Emir Hepoğlu

Otellerde hijyen uygulamaları

Son yıllarda sıklıkla yaşadığımız salgın hastalıklar nedeni ile kişisel Hijyen'in önemi fazlasıyla ön plana çıkmaktadır.

Apollon'un oğullarından biri olan tıbbın ve sağlığın tanrısı olarak anılan Asklepios, ölümsüzlüğe çare bulduğunda, muhtemelen Zeus'u kızdırmış olmalı ki (sanırım insanların ölümsüz olması iktidarını sarsardı) başına düşen bir yıldırım sonucu, sonsuza dek yunan mitolojisindeki efsane karakterler arasındaki yerini almıştır. Ancak ölmeden evvel sağlık ilmini aktardığı, hekimlik sanatını öğrettiği iki çocuğundan biri olan Hygieia, bir lonca düzeni içerisinde babasından devraldığı bu misyonu Bergama, İzmir ve Atina'da tapınaklar kurarak sürdürmüştür. 19'uncu yüzyıldan bu yana modern Yunanca'da Hygieia biçiminde kullanılmaya başlayan, diğer batı dillerinde Hygiene ve Türkçe'ye de Hijyen olarak geçen bu ad, günümüzde insan sağlığı için gerekli koşulların sağlanması ve sürdürülmesi için öngörülen uygulamaların yapılandırılması olarak ifade edilmektedir.



OTEL HİJYENİ & HOUSEKEEPING DEPARTMANI


Son yıllarda sıklıkla yaşadığımız salgın hastalıklar nedeni ile kişisel Hijyen'in önemi fazlasıyla ön plana çıkmakta ve tüm dünyada hükümetler, kendi toplumlarını bilinçlendirmek için bütçeler ayırmakta, ciddi çalışmalar yapmaktadırlar. Konaklama sektöründe ise hijyenik ortamları yaratmadığınız sürece iş yapmanız neredeyse olanaksız haldedir. Turist'in münferit beklentileri bir yana, acentelerin sorumlulukları dahilin de tesislerden talep ettikleri birtakım belgeler mevcuttur. Bu belgeler tesiste sağlıklı gıda üretildiğinden başlayarak, alınması muhtemel tüm hizmetlerin hijyenik ve sağlıklı ortamlarda gerçekleşeceğini garanti eder. Bu belgelere sahip tesislerde doğal olarak her zaman için tercih edilenlerin başında gelir. Konaklama tesislerinde ise Kat Hizmetleri Bölümü temizlik, düzen ve bakım ile ilgili işleri yapan departmanı dır. Doğal olarak konuğun bir işletmeyi tercih etmesindeki en büyük neden otelin temiz ve tertipli olmasıdır. Otel Hijyeni ise, tesiste buna yönelik yapılan işlerin sağlık koşullarına olan uygunluğunu ifade etmektedir.



SPA HIJYENI VE SAKINCALI KONULAR


Son yıllarda başta güney sahillerimiz olmak üzere ülkemizde inşa edilen birçok yeni turistik tesiste neredeyse Spa & Welness bölümü olmayan yoktur. Trend olmasının yanı sıra yerli ve yabancı turistin de beklentileri arasında üst sıralarda gelen Spa'lar arasında dünyadaki benzerleri ile boy ölçüşebilecek kalite ve donanımda olanları da vardır. Termal, Mineral, Tıbbi, Genel ve Günlük olarak farklı yapılarda hizmet veren bu Spa'ların kendi temizlik ekipleri haliyle mevcuttur. Otel bünyesinde bulunan bazı Spa lar ise bu temizlik hizmetini otel Housekeeping departmanından alırlar. Bazı büyük Spa işletmesi yapan gurupların temizlik departmanlarını kendi bünyelerinde oluşturdukları da görülmüştür. Hatta Executive Housekeeper ile çalışan zincir Spa işletmeleri de hali hazır da mevcuttur. Her ne şekilde olursa olsun SALUS PER AQUAM Türkçe meali ile SUDAN GELEN SAĞLIK anlayışını değiştirmemek, bozmamak gerekir. Unutulmamalıdır ki hijyen ve sanitasyon kontrol mekanizması sağlıklı olmayan bir spa işletmesinde, özellikle havuzların ve ıslak ortamların cilt enfeksiyonları ile Lejyonella hastalığının kaynağı olduğu deneyimlerle kanıtlanmıştır. Bilhassa sıcak havuz içindeki sürekli devirdaim olan suda mikrobiyal çoğalma ve enfeksiyon riski mevcuttur. Bu tip riskler göz önüne alındığında yapılması gereken, tesisteki su kalitesinin kötüleşmediğini garantilemek için sürekli ve dikkatli şekilde bakım yapılmasıdır.

