Türk turistlerin Balkan turu kabusa döndü

Türk turistlerin Balkan turu kabusa döndü
Memur sendikası KamuSen ile anlaşarak memurlara Balkan turu düzenleyen Karetur isimli İzmir merkezli seyahat acentesinin, Kosova’da 43 kişiyi ortada bıraktığı, yolcuların geceyi otobüste geçirdiği, firma sahibine dahi ulaşamayan yolcuların konsolosluk yardımıyla yurda dönebildiği öğrenildi.

Turizm Güncel – Özel Haber 

Tamamı memurlardan ve onların ailelerinden oluşan 43 kişinin Balkan turu hayali kabusa döndü. Karetur’un KamuSen aracılığıyla sendika üyelerine duyurulan 9 günlük Balkan gezisine çıkan 43 kişi, turun daha üçüncü gününde ortada kaldı. Turizm Güncel’e ulaşan çok sayıda mağdur yolcu, otobüse yakıt alacak paranın dahi bulunamadığını, otele ödenme yapılmadığı için otel tarafından pasaportlarına el konulduğunu ve ancak konsolosluğun devreye girmesi ve otobüsü kiraya veren şirketin çabasıyla evlerine dönebildiklerini anlattı. Şirketin sahibi Zeki Yılmaz ise, konunun KamuSen ilgili olmadığını, kurumun isminin karıştırılmaması gerektiğini söylüyor.

“Geri dönüş için yakıt parası dahi bulunamadı”

Yolculardan Selma Ö. İsimli yurttaş başından geçenleri şöyle anlattı:

Karetur ile memur sendikası KamuSen iş birliği ile düzenlenen Balkan turuna katıldık. Otobüs zaten kötüydü ama asıl sorun turun 3. gününde rehberin gideceğimiz otelin parası ödenmediği için geri dönmemiz gerektiğini söylemesiyle başladı. Geri dönüş için yakıt parası olmadığını da ifade ettiler. Şoför de gece tekrar yolculuk yapamayacağını, dinlenmesi gerektiğini söylüyordu. Çoluk çocuk ortada kaldık. Kırk kişi Kosova'da konsolosluk aracılığı ile çocuklar ve kadınlar misafirhaneye yerleştirildi, erkekler araçta sabahladı. Sabah da Karetur yetkilisi Zeki beyden turun tamamlanamayacağı, geri dönmemiz gerektiği ve mağduriyetimizin giderileceği açıklaması geldi. Ancak yine yakıt parası yoktu. Neyse ki otobüsün kiralandığı firma yakıtı karşıladı ve 30 saat yolculuk sonunda evlerimize dönebildik. Tur sahibi Zeki bey tarafından sürekli oyalayıcı açıklamalar yapılıyor. Biz hukuki haklarımızı arayacağız. Firma tarafından mağduriyetimize ilişkin bugüne kadar bir girişimde bulunulmadı.”

“Pasaportumuza el konuldu, bir saat rehin tutulduk”

Tur katılımcılarından Gülçin E. isimli vatandaş ise “27 Temmuz’da Karetur-KamuSen iş birliğinde düzenlenen 9 günlük Balkan turuna katıldım. Turun üçüncü gününde tur şirketinin otele borcu olduğu gerekçe gösterilerek pasaportlarımıza el konuldu ve yaklaşık 1 saat rehin kaldık. Ertesi gün Kosova’da şirketin iflas ettiği belirtilerek turun ortasında turumuz iptal edildi ve 43 kişiden oluşan tur katılımcıları olarak başka bir ülkede öylece ortada bırakıldık. Kadınlar geceyi bir kurumda geçirebildi fakat erkekler dışarda otobüste uyumak zorunda kaldı. Kiralık olan otobüs firması benzin parasını karşıladı ve yurda dönebildik. Yaklaşık 1 aydır Kare Tur sahibi Zeki bey tarafından geri ödeme yapılacağı konusunda oyalanıyoruz. Fakat hiçbir adım yok. Maddi ve manevi zarara uğratıldık. Bu sırada şirket tur satışlarınada devam ediyor.” diye konuştu.

