OTELDEN BİR KESİT: BİNANIZIN RUHSAL DURUMU NASIL?
Böyle bir soru sorulsa nasıl bir yanıt verirdiniz?
Böyle bir soru sorulsa nasıl bir yanıt verirdiniz? Çoğumuzun belki de hiç aklına gelmemiştir ancak her bina yaşayan bir kütledir. Her ne kadar içinde yaşayanlarla birlikte ruh edinir ve bunu sürdürürse de binaları yaşayan varlıklar olarak görmek bir projeci bakımından çoğu zaman işleri kolaylaştıran etki yapmaktadır. Yine de işin başında, projelendirme aşamasında binanın güler yüzlü veya asık suratlı olmasına karar verilmektedir. Bu yazıda bunun biraz farkındalık yaratacağını düşündüğüm görüşlere yer vereceğim.
Endüstriyel binalar genelde büyük sayılarda misafir karşılayan tesislerdir. Gelen insanın rahat etmesi ve binanın yapılış şekline göre duygusal bir alış veriş yaşanması işin kritik noktasıdır. Bu nedenle örneğin bir otelde binanın geometrik şekli, müşterinin gezebileceği yerleri, odalar, toplantı salonları ve yemek salonları çok itinalı bir şekilde projelendirilmeli, kullanılacak malzemeler, renkler özenle seçilmiş olmalıdır. Henüz ülkemizde renk mühendisliği gibi bazı uzmanlık alanları kullanılmadığı için ilerleme kaydedilmiyor ancak genel kültür bilgisi olarak renklerin insan üzerinde karar vermedeki etkileri bilimsel olarak açıklanmaktadır. En çok bilinen kırmızı rengin enerji ifade etmesi, istek uyandırması ve çekim oluşturması iyi bir örnek olabilir. Dolayısıyla müşterilerin kullandığı alanlarda yer alacak mobilyaların ve ortamın dekoratif renkleri de analiz edilmelidir. Çünkü bu ufak detaylar müşteride rahatlama veya sıkıntı etkisi yaratmaktadır.
Bu kısa açıklamadan sonra geniş ve rahat bir bina girişi, sizi kendisine kolaylıkla yönlendiren lobi, odaya çıkarken kullanılan asansör ve yeteri kadar geniş, aydınlık koridorlar varsa ilk edinilen izlenim bir gevşeme hissidir. Bunun tersi durumunda içiniz sıkılarak odaya girerek edindiğiniz rahatsızlık duygusu ile daha fazla müşkülpesent olmanız çok kolaydır. Aynı örneklemeyi otelin diğer yerleri için de geliştirebiliriz. Ortaya çıkacak olan duygu, bina ile kişisel ilk alış verişinizin etki derecesidir. Eğer bu derece konfor seviyesi üzerindeyse o binanın güler yüzlü olduğunu kabul etmek gerekir. Çünkü ayna prensibiyle siz ona gülersiniz o da size karşılık verir. Sonuçta da müşteri memnuniyeti doğal olarak sağlanmıştır.
Tabi ki ilk güler yüz önemli olmasına rağmen kalış süresi içinde diğer etkileşimde bulunduğunuz mahal ve ortamlar da önem sırasına göre ortaya çıkarlar. Oda dışındaki bazı zorlanarak elde edilmiş yapısal hataları önleme girişimi oda içinde pek de geçerli değildir. Müşteri koridordaki yamuk duvarı tolere eder ancak odadaki yamuk duvar onda belli bir uyumsuzluk hissi oluşturarak anında herhangi bir nedenle yapılan bir şikâyet olarak ortaya çıkar. Bu kadar önemli olan bu kontrol noktalarına binanın projelendirilmesi ve imalatı sırasında dikkat edilmekte midir? Ana soru budur.
Son yıllarda inşaat malzemelerinin çeşitlenmesi ve hızlı imalat usulleri bazı tedbirlerin alınmasında zaaflara neden olmaktadır. Ancak en büyük sıkıntı eski imalat usullerinin yeni malzemelere uyumunun yapılmamasında yatmaktadır. Çünkü ürünlerin özelliklerine göre imalat tarzlarının şantiye yönetimi planlaması içinde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu yerine getirilmediği zaman hızlı imalat yapılırken detaylar sürekli atlanmaktadır.
KRİTİK NOKTALAR
Müşteri açısından odaya giriş, zemin kaplama malzemesi, elindeki bavulu koyacağı yer, elbislerini asacağı dolap, yatağın konumu, odanın doğal aydınlatma alma özelliği, oda içi aydınlatmalar, banyo ve WC genişliği, konumu öncelikle dikkat çeken konulardır. Çünkü odaya ilk girişte görsel olarak bu sayılan noktalar dikkat çekmektedir. Eğer projelendirme sırasında bu duruma önem verilip müşterinin rahat hissedeceği ortam hazırlanmışsa en azından iyi bir başlangıç yapılmış olur. Bu özellik otel işletmesi bakımından önemlidir çünkü müşterinin ilk rahatsızlık tepkisini yatıştırmak çoğu kez olası değildir. Veya fazlaca ödün vermek zorunda kalınır ki bu da oda gelirini düşürücü önemli bir etkendir.