Sezon içerisinde tesislerde en çok reklamasyon alan bölümlerden biri olan Spa'lar bünyelerinde bulundurdukları birçok rekreasyon alanları vasıtası ile hizmet vermekte ve bu esnada hijyen konusunda oldukça kontrollü olmak zorundadırlar. Bu konuda Spa yöneticilerine düşen ağır bir sorumluluk mevcuttur. Rutin denetimler yapan ve bunun sonucunda rapor tutan il sağlık müfettişleri, sezon içerisinde onlarca tesise gerekli sağlıklı ortamları yaratmadıklarından ya da yapılandırmadıklarından dolayı cezalar kesmektedirler. Bunun en büyük nedenlerinden biri Spa yöneticilerinin kendi mesleklerinin tüm inceliklerine hakim olmalarına karşın hijyen ve sanitasyon konularının genelde başka birimlere devretme eğilimidir. Tüm Türkiye'de termal tesisler ile birlikte sayıları 2 bin 500 civarında bulunan ve yaklaşık 10 bin istihdamın söz konusu olduğu bu dev sektör, 400 milyon doları aşan rakamlar ile büyüklüğünü kanıtlarken, yaklaşık 100 milyon dolarlık yeni yatırımların da kapıda olduğu belirtilmektedir. Hal böyleyken ve rakamlar bu denli ortadayken,beklemeden yapılması gerekenler ise oldukça nettir.

 

OTEL PERSONELİNİN UYMASI GEREKEN HİJYEN KURALLARI


Otelde çalışan personelinde kişisel hijyen ve sağlık kurallarına uyması, üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmesi için, otel idaresinin de birtakım önlemler alması ve haliyle uygun ortamı sağlaması gerekmektedir. Uyulması gereken kurallar ise sırası ile şu şeklidedir; İşe alınmadan önce personel sağlık kontrolünden geçirilmelidir. Kan testleri ve röntgenleri (özellikle akciğer) alınmalıdır. Bu teknikler, daha sonra zaman zaman yinelenerek, personelin sağlık durumu denetim altında tutulmalıdır. Hastalanan personele izin verilmeli, hastalığı süresince istirahat etmesi sağlanmalıdır. Hafif bir öksürüğü de olsa doktora gönderilmeli, ağız ve burun kültürü alınmalıdır. Personelin yemek yeme alışkanlıkları gözlenmeli, yalnızca onların kullanacağı yemek yiyebilecekleri ve dinlenebilecekleri bir yer hazırlanmalıdır. Yemeklerden önce ve sonra ellerini yıkayabilecekleri ayrı bir muslukları olmalıdır. Kullandıkları tuvaletlerin son derece temiz tutulması için gerekli malzemeler (suyu kesilmeyen musluk, bol sabun vb.) sağlanmalıdır. Personelin iş alanına yakın duşları olmalı, sık sık yıkanmaya teşvik edilmelidirler. Üniformaları sık sık yenilenmeli; her personelin en az 3 takım üniforması olmalı; giysisi az da olsa kirlendiğinde değiştirmeye, temizini giymeye zorunlu tutulmalıdır. Her gün duş alınmalı, yıkanmalı, terlemeyi önleyici ve koku giderici deodorant kullanılmalıdır. Temiz iç çamaşırı ve temiz giysiler giyilmeli, sokak giysileri ile mutfakta serviste çalışılmamalı, üniforma her gün değiştirilmelidir. El tırnakları kısa olmalı, dikkatle fırçalanmalıdır. Özellikle kadınların bilezik, alyans yüzük gibi mücevher takmalarına izin verilmemelidir. Yiyecek hazırlanırken ya da yiyeceklerin açık bulunduğu yerlerde öksürülmemeli, hapşırılmamalıdır. Bir mendille ağız ve burun kapatılmalı, bu durumda kâğıt mendil kullanılmalı kirli mendil üniforma cebinde ya da elde olmamalıdır. Sık sık, her fırsatta ılık su ve sabunla eller, tırnak fırçası ile fırçalanarak yıkanmalı. Elleri el yıkamak için ayrılan musluklarda yıkamalı, yiyecek yıkama muslukları bu iş için kesinlikle kullanılmamalıdır. Personel tuvaletlerinde, musluklarda kalıp sabun yerine duvara monte edilmiş sıvı sabun kabı olmalı ve sıvı sabun kullanılmalıdır. Bütün bu sıralananlara ek olarak personelin kişisel eşyalarını koydukları özel dolaplarına hiçbir şekilde yiyecek konulmamalı, saklanmamalıdır. Bu idare tarafından cezalandırmayı bile gerektirebilir. Unutulmamalıdır ki, bu tür yiyecekler tüm haşereler ve fareler için son derece cazip bir ortam yaratır.

