Vize reddi arttı: Yeşil pasaport için TBMM’ye 19 kanun teklifi sunuldu

Vize reddi arttı: Yeşil pasaport için TBMM’ye 19 kanun teklifi sunuldu

Yurt dışına gitmek isteyen binlerce vatandaşın vize talepleri reddedildiği için birçok meslek grubu Yeşil Pasaport peşine düştü. Meclis’te ise bu konudaki kanun teklifi sayısı 19’a yükseldi.


Yurt dışına gitmek isteyen binlerce vatandaşın vize talepleri reddediliyor. Büyükelçilikler ile çalışan vize şirketlerinden randevu almak bile zora girdi. Bu nedenle birçok meslek grubu onlarca Avrupa ülkesinde vizeden muaf olan “Yeşil Pasaport” peşine düştü. Son olarak TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar ile malül ve muharip gaziler için de yasa teklifi hazırlandı.

Sözcü’den Zekeriya Albayrak’ın haberine göre, TBMM’de bu konudaki kanun teklifi sayısı 19’a yükseldi. CHP-MHP-DP-DEVA-YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleri ile eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, tüm hakim-savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ile sendika yöneticilerine de yeşil pasaport verilmesi istendi.

En az 800 bin kişi yeşil pasaport alacak

Tekliflerin kabulü halinde eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport alacak. Halen 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport var. Türkiye’de 50 bin muhtar, 29 bin bekçi, 68 bin infaz koruma memuru (gardiyan), 3 bin sendika yöneticisi, 15 yıl kıdemi olan basın kartlı 3 bin gazeteci, 18 bin eczacı ile 16 bin hakim-savcı bulunuyor. Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları ise Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta da vize koyacağından endişe duyup yeni taleplere sıcak bakmıyor.

Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan “Ret oranları çok arttı. En büyük sorun büyükelçilik ve konsoloslukların vize işlemlerini devrettiği firmalardan randevu almak. İnternet üzerinden randevu açılsa da hemen doluyor, aylar sonraya gün atıyor. Herkes zorda, vize için ödenen para ret gelirse geri de verilmiyor” dedi.

TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeyi bekleyen ancak muhalefetten geldiği için kanunlaşma ihtimali çok zayıf olan yasa teklifleri ile şu meslek gruplarına da yeşil pasaport verilmesi isteniyor:

- Derecelerine bakılmaksızın tüm hakim ve savcılar.

- Özel sektörde çalışan tiyatro sanatçıları.

- Adalet Bakanlığı infaz koruma memurları.

- Çarşı ve mahalle bekçileri.

- 20 yıldır ticaret yapan olmayan iş insanları.

- 10 yıldır uluslararası nakliye işi yapan TIR şoförleri.

- 10 yıl kıdemli üniversite öğretim üyeleri.

- Belde Belediye Başkanları

- 15 yıl kıdemli eczacılar.

- TBMM ve Büyükşehir Belediye danışmanları.

- İl ve İlçelerde görev yapmış eski belediye başkanları.

- Türkiye çapında örgütlü sendika yönetim kurulu üyeleri.

- Yeminli mali müşavir ve serbest muhasebeciler.

- 15 yıl kıdemli basın kartı sahibi gazeteciler.

- 15 yıl kıdemli özel sektör doktorları.

- Köy ve mahalle muhtarları.

- Yüzde 40 engelli ve 10 yıl kıdemi olan devlet memurları.

- TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar

- Malül ve muharip gaziler

40 ülke yeşilden vize istiyor

Yeşil pasaporttan vize isteyen ülkeler ise ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Meksika, Afganistan, Benin, Butan, Cape Verde, Doğu Timor, Eritre, Ermenistan, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine, Güney Sudan, Güney Kıbrıs, Kiribati, Komor, Kongo, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Mali, Malavi, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Solomon Adaları, Somali, Sudan, Uganda ve Yeni Zelanda olarak sıralandı.



Bu Haber 19.08.2024 - 15:02:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • NEYSE

    Rafi Valanci 19.08.2024 - 10:23

    Senelerden beri bacasiz sanayi ayakta dursun diye gecesini gunduzune katan o fuar bu fuar ve o tur bu tur diye evinin yolunu unutan seyahat acentasi sahipleri, rehberler arkadaşlar ve otel yoneticlileri unutulmus sasirdik mi ? Tabiki HAYIR. Eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, tüm hakim-savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ile sendika yöneticileriden biri olmasa Incoming ve Outgoing Operasyonlarini nasil yapicaz. NE ACI GUNLER YASARIZ TURIZM ACISINDAN diye dusunmeden edemiyor insan

  • Turist rehberleri içinde olmalı

    Suat Akay 19.08.2024 - 08:07

    Yeşil pasaporta en fazlaa ihtiyaç duyan kesim ve hakeden rehberler yine liste dışında. Belgelerimizin üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yazıyor. Sayın bakanımız bununla ilgili yardımcı olursa bizde vize kuyruklarından kurtulur gruplarımız ile turlara rahatça çıkarız. Ailelere vermesinler ama bu biz rehberler için çok faydalı olacaktır. Muhtarlar kadar değiliz sadece 10 bin civarında eylemli rehber var. Sayın Bakanımız bununla ilgilenirse çok seviniriz.

  • Turizmciler unutuldu mu???

    Uğursal UĞUR 19.08.2024 - 03:55

    Turizm sektöründe, bacasız ihracat yapan, ülke tanıtımı için dünyanın dört bir tarafına gitmek, temsil etmek zorunda kalan Seyahat Acenteleri, Oteller, Direkt Sağlayıcılar, Turizm STK ları neden bu listede yok? Anlayabilmiş değilim.. Türsab, Türofed, Turob vb kuruluşlarımız bu işle çok uğraştı, defalarca talep edildi diye biliyorum. Yanlış mu biliyorum acaba? Listede bulunan meslek dalları kadar değerimiz yok mu?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.