Yakup Demir: Oteller birbirinden eleman çalıyor
Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, turizm sektöründe personel sıkıntısının had safhaya ulaştığını açıkladı.
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, SONSÖZ TV’den Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı.
Her yıl yaşadıkları personel sıkıntısının, bu sezon zirve yaptığına vurgu yapan Demir, oteller arasında personel hırsızlığının artarak devam ettiğini, bir personel için 15-16 çeyrek altın transfer ücreti vaat edenlerin bile olduğunu söyledi.
“Şu andaki çalışma ortamı, Türkiye’nin çarkını döndürebilecek bilgiye sahip değil”
Personel konusunun, Çeşme’deki otelcilerin değişmeyen sorunu olduğunu belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Personel sorununu gerçekten çok ciddiye almamız lazım. Turizmin birinci sorunu bu. Defalarca da bunu söyledim. Gerçekleri söylemekle yükümlüyüz. Şu andaki çalışma ortamı, Türkiye’nin çarkını döndürebilecek bir bilgiye, belgeye ve enerjiye sahip değil. Hırsızlık yapar olduk! 5 yıldızlı otellere kadar taştı bu hırsızlık! Hırsızlık yapıyorlar, personel hırsızlığı! Benim bir aşçım var, 1,5 aydır çalışıyor. Eski çalıştığı yer, bana gelirsen 16 çeyrek altın vereceğim diye transfer ücreti teklif ediyor. 5 yıldızlı bir otel, diğer 5 yıldızlı otel için stajyeri çaldı diyor. Bu ağır bir şey. O kadar çok mücadele var ki bu konuda. Bu sorun, bu şekilde düzelmez. Ben de sessiz kalıyorum çünkü bu bizi aşan işler. Hatta sizi de, belediye başkanlığını da aşıyor. Bu konu devletin birinci kişisine kadar, Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın masasına kadar gitmesi gereken bir iş, belki de gitti.”
“Personelin ahlaki değerleri bozulmaya başladı”
Personel değerlerinin bozulmaya başladığını ifade eden Demir, “Şu anda personel sıkıntısından dolayı otelini açmayan, açamayan yatırımcılarımız var. Net sayıyı bilmiyorum. Mesela tarih veriyor şu saatte açılıyorum diyor sonra bir hafta erteliyor, personelim kaçtı diye. Herkesin eksiği var, kaldı ki artık personel değerleri de bozulmuş durumda. Bizim zamanımızda biz işten ayrılmayı ayıp olarak görürdük hele ki sezonda. Şimdi alıyorsunuz işe her şeyi konuşuyorsunuz personelle ertesi gün geliyor ben gidiyorum diyor. Hiçbir yaptırımı yok. O otelden 3 lira veya yüzde 10 daha fazla verir diye diğer otele; öteki ondan yüzde 10 daha fazla verir diye o otele gidiyorlar. Personelin ahlaki değerleri bu konuda bozulmaya başladı. Bir ilke, bir etik kurallar vardır. Bu kurallar yok oldu. Bu konu bize çok ciddi acı veriyor.” İfadelerini kullandı.
“Üniversite mezununa ihtiyacımız yok”
Personel sorununun çözümü için öneride bulunan Demir, “Ülkemizde turizm okullarının sayısı azaldı. Biz Kültür ve Turizm Bakanına dedik, bu yalnızca turizm okullarıyla sınırlı kalmasın; tüm iletişim fakülteleri ve meslek liselerinin hepsi, turizmde çalışır hale gelsin, staj zorunlu olsun. Her okula üç ay kendi mesleğinde staj koyulsun. Biz övünüyoruz, 81 ilde üniversitemiz var diye. İnanın üniversite demek, işsizlik demek. Çünkü meslek edinemedikleri için veyahut Türkiye’nin ihtiyacı olan mesleklerde çalışmadıkları için bunlar işsizlik olarak görünüyor. Üniversite mezununa ihtiyacımız yok. Bizim havuz keepingde çalışacak, resepsiyonda çalışacak, mutfakta çalışacak personele ihtiyacımız var. Yaklaşık 2 yıl ya da 3 ay eğitim almış personele ihtiyacımız var. 3-4 ay yabancı dil eğitimi almış, iletişimi kuvvetli olan ki yeni neslin iletişimi çok kuvvetli, stajı zorunlu tutmak lazım. Hem de üç ay… 20 gün staj bir şey kazandırmaz. Eski TUREM’leri veya ona benzer eğitim merkezlerini kesinlikle çoğaltmak lazım. Personel konusu, Türkiye’nin ileriye gitmesini, hem tarımda hem turizmde hem diğer sektörlerde durduracaktır, durdurmuş durumda. Şu andaki pahalılığın temel merkezi de üretimdi, üretim insanla olur. Maalesef ki o insan yok.” şeklinde konuştu.
