Dr. Serdar Baş

BAŞARIYI SÜREKLİ KILMAK

İşverenler, istikrardan yana oldukları için daha ziyade bu sorunların taraflar arasında kendiliğinden çözülmesini temenni edip, bu konuda vakit ve para kaybetmektedirler. Malesef birçok işletmede bu konuda gri yakalanamamaktadır, ya siyahtır veya beyaz.

Başarılı yöneticinin, işletmenin sahip olması gereken özelliklerini Dr. Üzeyir GARİH; Fikir üretimi, iş bitirme azim ve heyecanı, çalışkanlık, bilgi, tecrübe, organizasyon ve planlama gücü, finans gücü, denetim gücü, çevre ile içte ve dışta iyi ilişkiler kurma özelliği ve şans olarak  ifade etmiştir.

Vehbi KOÇ ise insanı başarıya götüren yukarıda ifade edilen özelliklerin tamamını;  “Herkese aynı nezaketle davranan insan daima yükselir.” “ İlerlemek istiyorsanız, çok da büyük işler kurma kararındaysanız, iyi öğrenim göreceksiniz, alçak gönüllü olacaksınız.” “ Bunca yıllık iş hayatımda başladığım işi hiçbir zaman yarıda bırakmadım.” “ İsraftan kaçınmak, tutumlu olmak meziyettir.” gibi cümleler ile açıklamaktadır.

Sektörümüzde başarıya ulaşmış tüm yönetici arkadaşlarımızda bu meziyetler biraz fazla, biraz eksik mevcuttur.

Kanaatimce Dr. GARİH’ in söz etmiş olduğu özelliklerden şans, bana göre ilahi takdir, kelimelerin de ifade ettiği üzere bizim elimizde, bizim takdirimizde değildir.

Heidrick & Struggles’ dan Kaan OTÇU ile yaptığım bir görüşmede, sektörümüzde başarılı işletmelerde, genel müdür ve üzeri pozisyonlarda görev yapanların arasında sigara kağıdı kadar fark olduğunu tesbit ettiğini, ifade etmişti.

Bana da soracak olursanız, özellikle ülkemizde otel zincirlerinin ve otellerin başına getirilen arkadaşları, kendileri ile birlikte çalışan yönetici arkadaşlar ile mukayese ettiğimizde aralarında çok ciddi farklılıklar olmadığını görürüz.

Son günlerde görüştüğüm bir çok arkadaşımdan, başlarındaki yöneticilerin hayatlarını çok zorlaştırdığını, bu durumdan bir çıkış aradıklarını his ettim.

Genel olarak bu çıkış bizim sektörümüzde , çatışma ve kaçış olarak tezahür etmektedir.

Çatışma ve bunun sonucu taraflardan birinin işletmeyi terk etmesi, işletmelerin farklılık yaratmadaki en önemli ve pahallı kaynaklarını heba etmesine sebebiyet vermektedir.

Durum sadece bununla da sınırlı değildir, çatışma ve sonuçları toplam verimliliği de kesintilere uğratmaktadır.

İşverenler, istikrardan yana oldukları için daha ziyade bu sorunların taraflar arasında kendiliğinden çözülmesini temenni edip, bu konuda vakit ve para kaybetmektedirler.  Malesef birçok işletmede bu konuda gri yakalanamamaktadır, ya siyahtır veya beyaz.

Aslına bakacak olursanız işverenin, sorunlar kangren olmadan işin en başındaki adamına evladı gibi telkinlerde bulunması ve koçluk yapması gerekmektedir.

Bu aşamada yazının başında referanslarına baş vurduğumuz ülkemiz iş hayatının duayenlerinin, kafalara kazınması gereken sözlerine tekrar döneceğim.

Başarı için Garih’ in sıraladığı özellikler arasında ŞANS, bana göre İLAHİ TAKDİR en önemli olanıdır. Öyle durumlar ile karşılaşıyoruz ki İlahi Takdir öyle tecelli ettiği için, diğer vasıflar kısmen veya tamamen olmasada insanlar mevki ve mevkinin getirdiği imkanlara kavuşuyorlar.

Bu imkanı yakalayan arkadaşlarımızın, kendileri, müeseseleri ve çalışma arkadaşları açısından durumu fırsata dönüştürecek anahtarları doğru kullanmaları gerekmektedir.
KOÇ’ un dediği gibi;

Herkese aynı nezaketle davranan insan daima yükselir.

İlerlemek istiyorsanız, çok da büyük işler kurma kararındaysanız (benim ilavem) “mevcut koşullarınızı  korumak ve ilerlemek istiyorsanız” öğrenim görmelisiniz ve daha da önemlisi alçak gönüllü olmalısınız.

Benim şahsi tecrübelerim de kantarın topu kaçtığında, ilahi takdirin kişiyi hizaya getirmek üzere devreye girdiği yönünde oldu, bu güne kadar.

Şansımız açık olsun...Hoşça kalın...


Bu Makale 27.12.2010 - 12:42:35 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.