Necati Çalışkan

Keşke CEO'luk yapmasaydım...

CEO olmam benim için büyük bir onurdu.

19 yaşımda muhasebe memuru olarak girdiğim  turizm sektöründe istikrarlı olarak yükselmenin beni 48 yaşında CEO’luğa kadar getireceğini  gerçekten hiç hayal bile etmemiştim. Aynen sonunun böyle olacağını hayal etmediğim gibi...
 

Bundan 3 yıl önce Vip turizmde çalışırken büyük bir tekstil şirketinin bağlı olduğu seyahat acentesi için aldığım CEO'luk teklifine ''evet'' dedim. Grubun seyahat acentesinde tam 2 sene bu görevi yaptım. .


Bir sene önce ekonomik kriz, küçülme politikası ve oğlum büyüdü bahanesiyle sözleşmem uzatılmayıp ayrılmam sağlandı. Aslında çok da üzüldüğümü söyleyemem. Tekstil sektöründeki bakış mantığı ile turizm yapılmasının bu birlikteliği daha ilerlere götürmesi zaten imkansızdı. Benim için o an iyi de oldu en azında uzun yıllar yoğun çalışma temposundan dolayı bulamadığım dinlenme imkanını yakalayacaktım diye düşünmüştüm ama kazın ayağı hiçte göründüğü gibi olmadı. 

 
O gün söylediğim ''evet''in hayatımın en yanlış ''evet''i olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum...Keşke CEO'luk yapmasaydım keşke teklife evet demeseydim..

 
Turizm sektöründe uzun yıllar çalışan ağabilerimizin yaş ilerledikçe başlarına gelenler maalesef genç yaşta bizim başımıza mı geliyor diye düşünmüyor değilim...

Keşke CEO olmasaydım…Bunu son bir senedir her gün söylüyorum…
 

Profesyonel çalışma hayatımda geldiğim en büyük nokta olan CEO’luğun bu ülkede ve bu sektörde benim önümde ve bundan sonraki yaşamımda en büyük engel olarak karşıma çıkacağını hiç kestiremedim. Bu nedenle kendimi affetmiyorum.


Turizm Sektörüne aşağıda anlatacağım sebeplerden dolayı şimdilerde ara geçiş dönemi olarak adlandırdığım danışman ve yazar olarak devam ettiğim çalışmalarım süresinde  yaşadıklarımı bu sektörde çalışanlarla paylaşmak gereğini duydum.


Yaşımın daha genç olması nedeniyle sektöre yani aktif çalışma hayatıma tekrar geri dönmek istiyorum. 

Ancak çeşitli İş görüşmelerinde ‘’sen CEO’luk yapmışsın biz seni bakamayız sana çok ücret vermek lazım’’  ya da ‘’siz çok üst düzey görevlerde bulunmuşsunuz bizim şirket size hafif gelir siz daha büyüklerine layıksınız üstadım’’ gibi sözleri sık sık duymak beni adeta şoke etti. Şaka gibi bir şey yaşıyorum. İnsanlar sizi öyle bir yere koymuş ki yada siz öyle bir mevkiye veya statüye gelmişiniz ki oradan inmeniz mümkün değil. Olacak iş değil. Sanki CEO oldunuz geri dönüşünüz yok. Bundan sonra hep CEO olacaksınız veya öyle bir talebiniz var. 


''Bizim şirket size hak ettiğiniz ücreti veremez''


Bu durumdan övünç mü duymak lazım yoksa nefret mi etmek lazım açıkcası olanlara inanamıyorum.
 

Hayatımın en büyük onuru dediğim CEO’luğun bana çok genç yaşımda ne kadar kötülük yaptığına şahit oluyorum. CEO olduğum güne açıkçası pişman olduğum günleri yaşıyorum.


Keşke Mali İşler Müdür Olarak kalsaydım.
 

İnsanın genç yaşta Genel Müdür veya CEO olması nasıl önüne engel olarak konuyor açıkçası anlam veremiyorum.

Bu nasıl bir anlayıştır nasıl bir bakıştır.

 
Bütün bu yaşadıklarımdan o zaman şu çıkıyor. Bunu da paylaşayım da bazılarına iyilik yapayım bari...

 Turizm sektöründe benim gibi hızlı yükseme düşüncesinde olan herkese sesleniyorum. Aman sakın arkadaşlar dikkat genç yaşta CEO falan olmayın. Oturun oturduğunuz yerde memur olun şef olun üstünü olmayın. Müdürseniz sakın daha yukarılara falan çıkmakta acele etmeyin. Takılın 60-70 yaşına kadar. genç yaşta CEO olmak mı asla…Aldanmayın öyle süslü püslü ünvanlara falan.
 
