Yol otel, hologram tanıtım tüneli, kopya müze... Uslan'dan çılgın projeler
İlos Turizm ve Uslan Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Serhad Uslan, proje aşamasında olan ve tamamlandığında çok ses getirecek ‘Yol Otel’, ‘holgram tanıtım tüneli’ ve ‘kopya müze’ gibi çarpıcı projelerini ilk defa TUROB Hotel ile paylaştı.
Kar yağışı beklenilenden az olduğu için kötü bir sezon geçirdiniz. 2015 kış turizmi için öngörüleriniz neler?
Geçen yıl dünyada kar yağmadı. Dolayısıyla geçen yılın kış turizmi kötü geçti. 2015 senesinde kar beklentisi var. Yılın ilk karı yüksek kesimlere yağmaya başladı bile. Geçen yıl kar yağmadığı için tatilcilerin bir özlemi de var tabii. Geçen yıla kıyasla çok daha fazla rezervasyon alıyoruz. Kış turizmcisi geçen yılın acısını çıkaracak gibi gözüküyor. Ama kar makinesi kuran yer yok hala, kurup beklerlerse çok daha iyi olur. Kar yağarsa bu yıl yüzde 100 doluluğa ulaşılır. Geçen yıl yüzde 30 ile kapatmıştık sezonu.
3 ÇARPICI PROJE
Yeni yatırım planlarınız var mı peki?
1- İstanbul’da kopya müze açacağım. Ona yer arıyorum. Ben bunu ilk Floransa’da gördüm. Leonardo da Vinci Müzesi’ne gidip baktım. Küçük bir müze. Leonardo da Vinci’nin bütün eserlerinin kopyaları var. Küçük bir de dükkan var. Çıkışta o eserlere dair hediyelik eşya satın alabiliyorsunuz. Paris’te de Salvador Dali’nin kopya eserlerinin sergilendiği bir müze var. Şimdi ben de İstanbul’da yer arıyorum. Ya Dali’nin ya Leonardo da Vinci’nin ya da Picasso’nun kopya eserlerinin sergilendiği bir müze açacağım.
2- Diğer proje de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yurt dışı fuarlarında açtığı stantlarla alakalı. Bu stantları ortadan kaldırmak istiyoruz. Onu yerine gelişen 3D sistem düşünüyoruz. Yurt dışı fuarlarında 2 bin metrekarelik stantlar alınıyor. Artık bu fuarların ziyaretçileri azalmaya başladı. Çünkü insanlar artık işlerinin büyük bir kısmını internet üzerinden görüyorlar. Dolayısıyla tanıtım şeklinin de artık değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Fuar içinde ya da dışında bir alan alınacak ve raylar döşenecek. Üstü açık vagonlar yerleştirilecek. Bu raylar bir tünelin içine gizlenecek. Bu tünelin içinde hologram teknolojisi kullanılarak hazırlanmış Türkiye’yi tanıtan malzeme olacak. Vagon tünele girdiği anda 3 boyutlu bir Türkiye gezisi yapılacak. Misal, kayak yapan adam önünüzden geçecek, Peri Bacaları’nın içine girip çıkacak vs.. Dünyanın en büyük yazılım şirketine yaptırılabilir bu iş. Gerekirse yazılımına 50 milyon dolar para harcansın. Türkiye’nin hologramını bunun içine kopyalasınlar. Nerede fuar varsa kurulabilir. Gerekirse yanına küçük bir kafe ve toplantı yeri yapılabilir. Başka hiçbir şey yapmaya gerek yok. Burayı gezen ömrü hayatında Türkiye’yi bir daha unutmaz.
3- 2 tane otel projemiz var. Bir tanesi havaalanları için. Bu proje geliştirilip havaalanları ve benzin istasyonlarında kullanılacak. Aktarma yapan yolcular 5-6 saat bekledikleri zaman kenarda köşede uyuyorlar ya da airport otellere gidiyorlar, ki onlar da çok pahalı oluyor. Saatlik uyuyabilecekleri vagon otel yapacağız. İçinde yatak ve tuvalet olan modülleri yan yana ve üst üste koyacağız. Japonya’daki modüllerin daha gelişmişi olacak. Bunu ben işleteceğim. Bir de “Yol Otel” diye bir marka yaratıyoruz. Akaryakıt firmaları ile anlaşacağız ve bu modüler sistemleri tüm Türkiye’de benzin istasyonlarına kuracağız. Yani, Kapıkule’den giren kişi, Edirne’de bulunan bu otele gidecek ve bir kart alacak. Sadece kartı sokarak içeriye girecek, uyuyacak, banyosunu yapacak ve yoluna devam edecek. Yolculuk esnasında tekrar konaklamak istediğinde aynı kart ile diğer yol otellerden de faydalanabilecek. Kullandıkça içindeki kontör düşecek. Benzinliklerdeki marketleri de içine koyacağız ve o marketlerde kendi ürünlerimizi de satacağız. Kullan at çarşaf, yastık kılıfı, şampuan ve sabunu gibi ürünler ekstra verilecek. Para geçmeyecek başta alınan o kart kullanılacak. İlk hedefimiz Türkiye’de 30 birim kurmak. İsim hakkı ücreti alacağız ama tüm sistemi biz kuracağız.
“KAMUNUN ÖZEL SEKTÖRE YAKIN DURMASI GEREKİYOR”
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Kış Turizmi Master Planı açıklandı. Nasıl buldunuz?
Master planı ile ilgili bize bir şey gelmedi. Ortaya bir master planının konulması çok uzun vadelere hükmeder. Ne tesislerle ne de tesislerin sezon dışı kullanımı ile alakalı böyle bir master planı şu an elimizde yok. Önemli olan mevcutları iyileştirmek. Böyle bir şey olmayınca da master planı ne işe yarar bilmiyorum. Bir de böyle planların sektör temsilcileri ile yapılması gerekiyor. Bizim yıllardır en büyük sorunumuz kamu ile özelin yan yana gelememesi. Gelse bile vizyonlar ve istekler farklı olmuştur. Kamunun özel sektöre çok yakın durması gerekiyor. Merkezde duran insanın yerele dair proje geliştirmesi ve uygulamaya koyması yanlıştır. Kamunun özel sektörün önünü açması gerekiyor.
“KURUMLAR ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ YAPMALI”
Sektörde ciddi bir personel sıkıntısı var. Sizce bu durum nasıl aşılır?
Kurumların üniversitelerle işbirliği yapması gerekiyor. Bu işbirliğini bölgesel olması gerekiyor. Siz Kapadokya’da yaşayan bir servis elemanını Ege bölgesinde çalıştırdığınızda sıkıntılar yaşarsınız. O yüzden bölgedeki üniversiteler ile işbirliği yapılması önemli. Elemanların yöresel yetiştirilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra belediye ve İl Özel İdarelerden destek alınması gerekiyor.
Bu Haber 06.12.2014 - 09:25:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Serhad bey çok farklı projelerden hiç duymadığımız alışık olmadığımız şeylerden bahsediyorsunuz. Böyle şeyler duymaya bu sektör çok alışık değil bozar bizi bunlar.Sizin gibi ileri görüşlü yenilikçi turizmciler fazla bu sektöre.siz anladınız onu.