“Para iadesi yapmak yerine yeni tur teklif ediyor”

Mağdur grubun bir diğer üyesi Harun Ç. ise otellerin parası ödenmediği için Üsküp’te pasaportlarına el konulduğunu, Prizren’de ise otele alınmadıklarını ifade etti. Harun Ç. “Turun 4. günü Kosova'nın Prizren şehrinde seyahat halindeyken o gün kalacağımız otelin ücretinin ödenmediği, otel sahibinin mafya olduğu, şehirden çıkmamızın mümkün olmadığı şeklinde tehditvari ifadeler ile Türkiye'ye dönmeye zorlandık. T.C. Prizren Başkonsolosluğu yetkililerinin yardım ve destekleri ile birlikte, kiralık olduğunu öğrendiğimiz otobüs firması yetkilileri sayesinde ülkemize dönebildik. Döndüğümüz günden beri geri ödeme yapacağız taahhüdü ile Karetur yetkilileri tarafından oyalanıyoruz. Bugün itibariyle mağduriyetimizi giderecek hiç bir girişimde bulunmadıkları gibi yeni tur teklif edecek kadar rahat davranıyorlar.”

26, 27 ve 28 Temmuz hareketli turlar da ortada kaldı

Mağdur grubun sözcüsü Mustafa H. ise Karetur’un Türkiye’nin ikinci büyük memur sendikası MemurSen ile 160 adet 9 günlük Balkan turu için anlaştığını söyledi. Rezervasyonu şubat ayında yaptıklarını ve tura ilişkin duyuruların KamuSen yetkilileri tarafından yapıldığını kaydeden Mustafa Ç. “Temmuz ayında şirketin işleri iyi gitmedi. 26, 27 ve 28 Temmuz’da hareket eden turlar da Balkanlarda ortada kaldı. Mesela benim bulunduğum 43 kişilik tur 4. Gün Kosova’da kaldı. Otellerin parası ödenmediği için otel kabul etmedi, yakıt olmadığı için şoför otobüsü hareket ettirmedi, konsolosluk görevlisi Kübra hanım gece ortada kalan grubun çocuk ve kadınlarına kalacak yer buldu erkekler otobüste bir benzinlikte geceledik. Sabah para temin edip geri döndük. 26 Temmuz’da gidenler bir ülke sonra 28 Temmuz’da gidenler ise 2. günden geri döndüler. İşin kötü tarafı geri dönüşü de şirket ayarlamadı.” değerlendirmesini yaptı.

“Ücretin kalan kısmını elden topladılar”

Göksel T. isimli katılımcı ise başından geçenlerle ilgili şunları paylaştı:

Tamamı memur ve ailelerinden oluşan 43 kişilik kafile olarak şubat 2024 tarihinde Türk KamuSen sendikası ile Kare Tur ortaklığında düzenlenen otobüs ile Balkanlar turuna ön kayıt yaptırdık. Kişi başı 400 euro olan ücretin 100 euroluk kısmını şubat ayında şirketin hesaplarına banka aracılığı ile gönderdik. 27 Temmuz 2024 tarihinde Antalya çıkışlı olarak tura başladık. Kalan ücretlerin bir kısmı Antalya’da ve kalanı İzmir’de euro olarak elden toplandı ve herhangi bir fatura verilmedi. Zaten gecikmeli başlayan tur küçük sorunlarla 4. gün akşamına kadar sürdü. 