Tabi CEO olmanın verdiği zararlar bununla da bitmiyor...
 
Sizlerle paylaşacağım bir başka konuda sektörle ilgili son 10 yıldır çeşitli internet gazetelerinde yazılar yazıyorum. Bunu yazarken açıkçası keyif alıyorum. Çünkü yaşamım boyunca hep paylaşımcı, eğitimci öğretici oldum. Bilgilerimi, gördüklerimi  ve tecrübelerimi herkesle paylaşıyorum. Ama onu da yazdığıma için zaman zaman pişman oluyorum. Hemen bir lakap buluyorlar. ''Üstad '' ''Duayen'' Yaa daha ne yazdık ki..yaş ne ki çok genciz yolu ancak yarıladık. İki şey yazdık diye  ''Üstad''da ne demek oluyor. Bu da bir aldatmaca sakın ha arkadaşlar bu laflara aldanmayın...sonra hayatınız kayar...

 CEO oluyorsun sanki yolun sonuna gelmiş muamelesi görüyorsun yazı yazıyorsunuz ''Üstad'' ''duayen'' diyerek  bir yerlere oturtuyorlar sizi. Yapmayın arkadaşlar bu yakıştırmalarla bizi genç yaşta emekliye sevk etmeyin ...

 Genç yaşta CEO olmak yolun sonuna geldiğimizi anlatmıyor. Aynen yazı yazarak deneyimleri paylaşmanın üstad olduğumuz anlamına gelmediği gibi...

Keşke çalışma hayatımda hep memur olarak kalsaydım keşke Genel Müdür ve CEO olmasaydım...Sakız gibi üzerime yapışan şu CEO'luktan kurtulacağım günleri iple çekiyorum...


Bu işin üstesinden bir şekilde geleceğim. Başardığımda onu da sizlerle paylaşacağım...Kolay gelsin hepinize...

 

 

Bu Makale 20.08.2010 - 23:05:43 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Celal Coşkun - KOYD 13.08.2010 - 10:20

    Necati bey, Bu yazıyı kaleme aldığınız için sizi kutluyorum. Elinize sağlık. Emin olun, kimbilir kaç meslek mensubunun sorununu dile getidiğiniz. "Bizim için fazla iyisiniz..." veya "siz şimdi çok para istersiniz..." yada "Biz size küçük geliriz..." sözleri ne zaman aklıma gelse buruk bir tebessüm yerleşiyor yüzüme. Sonuçta, ya işsiz kalıyorsunuz yada sizi ve yapmak istediklerinizi hiçbir zaman anlamayacak birirlerine turizmi öğretmeye çalışıyorsunuz. Sevgiyle kalın.

  • Barış MELETLİOĞLU - BKM TURİZM 12.08.2010 - 06:25

    Necati Bey dinlenme süreniz biraz uzadığı için demoralize olduğunuzu düşünüyorum. Biliyorsunuz Altın çamurada düşse değerini kaybetmez. Kriz dönemi ile birlikte yeni yatırımcıların riskli olarak gördüğü Turizm Sektöründe 2011 itibariyle yeni yatırımcılar gelecektir ve mevcut hatalarından ders alan Acenteler sizin tecrübelerinize ihtiyaç hissedecektir. BKM TURİZM'de her zaman bir masanız var bunu daha önce sözlü olarak belirttim yazınızı okuduktan sonra yazılı olarakta belirtme gereği hissettim. Sizin tecrübelerinizden öğreneceğimiz daha çok şey var.

  • Zafer Cengiz 12.08.2010 - 01:38

    Türkiye'nin acı bir gerçekliği olan- KIZAKTAKİ MÜŞAVİRLER HAVUZU'na hoş geldiniz Necati Bey. Mevcut zihniyetlerde öne çıkan NAKİT sermayenin gücü olduğundan- BİLGİ sermayesi hiç önemli değil elbette. Beyin Göçü dışında da pek çözüm yok bu konuda maalesef! Bu deveyi gütmek veya bu diyardan gitmek durumundasınız- Fakat size hemen SIKI bir MORAL görüşü verebilirim- Siz BİR kaybedeceksiniz / Karşı taraf ise mutlaka BİN kaybedecek- Elbette bu da ZÜĞÜRT TESELLİSİ olarak sineye çekilecek- Size sabırlar ve başarılar diliyorum...!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.