VE PEST CONTROL…

İnsanlar, otellere, restoranlara ya da dinlenme tesisi vb. yerlere gittiklerinde çoğunlukla kendilerine sunulan ön cepheyi görürler, zaten işletmenin amacı da budur; albenisi olan ön cephe. Gerçekte arka cephede neler oluyor, çatalımızın ucundaki gıdanın, tarladan - masamıza gelene kadar ki serüveni nedir, bu pek merak edilmez.
Haşere mücadelesi önceki yıllarda "ilaçlama" olarak tanımlanırdı, ancak son yıllarda, sadece ilaçlama değil buna bağlı faktörlerinde etkisi görüldüğünden, bu alandaki hizmetin tümü "pest kontrol hizmetleri" olarak görülmeye başlandı. Gerçekte, mücadele büyük oranda, haşerelerin çoğalmasını sağlayan alanların (mümkün olduğu noktada) ortadan kaldırılması ile mümkündür. Üremenin devam ettiği yerler göz ardı edilerek mücadele yapıldığında, üreme hızla devam edeceğinden asla sonuç alınamayacaktır. Çünkü, haşerelerin son derece yüksek üreme güçleri vardır Ülkemizde maalesef Haşere ve kemirgenlere karşı yapılması gereken ilaçlama ve kontrol hizmetleri, Gerek devlet gerekse kişi ve kurumlarca uzun yıllar ihmal edilmiş ve AB uyum yasaları çerçevesinde 2005 yılında konu kısmen de olsa devlet tarafından sahiplenilmiştir. Önceki yıllarda halkın sağlığını ve gıda güvenliğini hiçe sayan yaklaşım bu tarihten itibaren, birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da sadece günü kurtaran yaklaşımlarla az da olsa mesafe kaydedilmiştir. Sonuç olarak HIJYEN tesisteki sağlıklı koşulların sürekliliğini garanti eden bir süreçtir. Tesisler hizmet kalitelerini ve misafir sürekliliğini garanti etmek için başta temizlik ve hijyen olmak üzere bir çok hizmeti garanti etmek zorundadırlar.




Bu Makale 29.11.2010 - 10:12:13 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • derya 02.09.2012 - 11:45

    kesinlikle doğru ve uugulanması gereken ciddi kurallardır.hizmet sektöründe isek önce hijyen ve temizlik.....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.