‘Türkiye-Ruanda turizm anlaşması’ tartışma konusu oldu
Türkiye ile Ruanda arasında imzalanan ‘turizm’ anlaşması, sosyal medyada tartışma konusu oldu.
Turizm Güncel Türkiye ile
Ruanda arasında 2019 yılında imzalandığı belirtilen ‘turizm iş birliği anlaşması’ 29 Mayıs’ta
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan anlaşma sosyal medyada ‘Bu ülke ile yapılan anlaşmasının turizme ne fayda sağlayacağı’ tartışmasına neden oldu. Kimi yorumlarda, “İngiltere’nin ülkeye kaçak giren göçmenleri Ruanda’ya göndermeye başladığına’ dikkat çekilerek, ‘Söz konusu insanlar anlaşma vesilisiyle Türkiye’ye mi gönderilecek?” sorusu soruldu.
“Soft power dediğimiz ABD ve Avrupa ülkelerinin...”
Sabancı Holding’e ait üniversitede öğretim üyeliği yapan Özgür Demirtaş, "
Türkiye Ruanda ile niye Turizm anlaşması imzalıyor? Ciddi ciddi soruyorum. Yetkili ve konu hakkında bilgisi olan insanlar Türkiye'ye yararının ne olduğunu yazabilirler mi? Eğer yararı YOK ise anlaşma niye imzalanıyor?" diye sordu.
Sonrasında bir tweet daha atan Demirtaş “
Şimdi beni Turizm Bakanlığı Başdanışmanı Tayfun Topal arayıp bilgilendirdi. Ruanda ile yapılan anlaşma Turist çekme amacı taşımıyor. Daha çok Soft Power dediğimiz, ABD ve Avrupa ülkelerinin sıklıkla kullandığı bir yöntemi içeriyor. Türkiye’nin turizm konusunda sahip olduğu deneyim paylaşımı ve verilecek eğitimleri yani Türkiye’nin bölgedeki etkisinin (şimdi olmasa bile ileride) artırılması amaçlanıyor.” dedi.
“Anlaşmanın zamanlamasını dikkate almak gerekmektedir”
Anlaşmayı Cumhuriyet’e değerlendiren
CHP Ticaret Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, daha önce 2019’da imzalanan Ruanda ile iş birliği anlaşmasının uzatıldığını aktardı. Demir, turizm iş birliği anlaşmalarının Türkiye’nin turizm faaliyetlerini arttırıcı ve turizm sektörünü destekleyici olduğu sürece olumlu karşıladıklarını belirterek, “Ancak bu anlaşmaları ve zamanlamasını dikkate almak gerekmektedir. Bu turizm alanında iş birliği anlaşması konusunda kamuoyunun ve bizlerin bazı tereddütleri giderilmelidir” dedi.
“Ruanda’ya vize muafiyeti düşünülmekte midir?”
İş birliği anlaşmasının içeriğine bakıldığında anlaşmanın Türkiye’ye turist çekmek amacıyla yapılmadığını kaydeden Demir şunları söyledi:
“Turist çekme amacı taşımayan anlaşmanın turizm sektörüne katkı yapmayacağı da aşikardır.
Bu turizm iş birliği anlaşmasının uzatılmasının zamanının, İngiltere’de de tartışmalara yol açan ve İngiltere’nin göçmenleri Ruanda’ya gönderme planı sonrasına rastlaması tesadüf müdür?
Kamuoyunda Ruanda’dan turizm eğitimi adı altında bu göçmenlerin ülkemize gönderilmesi olasılığı tartışılmakta olup gerçekliği var mıdır? Sonrasında Ruanda’ya vize muafiyeti uygulanması düşünülmekte midir? Anlaşmaya göre tarafların hangi esaslar çerçevesinde değişim programları desteklenecek ve kolaylaştırılacaktır? Bu ve benzeri soruların bakanlık tarafından kamuoyunu bilgilendirici nitelikte açıklanması; hem bakanlığın amacının daha net anlaşılması hem de özellikle göçmenler konusunda hassasiyetin giderilmesi açısından önemlidir”
Öte taraftan, anlaşmaya ilişkin sosyal medya platformu X’te çok sayıda yorum yapıldı.
Bu Haber 31.05.2024 - 14:43:48 tarihinde eklendi.