4. gün akşamı Kosova'nın Prizren şehrinden Arnavutluk’un İşkodra şehrine konaklamak için gitmeden önce büyük sorunlar başladı. Rehber tarafından Karetur firmasının parası olmadığı için İşkodra’daki otele borcu olduğu, otele gidersek bizi ya da otobüsü rehin alacakları ve para ödenene kadar otelden ayrılamayacağımızı bildirdi ve Arnavutluk'a gitmeyi reddetti. Kosova'da akşam saatleri olduğu için ne yapacağımız bilemedik, hiç bir Karetur yetkilisine ulaşamadık, farklı numaradan aradığımızda açtıkları telefonu hemen kapattılar. Tabi bu arada tura aracı olan KamuSen sendikasından da hiç bir bilgi ya da destek alamadık. O saatten sonra kendi başımıza kalacak yer bulamayacağımız için Konsolosluğu arayıp yardım istedik ve Prizren muavin konsolusunun çabaları ile kadınlar ve çocuklara kalacak yer bulduk. Erkekler ise bir benzinliğe park eden otobüste kaldık. Ertesi gün öğlen saatlerinde kadar ses çıkmayan Karetur yetkilisi maddi sorun nedeni ile turu geri çağırdıklarını ve ülkeye dönmemiz gerektiğini ortak WhatsApp grubunda yazdılar. Ancak otobüste yakıt yoktu ve ne rehberde ne de şoförde para kalmıştı. Karetur yine olaya müdahil olmadı, bizi ortada bıraktı ve otobüsün sahibi olan Özseçkinler firması şoförün hesabına para göndererek yakıt sorunun çözdü ve bizi Antalya’ya getirdi.

Asıl sorun bundan sonra başladı. Ücretini ödediğimiz turun karşılığı olan hizmetleri alamadığımız için haklı olduğumuz, tüm suçun Karetur firmasında olduğu, ne kadar özür dileseler kendilerini affettiremeyecekleri, en kısa sürede zararımızın en azından maddi olarak karşılanacağına dair Karetur firması sahibi tarafında hem telefonda hem de ortak grupta yazılarak bize bildirildi. Ancak aradan geçen 3 haftanın sonunda ne bir ödeme  yapıldı ne tutarlı bir teklifte bulunuldu ne de çözüme yönelik adım atıldı. Sadece oyalama taktiği ile zaman kazanmaya çalıştılar. Bizler 3 haftadır sabırla ve iyi niyetle çözüm beklerken hiç bir sonuca ulaşamadık.

Karetur’dan yolculara mesaj: Turlarımızı sonlandırma kararı aldık

Tolga isimli tur katılımcısı ise bilinçli olarak Selanik’teki Atatürk Evi’ne yetiştirilmediklerini, Selanik’te çok kötü bir otelde kaldıklarını ve ödeme yapılmadığı için bu otelde de sorun yaşadıklarını belirtti. 

Diğer yolcuların yaşadığı benzer mağduriyetleri dile getiren yolcu, Karetur’dan kendilerine “Şirketimizde yaşanan maddi sıkıntılar nedeni ile turlarımızın devamlılığını sürdüremeyeceğimizin kararına varmış bulunmaktayız. Oluşan mağduriyetler yüzünden özür dileriz , en kısa zamanda mağduriyetler giderilecektir. Mutsuz giden turlarımızın Türkiye’ye geri dönmesi kararını aldık. Üzülerek bu gün itibarı ile otobüslerimizin geri dönmesi talimatı verilmiştir.” şeklinde mesaj atıldığını söyledi.

Kare Tur

İlanlarda başka acentenin belgesini kullandı

TÜRSAB’ın acente sorgulama sistemi üzerinden kontrol edildiğinde, https://karetur.com/ web sitesi üzerinden faaliyet gösteren acentenin 13952 nolu Black Rose Turizm olduğu görülüyor. Ancak acentenin Balkan turu kataloğunda acente no 12300 olarak yazıyor. Acente ismi ise aynı şekilde Black Rose Seyahat Acentası’ olarak belirtiliyor. Ancak 12300 numaralı acentenin, İstanbul-Kadıköy merkezli Wtouristic Turizm Seyahat Acentası olduğu görülüyor. 

Kare Tur

Devamında Karetur ve Zeki Yılmaz tarafından mağdurlara gönderilen mesajlarda, turların iptal edildiği, yaşanan mağduriyetler için özür dilendiği ve iadelerin en kısa sürede yapılacağı belirtiliyor. Ancak aradan 25 güne rağmen mağdurlara herhangi bir ödeme yapılmış değil.