Bu Haber 13.06.2023 - 14:24:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Köle arıyoruz
Ekrem
15.06.2023 -
11:29
Etik değerlerden bahsetmiş utanamdan. İşletme sahiplerinin etik değerleri ?
Bu iş karşılıklı olacak ki bazı değerlerden bahsedebilesin.
Konuşmasının özeti "100 kuruşluk iş için 20 kuruş ödediğim kölem nasıl olurda 30 kuruş veren yere gidebilir? Bu ne cürret"
Gerçekten akıl tutulması gibi bir demeç. Türk Ceza Kanunu olmasa çoğu işletme sahibi derebeylerinden daha ağır şekilde elemanlarını çalıştırır, maval anlatmasınlar.
-
İyide insanlar köle değilki istemezse çalışmaz kimseyi zorla çalıştiramazsınız. İnsanların neden gittiğine bakın ve elinizde tutun aynı zamanda egolarınızdan sıyrılıp çalışanlarinıza saygı duyun kırıcı olmayın , sonra sonu böyle sizler için hüsran olur.
-
Siz çok değer veriyorsunuz ya personele ilk önce insan gibi yaşayacağı maaş verin...ayrica staj yapanın Stajer sigortasi normal sigortadan da sayılmıyor giriş sayılmıyor bir kere...bastakilere bunu söyleyin düzeltsin stajerden kısım şefi gibi iş istiyorsunuz.... aşçıbaşı ve su sefleri otel çalışanın babasinin işyeri gibi 20 saat çalışsın isterler 8 saat mesai 8 bunu öğrenin........lojmanlarda hayvan kalmaz düzeltin bakalım ..insanca yaşam sağlayın...mutlu olan mutlu eder...
-
Martta ilan veriyorlar, Anadolu'daki iş arayan bi sürü insan geliyor form doldurtuyorlar. Biz sizi ararız diyip gönderiyorlar. Mayıs haziran da tek tek bu kişileri arayıp askeri ücretle çalıştırmak istiyorlar. Mecbur olan ve deneyimsiz olanlar çalışıyor. 4-5 ay sonrada sezon bitince bıktırma politikalarıyla istifa ettiriyorlar %90 personelin işten çıkartıyorlar. Müdürlerin işi bu. Bu sayede 12 ay çalışabiliyor müdürler. Yoksa onlarında işine son veriliyor. Nasıl olsa insan dan çok bisey yok turkiyede. Harca harca bitmez. Ama deneyimli eleman bulamazsınız böyle sızlanırsiniz.
-
Beyefendi diyor ki 3 kuruşa 10 kuruşluk iş yaptırıyoruz. Başkası 4 kuruş verince personel kaçıp oraya gidiyor. İyi bir executive chef kendi tasarımı sunumlarıyla kendine has onlarca reçeteye sahip oluyor. Bu vatandaş altın karşılığı eski oteline dönüyorsa ya sende umduğunu bulamıyordur ya elini kolunu bağlıyorsundur. Memleketin durumu ortada, hergün fiyatlar yükseliyor. Otel fiyatları da keza aynı şekilde uçuyor. Ancak personelin aldığı civciv kadar artıyor. Açın hesapları bakın bakalım kar marjı artmış mı azalmış mı?
Hep artıyor!
Sezonluk değil, 12 ay açığız diyen otel ile görüşüyorum. Madem 12 ay açıksınız, çıkarmayacağınıza taahhüt verin. Kimse yanaşmıyor. Çünkü sezon bitsin kapatacak adam oteli, personele de işler düştü bye bye diyecek. Bulacak bir bahane...
Zincir oteller dahilinde kimsenin personeli için kariyer planı yaptığını görmedim, duymadım.
Çocuk kendini geliştirmiş; dil biliyor, paket program biliyor, misafir ilişkileri güçlü, satışı güçlü ama maaş 15 lira...
Sen personelini hem maddi hem manevi tatmin edemezsen personelin de durmaz gider.
Keza sende bugün turizmden tatmin olmazsan bırakır gidersin, müteahhit olursun!
Ağladıkların kadar azıcık da iğneyi kendinize batırın. Biz personelin hakkını veriyor muyuz diye bir dönüp sorun kendinize...