Türkiye’deki otel ve gayrimenkul yatırımlarında son durum

Türkiye’deki otel ve gayrimenkul yatırımlarında son durum

TIF2024’te düzenlenen “Otel Emlakçılığı: Trendler, Fırsatlar, Stratejiler ve Zorluklarda Yol Almak” panelinde otel ve gayrimenkul sektörleri ele alındı.


Turizm Güncel

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından düzenlenen TIF2024’te Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat moderatörlüğünde “Otel Emlakçılığı: Trendler, Fırsatlar, Stratejiler ve Zorluklarda Yol Almak” konulu panel düzenlendi.

Panele Akfen GYO Genel Müdürü Ece Demirpençe, Accor Türkiye Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Onur Kurç, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekiçi ve Cushman & Wakefield Ortağı  Hospitality Spain Eş Başkanı Bruno Hallé Boix konuşmacı olarak katıldı.

Ece Demirpençe: Sektörün yüzde 56’sını yabancı zincir oteller oluşturuyor

Akfen GYO Genel Müdürü Ece Demirpençe: Akfen GYO’nun 19 şehir oteli var. Günümüzde lüks seyahatten aile seyahatine kadar geniş bir sektöre hitap ediyor. Markalı şehir otellerine baktığımızda artık otel zincirleri konaklama hizmeti sunmuyor. Müşteriye yeni deneyim sunan pek çok hizmet geliştiriliyor. Bir taraftan da artık daha benzersiz tasarımlar görüyoruz. Sürdürülebilirlik otelleri daha çekici kılıyor. 2 milyon yatak kapasitesine sahip sektörün yüzde 56’sını yabancı zincir oteller oluşturuyor. Yabancı yatırımcılar daha çok management ve franchise tarafında yoğunlaşıyorlar.  Bu kadar çok talebin olması da yabancı yatırımcının burada gözünün olduğunu gösteriyor. Pandemiyle birlikte trendlerin değişmesiyle farklı gayrimenkul yatırımlarına baktık. Şehir otellerinin ara maliyetleri yüksek ama öngörülebilir nakit akışı sunuyor. Daha hızlı geri dönüş alabileceğiniz bir yapı var. Yeni jenerasyonun beklentiler bambaşka. Deneyim ekonomisi dediğimiz bir süreç başladı. Deneyim artık çok önemli biz de o perspektifken bakmaya çalışıyoruz.

Onur Kurç: Bizim için en önemli şey yatırımcının para kazanması

Accor Türkiye Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Onur Kurç: Biz otel yapıyoruz ama yaptığımız şey aslında bir yatırım, finansal bir çalışma. Yatırımımıza kim gelecek? Ne kadar sıklıkla gelecek? Ne kadar ödeyecek? Biz bu soruları sorduğumuzda gelir projeksiyonu görüyoruz. Bizim için önemli olan yatırımcının ne kadar kazanacağı. Marka olarak yatırımcı kazandığı müddetçe kazanan taraftayız bunun için yatırımcıyla doğru hareket etmemiz lazım. Biz sadece turistler ya da iş insanları için otel yapmıyoruz biz o bölgedeki yaşayanlar için otel yapıyoruz. O bölgede yaşayan insanları entegre ederek daha fazla gelir elde ediyoruz. Bizim için en önemli şey yatırımcının para kazanması. Otel yatırımı planlamayla başlar. Mimari çizimde depoların kapılarının yanlış olması bile uzun vadede daha çok personelle çalışmamıza sebep olur. Daha az enerji harcamamız lazım. 800 bin odamız var bunu ne kadar iyi yönetirizi ve gıda israfını nasıl azaltabilirizi çalışıyoruz. Aslında burada önemli bir eşik var. Gayrimenkul tarafından konut geliştirici bir yapı varsa hızlı bir geri dönüş bekliyorlar. Ama son dönemde büyük projelerin içine otel blokları koyuyoruz. Antalya’da bir otel inşaatımız var 400 bin metrekare. Otel ve konut blokları var. Bunu bir marka entegre ettiği zaman markaya da pozitif bir geri dönüşü oluyor. Zincirlikuyu en lüks muhit değil ama projenin geneline baktığınız zaman Raffless lüks marka. Baştan planlama buna göre yapılırsa konu başarılı oluyor. Tek başına bir otel yapılırsa yatırımcı doğru marka vermeli. Yatırımcıyı yönlendirmek istiyoruz ki yatırımcının geri dönüşü ona göre olsun.