İşletme tarafından bakıldığında odanın yapısı ile ilgili hassas bir konu daha vardır. Özellikle son yıllarda artan elektronik olanaklar ve insanların akıllı cihazlar kullanma güdüsü çoğu kez dezavantaja dönüşmektedir. Burada belki de ileri teknolojiye sahip ancak daha kolay kullanımlı cihazları seçmek en doğrusudur. Çünkü oda içinde kullanılan bu tür cihazların müşteriye bir çalışan tarafından net ve yalın olarak anlatılması, müşterinin bunu anlayarak kolayca kullanmasında zorluklarla karşılaşılmaktadır. Bellboy tarafından verilecek açıklamalar, müşterinin algı ve kullanma becerisiyle birleşirse sonuç vermektedir. Genelde müşteri elinde ağır yük yoksa odaya refakat istememektedir ki bu durumda bahsi geçen teknolojik donanım tam bir fiyasko ile neticelenmektedir. Öyle ki yanmayan bir armatür, ayarlanamayan klima ünitesi, açılmayan bir TV zaten yol yorgunu olarak odasına çıkmış müşteride ters etkilenme yaratarak olumsuzluk başlatan bir unsurdur.
Oturma mobilyalarının rahatlığı, çalışma masası büyüklüğü, masa aydınlatması, masa etrafındaki elektrik prizlerinin konumu, çalışma koltuğu rahatlığı, TV boyutu, TV program çeşitliliği, eviye batarya düzenekleri, duş bataryası, banyo havalandırması, ayna buğu önleme tertibatı, klima cihazı, pencere ve kapı açılma seçenekleri, yatak sertliği, yastık kalınlığı ve yumuşaklığı, çarşaf temizliği, havlu temizlik ve yumuşaklığı, buklet malzeme kalitesi, oda temizliği, banyo temizliği ikincil olarak dikkat çeken konulardır. Tüm bu detaylar iyi bir şekilde yan yana gelirse müşteri memnuniyeti ortaya çıkmaktadır.
Dikkat ederseniz bahsi geçen her madde plan ve proje ile yakından ilintilidir. Projesi doğru ve itinalı yapılan tesislerde malzeme şartnameleri bu husular dikkate alınarak yapılmalı ve belli oranlarda standart malzeme yoksa imalat için detaylar ortaya çıkmalıdır. Bu nedenle inşaat sektöründe malzeme standardizasyonu ve tanımlama çalışmalarının yapılması çok önemlidir. Bina yapım şartnameleri oluşturmak ve güncellemek oldukça zor bir iştir ancak bir kere bina teknik kodları oluşturulursa bu tüm sektör ve yardımcı sektörlerin kalite bakımından önünü açacak niteliklere sahiptir. Bir dipnot olarak belirtmekte fayda var, inşaat sektöründe ileri tüm ülkelerin bina kodları vardır.
BAZI ÖRNEKLER:
• Sorun: Yan veya üst odada kalan diğer misafirin yürüme, banyo yapma ve TV seyretme gibi tüm hareketlerini takip edebilirsiniz,
Neden: Betonarme ve yalıtım
• Sorun: Odanızdan lokantada yemeğin hazır olduğunu kokusundan anlayabilirsiniz,
Neden: Havalandırma sistemi
• Sorun: Süzgeç veya eviyeden gelen kötü koku içinizi karartabilir,
Neden: Sıhhi tesisat
• Sorun: Klima sisteminin sesi uykunuzu böler, kapattığınızda kış aylarında ya soğuktan veya yaz aylarında sıcaktan uyuyamazsınız,
Neden: Cihaz seçimi
• Sorun: Odada hiçbir şey çalışmaz ancak siz sürekli bir uğultu duyarsınız,
Neden: Havalandırma sistemi
• Sorun: Suyu açtığınızda boruları sarsarak hızlı bir akışla karşılaşırsınız, bazen de kuvvetli bir ıslık sesi rahatsızlık yaratır,
Neden: Sıhhi tesisat
Binanın güler yüzlü olması içinden güler yüzlü çıkan insanlarla mümkündür. Gülmek bir memnuniyet işaretidir ve iç enerjimizi artırıcı etkiye sahiptir. Bir özelliği de bulaşıcı olmasıdır. Bunu elde etmek ise o kadar kolaydır ki sadece önem verilmesi gereken detayların dikkatli olarak kontrol edilmesi ve uygulamaya konması yeterlidir. Bu kadar basit
Bu Makale 03.07.2011 - 20:42:22 tarihinde eklendi.