'Türkiye asıl turist kaybını ABD ve Avrupa-OECD ülkelerinde yaşadı'

'Türkiye asıl turist kaybını ABD ve Avrupa-OECD ülkelerinde yaşadı'
Mercan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Mengü, kasım ayı ziyaretçi verileri ışığında 2017 sezonunu değerlendirdi. Türkiye'nin asıl turist kaybını ABD ve Avrupa OECD ülkelerinde yaşadığını kaydeden Mengü, umut bağlanan Güney Asya ülkelerinde ise beklenen rakamların gerçekleşmediğine dikkat çekti.


Mengünün ''Uluslararası turizmin Türkiye karnesi başlıklı yazısı şöyle:

''Uluslararası turizm endüstrisinde “incoming” olarak adlandırılan aktif turizm öncelikle büyümeyi desteklemekte, dış ticaret açıklarının kapanmasında ekonomik enstrüman olup gerek doğrudan gerekse dolaylı olarak toplam istihdam içerisinde vazgeçilmez bir önem arz etmektedir.



Türkiye’nin son 10 yıl içinde uluslararası turizm endüstrisindeki konumuna bakıldığında, ülkemize gelen turist sayısında dünya sıralamasında 2005’te 16. Sıradayken 2011 – 2015 yılları arasında mukayeseli üstünlük sağlayarak dünya sıralamasında 6. sırada yer aldığı görülüyor. Ancak 2016’da yaşanan terör olayları ve diplomatik krizler nedeniyle ülkemiz imaj kaybına uğramış, Rus uçağının düşürülmesi ve uluslararası ilişkilerde gerilimin devam etmesi sonucunda Türk turizmi açısından son 10 yıl içinde cumhuriyet tarihinin en kötü yılı yaşanmıştır.

Her ne kadar 2017’nin ilk dakikalarında uluslararası alanda İstanbul’un sembolik mekânı olan Reina’da yaşanan silahlı saldırının ağır bilançosu turizmcileri tedirgin etmese de, hem 2016 yılının yaralarının sarılması hem de 2017 ve 2018 için bir geçiş yılı olacağının işaretleri aşağıdaki tablolarda görülmektedir.



Tabloda görüldüğü üzere son 4 yılı kapsayan verilere göre 2016’da dünya sıralamasında 16. iken 2017’de ilk 10 içerisinde olacağımız ve 2018’de geçmiş yıllardaki rakam ve sıralamanın yakalanacağı kanaatindeyiz.
2016’da önceki 2 yıla göre yaklaşık %35 oranında düşüş kaydedilmiş, 2017’de 2016 yılına göre önemli bir artış yaşanmasına rağmen 2015 yılı rakamları yakalanamamıştır.



İkinci tabloda görüldüğü gibi ülkemize 2014 – 2017 yılları arasında gelen yabancılar milliyetlerine göre karşılaştırıldığında esas kaybın ABD ile OECD ve Avrupa ülkelerinden olduğu görülmektedir.
Tabloda yer almayan Güney Asya ülkelerinden İran’dan ciddi bir artış yaşanmıştır.

Bakanlık verilerine göre Körfez ve Kuzey Afrika ülkelerinden ciddi sayıda artışın yaşanmasına rağmen Çin, Hindistan, Malezya, Pakistan gibi ülkelerden gelen turist sayısında beklentilerin çok altında bir rakam gerçekleşmiştir. Örneğin Çin’in her yıl 130 milyon turist çıkışı ile dünyada her yıl seyahat edenlerin yaklaşık %10-12’sini oluşturduğu dikkate alındığında ülkemizin yalnızca 200 bin Çinliyi ağırlaması ve ilk 20 ülke arasında yer almaması düşündürücüdür.

Tanıtım çalışmaları planlı bir şekilde devam etmeli ve hedef ülkelerden getirilmesi düşünülen turist sayısının THY’nin o ülkelerle yapmış olduğu sefer sayılarının transit kapsamı dışındaki koltukların müsaitlik durumuna göre ele alınmalıdır. 

Irak, Cezayir ve Libya ülkeleri için C1 vize sistemindeki uygulamaların düzeltilmesi gerekmektedir.

III. Turizm Şurası’nın komisyon çalışma raporlarında yer alan önerilerin bir an önce uygulanması önem arz etmektedir. Daha önce ifade ettiğimiz gibi, bize göre ne güvenlik ne de eğitim kiraya verilemez. Stratejik açıdan önemli turistik yer ve mekânlar özel güvenlik tarafından değil devletin tayin edeceği birimler tarafından korunmalıdır.

Bu vesileyle tüm okuyucularımızın 2018 yılını içtenlikle kutlar hepimiz için sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yıl olmasını Cenabı Hak’tan dilerim.''



Bu Haber 30.12.2017 - 17:53:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • amerikali 02.01.2018 - 02:16

    Amerikali turist sayisi 160bin den 2017 de 315 bine cikmis tamam da nerde bu insanlar, kapalicarsi boş, kusadasi boş , kapadokya boş , istanbul kultur acentaları kan agliyor, NATO icin gelen giden askerler mi bunlar , yada biz de mi bir hata var , Zengin batılı ve Amerikali turistlerle calışan butik oteller bombos yada ucuz Çinli dolu ..Halıcı derici kan agliyor , nasil bir data bu anlamak imkansiz

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.