Neşecan Çekici: Yakında oteller gayrimenkul yatırım fonları şeklinde satılacak

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici: Konaklama ruhsat oranları bazı bölgelerde düşük ama güneye batığımızda yükseliyor. Ülkemizdeki gayrimenkul yatırım ortaklıklarının neredeyse üçte birinin portföyünde konaklama yatırımları bulunuyor. Birçok analizde 2025 trendlerine bakıyoruz. Dünya ekonomisinin yüzde 3’ü turizm sektöründe üretiliyor. Değere ulaşırken bir alt sektöre bakıyoruz. Marka ve rezidanslar önemli konulardan biri. Tüketici taleplerine doğru oranda çalışımalar yaptık. Popüler olarak rezidanslar geliştiriliyor. Bunlarla birlikte yeniden dönüşüm dediğimiz noktada fonksiyon değişikliğine uğrayan markalar var. Üst segmentin ötesinde yerel segmentlerde sürdürülebilirlik bilincini görebiliyoruz. Çevreye  saygılı ürünler tercih edilebiliyor. Toplum temelli turizm gelişmeleri dikkatimizi çeken bir unsur. Ortaklık burada önem kazanıyor, bilinen bir markayla işbirliği yapma değeri çok ciddi etkiliyor. Turizmden beklentimiz çok yüksek ama yüksek maliyetler daralan hedef kitle gibi sorunlar var.  Sermaye piyasası enstrümanlarıyla iç içe girerek yatırım aracına girmek için bu tür mülk çok uygun. Yakında gayrimenkul yatırım fonları şeklinde otellerin satıldığını göreceğiz. Biz düzenleyici kurumlarla çok ciddi ARGE çalışmaları yapıyoruz. Burada bir mekanizma yaratılıyor. Başka şeylerden para kazanmak isteyen bir piyasa söz konusu. Çok önemli bir işletme kurgusu gerekiyor. Örneklenen modeller ve ötesinde kurgu gerekli. Bir de işletme verimliliğini sağlamak gerekiyor. Bir yatırımcı geri dönüş süresini dolar kuruyla belirleyip isteyince işletmeciyle çakışamıyor.

Bruno Hallé Boix: İspanya’da 3 milyar doları bulan otel yatırımı yapıldı

Cushman & Wakefield Ortağı  Hospitality Spain Eş Başkanı Bruno Hallé Boix: İspanya her zaman için çok tipli kiralama modelinin yaygın olduğu bir ülke oldu. Turizm açısından çok büyük bir ülke, dünyada ikinci destinasyon. İspanya’da pandemi çok farklılık yarattı. 2023 yılında 3 milyar euro ile kapattık otel yatırımlarını. 2024’te 2,5-3 milyar dolarları görecek. İspanya’da ağırlama sektörünün getirisi çok yüksek. Yatırımcılar aile şirketlerinin otellerini alıp bambaşka modellere dönüştürüyor. Bizim geçmişte öğrendiğimiz şeylerden biri de şu; varlık sınıfı olarak oteller yaşayan bir kutu. Kutunun içine ne koyduğunuz çok önemli. Metrekare başına geri getiriye bakmak lazım. Belli bir yiyecek içecek konseptini seçmek çok önemli çünkü trendlerden bir tanesi bu. Artık sadece otellerden bahsetmiyoruz. Eğer trendlerden işe yarayan bir şey varsa o kutunun içinde olmalı.



Bu Haber 28.11.2024 - 12:14:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.