Uzmanlar açıkladı: Ege’deki deprem fırtınasında riskler neler?

Uzmanlar açıkladı: Ege’deki deprem fırtınasında riskler neler?
Uzmanlar, Ege Denizi'nde meydana gelen deprem fırtınasında hangi risklerin olduğunu açıkladı.

Ege Denizi’nde Yunanistan’ın turistik Santorini adasında 28 Ocak tarihinden bu yana 570’ten fazla deprem meydana geldi. Uzmanlar, bu hareketliliği “deprem fırtınası” olarak adlandırıyor.

AFAD, Ege Denizi'nde Türkiye'ye en yakın depremin 140 kilometre mesafede gerçekleştiğini belirtti.

Santorini Adası yakınlarında gerçekleşen depremlerin derinlikleri 5 ila 25 kilometre arasında değişiyor. Son günlerde bölgede kaydedilen en büyük deprem 4.9 şiddetinde.

Yaklaşık 15 bin kişiye ev sahipliği yapan Santorini, Helen Yayı olarak bilinen volkanik adalar zincirinin bir parçası. Bölgede 1956'da gerçekleşen bir volkan patlamasında 53 kişi hayatını kaybetmişti. 2011-2012 senelerinde 14 ay boyunca benzer bir sismik hareketlilik yaşanmış fakat volkanik faaliyet meydana gelmemişti.

Deprem fırtınası nedeniyle, bölgede okullar tatil edildi, adada tahliye işlemleri başlatıldı. Öte yandan Yunanistan'ın Güney Ege Bölgesel İtfaiye Birimi teyakkuza geçirildi ve Santorini'ye olası müdahaleler için kurtarma ekipleri gönderildi.

“Tsunami oluşması da muhtemel”

Hürriyet köşe yazarı Fulya Soybaş’a konuşan yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür,  deprem fırtınasına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Santorini Adası’nın kuzey doğusunda oluyor bu hareketler. İstanbul buraya birazcık uzak, Aydın ve Muğla civarı daha yakın. Her 15-20 dakikada bir sallanan bir bölge, görünürde yıkım olmasa bile mikro deformasyona uğrar. Bu Türkiye’den de hissedilebilir. Eğer Türkiye’ye yakın ve büyük bir kırılma olursa, olabilecek depremden biz de etkilenebilir, yıkım yaşayabiliriz. Tsunami oluşması da muhtemeldir. Çünkü tsunami yaratabilecek bir fay sistemi var burada. Eğim atımlı hareketler var. Eğer deprem fırtınası bu şekilde devam eder ve kırılma yönüne bağlı olarak büyüklükleri de yüksek olursa tsunami bizim kıyılarımızı da etkiler. ‘Olacak’ demiyorum, ‘olabilir.’ Olmaya da bilir. Deprem fırtınaları, yaşanabilen yer olaylarıdır. Bazen aylarca sürer. Ne zaman duracağını kestirmek mümkün değildir. Fakat önlem almak mümkündür.”

Murat Kurum’dan açıklama

Konuya ilişkin açıklama yapan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise durumu yakından takip ettiklerini söyledi. Kurum, aynı bölgede 2011-2012 yıllarında de benzer bir aktivitenin olduğunu ve volkanik hareketliliğe yol açmadığını ifade etti.

BBC’nin aktardığına göre, Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias, mevcut veriler ışığında bunların su altı fay hatlarından kaynaklandığı ve volkanik faaliyetlere bağlı olmadığını söyledi.

Uzmanlar farklı görüşte

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir de basına yaptığı değerlendirmede depremlerin "yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir" diye konuştu. Sözbilir, bölgedeki fay sistemlerinin "yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimali yüksek görünmektedir" dedi.Bölgenin uzaklığından dolayı Türkiye kıyılarına yönelik riskin düşük olduğunu kaydeden uzman, "Yediden büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekir" ifadelerini kullandı.

Selanik'teki Aristotales Üniversitesi'nden jeofizik profesörü Kostas Papazaços ise Yunan devlet televizyonu ERT'ye yaptığı değerlendirmede "Her ihtimal masada" diye konuştu.



Bu Haber 04.02.2025 - 12:25:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.