TurizmGüncel MITT Moskova Fuarı'nın nabzını tuttu
Türk turizmcinin gözü kulağı Rusya pazarında. Hem nicelik, hem de nitelik açısından Türkiye turizminin vazgeçilmezi olan Rusya'da bu yıl nasıl bir sezon yaşanacak?
TurizmGüncel/Analiz
Konuyla ilgili olarak hem Türkiye'nin, hem de Rusya'nın önde gelen turizm temsilcileri ile konuşma fırsatı bulduk. Krize yaklaşım konusunda bakanlık ile sektör arasında bir açı olduğu ortada. Turizmciler, hava yolu şirketlerine ve tur operatörlerine sağlanan desteğin hem kapsam hem de süresinin uzatılması gerektiğini düşünüyor. Bakanlık ise, daha ileri hamleler yapmadan evvel durumu gözlemleme pozisyonunda.
BAKANLIĞIN GÖZÜNDEN RUSYA KRİZİ
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, katıldığı MITT Moskova Fuarı'nda yaptığı açıklamada, Rusya'daki krizin Türkiye turizmi açısından büyük bir zaaf unsuru olarak gösterilmesine, aşırı önlemler alınmasına ve fiyat indirilmesine karşı olduklarını açıkladı. Çelik, benzer açıklamaları daha önce de yapmıştı. Bakan Çelik'in açıklamalarından şu anlaşılıyor: Rusya'da bir kriz var ancak Türkiye'nin bu krizin boyutlarını aşacak önlemler alması doğru değil. Bakanlığın, uçak şirketlerine vereceği yakıt desteği ile, tur operatörlerine sağlayacağı kredinin sıkıntının aşılmasında yeterli olacağı düşünülüyor.
Kredi desteği verilecek tur operatörlerinin 400 bin ve üzerinde turist getiren şirketlerle sınırlı tutulması konusunda ise Çelik “Kuşkusuz her destek açıklanandan daha dar da olabilir, geniş de” diyerek gidişata bakılıp desteğin kapsamının değişebileceğine dair mesaj da veriyor.
OTELCİNİN GÖZÜNDEN RUSYA KRİZİ
Rusya krizinin kuşkusuz en endişeli tarafı otelciler. Sezon yaklaşırken her otelci kendini “bir şekilde” garantiye almaya çalışıyor. Bu nedenle tur operatörleri ile otel temsilcileri arasında yoğun görüşmeler gerçekleşiyor.
Otelcilerin şu anda çıkacağı fiyatların ileriye dönük etkileri ise en büyük endişe kaynağı. Diğer bir endişe kaynağı ise, son dakikaya kalması beklenen Rusya satışlarında fiyatların, EB'lerin gerisine düşme tehlikesi. Böyle bir durumda, Rus tüketicinin erken rezervasyona olan inancının sarsılması tehlikesi de var.
Bu arada bir notu daha eklemek gerekiyor: Rusya'daki krizin tur operatörleri tarafından kullanıldığına dair serzenişler de var. Kış operasyonlarında kayıplar yaşayan tur operatörlerinin, otelcilerden daha fazla aksiyon alarak zararlarını telafi etmeye çalıştığına ve bu nedenle satışlarla ilgili net bilgiler paylaşmadığına dair konuşmalar da sık sık duyuluyor.
TUR OPERATÖRLERİNİN GÖZÜNDEN RUSYA KRİZİ
Kuşkusuz Rusya'nın nabzını en iyi tutan taraf tur operatörleri. Görüştüğümüz tur operatörü temsilcileri, krizin son derece ciddi olduğunu ve bunun kaçınılmaz olarak tüketici davranışlarına yansıyacağını belirtiyorlar. Rusya'nın önde gelen tur operatörlerinin çoğu, projeksiyonlarını yüzde 15 – 20 kapasite düşürülmesine göre oluşturuyor. Burada olumlu olabilecek tek konu, pazarda artı bir hareketlenme yaşanması durumunda, hemen tüm operatörlerin buna yanıt verebilecek güçte ve esneklikte olması.
Tur operatörlerinin çoğu Türkiye'de otel fiyatlarının yüksek olduğunu düşünüyor. Avrupa pazarı karşısında Türk otelcinin elini güçlendiren Rusya için kısa vadeli düşünülmemesi, Türk turizmine büyük artı değer sağlayan Rusya pazarında yaşanacak kayıpların sineye çekilmesi görüşü ağır basıyor.
Tur operatörleri ve otelciler, Rusya'daki krizin turizme etkileri konusunda bakanlık ile aynı fikirde değil. Yapılan değerlendirmelerde, uçaklara yakıt desteğinin uzatılması, tur operatörlerine sağlanacak kredinin kapsamının genişletilmesi gerektiği belirtiliyor.
Gerek tur operatörlerinin, gerekse otelcilerin strateji geliştirememesinin ana nedeni ise belirsizlik. Rus halkının 2015 sezonu için nasıl bir tutum içinde olacağı bilinmiyor. Bu belirsizliği ortadan kaldıracak yegane gelişme ise, kuşkusuz petrol fiyatlarının artması ve rublenin dolar karşısında değer kazanması.
RUS HALKININ GÖZÜNDEN RUSYA KRİZİ
Rusya'daki krizin merkezinde duran halk ise henüz ne olduğunu ve neler olabileceğini anlayabilmiş değil. Satın alma gücü bir anda yarı yarıya düşen Ruslar, biraz daha “bekleyip görelim” tutumu içindeler. Yüzde 85 ile ülkedeki siyasi iradenin arkasında duran halk için, krizden daha önemli olan şey ülkelerinin itibarı ve batının yaptırımlarına karşı bütünlük içinde ayakta durması.
Rusya'da ruble için psikolojik sınırın 50 olduğu, böyle bir durumda Rusların daha rahat hareket edeceği belirtiliyor. Krizin nasıl bir noktaya evrileceğini kestiremeyen halk, satın alma gücündeki düşüşten ziyade, dereyi görmeden paçaları sıvamama eğiliminde. Krizin etkilerinin biraz hafiflemesi, geleceğe duyulan güveni, dolayısıyla tatil planlarını da belirleyecek en önemli unsur.
Bu yıl tatile çıkıp çıkmayacağını sorduğumuz kimi Rus vatandaşları, tatile çıkmayı planladıklarını, ancak bütçeli tatillere yöneleceklerini belirtiyorlar. Bunun anlamı şu: Alt segment ve uygun fiyatlı otellere doğru bir kayma yaşanabilir.
Rusya'da 2015 yılının bir diğer trendi ise yerli turizm olacak. MITT Moskova Fuarı'na baktığınızda bunu net bir şekilde görebiliyorsunuz. Kırım ve Soçi gibi destinasyonların MITT'e yoğun katılımı da bunun en belirgin işareti. Dahası, Rusya'nın bir devlet politikası olarak iç turizmi destekleyeceği, iç turizm destinasyonlarını cazip kılacak adımlar atacağı biliniyor.
Rusya'nın iç turizme dair yaklaşımı Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Uluslararası İşbirliği Departman Başkanı Valeriy Korovkin tarafından da doğrulanıyor. Korovkin'e göre, bu yıl Rusya'da iç turizme olan talep yüzde 30 artacak. Buna ilaveten, rubledeki değer kaybı nedeniyle, Rusya'ya giden ziyaretçi sayısında da ciddi oranda artış bekleniyor.
DİĞER MITT MOSKOVA FUARI HABERLERİMİZ
Bu Makale 13.04.2015 - 20:50:14 tarihinde eklendi.