerdeki gerginlik ve bu gerginlik ortamı içerisinde artan terör olayları ise 2013 yılında ülkemiz turizmini her şeyden daha çok etkileyecek tek sebeptir.
Tüm bu etkenlere bağlı olarak çizmiş olduğum olumsuz tablonun bu sonbahar günlerinde canınızı sıktığına eminim. Tüm bunları dile getirmenin sebebi ülkenin bacasız sanayisinin başrol oyuncularının tüm bunları bugünden görüp özellikle rakiplerinin pozisyonlarını dikkate alıp önlemler almasıdır.
Herşeye rağmen ülke insanımızın dinamizmi ve değişikliklere çabuk uyum sağlaması bizi bir adım öne taşıyor .
Saygılarımla çok güzel bir 2013 sezonu dilerim.
Not: Fuar sezonu başlıyor, Lütfen çalışmış olduğunuz bankaların yöneticilerini bu fuarlara misafir olarak davet edin ki onların bu sektör üzerindeki olumsuz ve endişeli görüşleri bir nebze yok olsun.
Bu Makale 22.02.2013 - 21:38:57 tarihinde eklendi.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.