Türkiye emeklilik endeksinde son sıralarda yer aldı

Türkiye emeklilik endeksinde son sıralarda yer aldı

Küresel emeklilik endeksinde Türkiye yine en düşük not grubu olan kategoride yer aldı. ABD merkezli Mercer ile CFA Enstitüsü'nün hazırladığı raporda, Türkiye'ye yönelik tavsiyelere de yer verildi. Tavsiyelerde 'en düşük emekli aylığının artırılması' çağrısında bulunuldu.


ABD merkezli danışmanlık firması Mercer, Küresel Emeklilik Endeksi raporunu açıkladı.

Sözcü'de yer alan habere göre, 48 ülkenin emeklilik sisteminin karşılaştırıldığı Mercer CFA Enstitüsü Küresel Emeklilik Endeksi'ne göre söz konusu 48 ülke arasında en iyi emeklilik sistemine sahip ülke bu yıl da Hollanda olurken, Türkiye listede 45. sırada yer aldı.

Raporda ülkeler, yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük alt endekslerinde yer alan göstergeler açısından karşılaştırıldı.

Ülkelerin emeklilik sistemleri, A, B+, B, C+, C, D ve E olmak üzere 7 kategoriye ayrılırken, Hollanda A kategorisinde, Türkiye ise D kategorisinde yer aldı.

D kategorisi, "istenilen bazı özelliklere sahip olan ancak aynı zamanda ele alınması gereken ciddi zayıflıkları ve/veya eksiklikleri de bulunan; iyileştirmeler olmadan etkinliği ve sürdürülebilirliği şüpheli olan sistemleri" ifade ediyor.

Endeks değeri 80 puanın üzerinde olan ve sağlam bir emeklilik geliri sistemi olan ülkelerin yer aldığı A grubunda Hollanda, İzlanda, Danimarka ve İsrail yer aldı. Hollanda 84,8 puanla dünyanın en iyi emeklilik sistemine emeklilik sistemine sahip ülkesi oldu.

Türkiye ise herhangi bir ülkenin yer aldığı en düşük not grubu olan D kategorisinde yer aldı.

D kategorisi, "istenilen bazı özelliklere sahip olan ancak aynı zamanda ele alınması gereken ciddi zayıflıkları ve/veya eksiklikleri de bulunan; iyileştirmeler olmadan etkinliği ve sürdürülebilirliği şüpheli olan sistemleri" ifade ediyor.

Endeks değeri 35-50 puan arasında yer alan ülkeleri kapsayan D kategorisinde Güney Afrika, Türkiye, Filipinler, Arjantin ve Hindistan yer alıyor.

Güney Afrika'nın emeklilik sistemi puanı 49,6 ile Türkiye'den yüksek oldu. Türkiye'nin emeklilik sistemi puanı 48,3 olarak gerçekleşti. Filipinlerin puanı 45,8, Arjantin'in 45,5, Hindistan'ın ise 44 olarak açıklandı.

Türkiye'nin endeks değerinin her bir alt endeksteki küçük iyileşmeler nedeniyle 2023'te 46,3'ten 2024'te 48,3'e yükseldiği belirtilen raporda Türkiye'ye tavsiyelerde de bulunuldu.

Raporda, Türk emeklilik sisteminin endeks değerinin artması için "en düşük emekli aylığını artırın" çağrısında bulunuldu.

Türkiye'de şu an en düşük emekli aylığı 12 bin 500 TL seviyesinde bulunuyor. 

Türk-İş'in "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın eylül ayı sonuçlarına göre, eylül ayında 4 kişilik aile için "açlık sınırı" 19 bin 830 lira, "yoksulluk sınırı" ise 64 bin 595 lira olarak hesaplandı.

Emeklilik öncesinde bireysel emeklilik fonlarına erişimin sınırlandırılması da Türkiye'ye tavsiyeler arasında yer alıyor.



Bu Haber 15.10.2024 - 16:29:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.