Kare Tur: 1 Ağustos 2024

Şirketimizde yaşanan maddi sıkıntılar nedeni ile turlarımızın devamlılığını sürdüremeyeceğimizin kararına varmış bulunmaktayız. Oluşan maduriyetler yüzünden özür dileriz, en kısa zamanda mağduriyetler giderilecektir. Mutsuz giden turlarımızın Türkiye ye geri dönmesi kararını aldık. Üzülerek bu gün itibarı ile otobüslerimizin geri dönmesi talimatı verilmiştir.

Zeki Yılmaz: 4 Ağustos 2024

“İyi Akşamlar,

Sizlerden ne kadar özür dilesem yerini bulmayacağını biliyorum. Öncelikle sizlere ücret iadesini sağlayacağız bunun için tüm misafirlerimiz ile ayrı ayrı görüşerek misafirlerimizi arama sürecini yarın başlatacağız.

Biz bu süreç içerisinde sizler tarafından bir suç duyurusu yada şikayette bulunmanızı istemiyoruz.  Siz sonuna kadar haklısınız bizde size karşı yapılan bu hatamızın farkındayız. Bu hafta toplam 4 turumuzu geri çevirmek zorunda kaldık bu kararı alırken ne kadar bir maddi külfetin altına girdiğimizin farkındayım. Daha fazla bu tur için sizlere engel teşkil edecek sorunlarla karşılaşmamanız için bu kararı aldık.
 
Bu süreç içerisinde bize yapılacak olan şikayet ve benzeri şikayet başvuruları bizi size ve diğer balkan turumuzdan zorunlu dönüş yapan misafirlerimize yapacak olduğumuz geri dönüşleri yavaşlatıp ya da durduracaktır.

Sizlerden tek ricamız bu süreçte sizlere yaşattığımız bu olumsuzlukları maddi ve manevi olarak unutturmak için bize zaman tanımanızı istiyoruz. Maddi karşılığı planlanarak sizlere ödeme günü bu yarın tarih belirlenecektir. Katılan tüm misafirlerimizi arayıp hem şahsım adına hem de şirketimiz adına şirket avukatımız ile beraber ödeme ile ilgili taahhüt belgesi sunacağım.

Zeki Yılmaz’dan iddialara ilişkin açıklama

Turizm Güncel’in telefonla ulaştığı Zeki Yılmaz ise, yaşanan olayı teyit ediyor ancak konunun KamuSen ile herhangi bir ilgisinin olmadığını ileri sürüyor. Yılmaz’ın açıklaması şöyle:

“KamuSen ile aramızda hiçbir yazılı anlaşma veya işbirliği yok. Yolcuların tamamı bizim kendi yolcularımız. Bununla ilgili birebir rezervasyon formları var. KamuSen ile misafirler arasında da herhangi bir sözleşme yok. Sadece biz, sendikanın üyelerine indirimli tur ve otel satan bir acenteyiz. 
Müşteri bizi arıyor ve tura gidiyor. Turda da mağdur olmuşlar. İyi geçmemiş, kötü geçmiş, bir şeyler olmuş. Hala da devam ediyor turlar. KamuSen sadece misafiri bize yönlendiriyor. 

Dört tane turumuzda sıkıntı oldu. Bunlar da parayla ilgili sıkıntılar. Şu anda da çözmeye çalışıyoruz. Taahhütte bulunuyoruz. Geri çevirdik o turlarımızı. Bunlardan bazıları misafirlerin çabalarıyla bazıları da biz istediğimiz için iptal oldu. Daha fazla huzursuzluk çıksın istemedik. Ama şu anda bizim yolda yaklaşık 12-23 tane turumuz devam ediyor ve sıkıntı da yok. İadeler için hepsine taahhütte bulunduk ve gün verildi. Yaklaşık beş turda bu sıkıntılar oldu. Onları da çözmeye çalışıyoruz.

KamuSen sadece ‘Bakın burada tur var, yararlanın’ diyerek üyelerine duyurdu. Bizim planladığımız toplam tur sayısı 120 idi. Bunların 70’i yapıldı, 10’u iptal oldu, diğerleri ise yapılmaya devam ediyor.”


Bu Haber 22.08.2024 - 09:41:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Hala tur düzenliyor

    Mehmet gökmen 03.09.2024 - 11:43

    Tursab biliyor, bakanlık biliyor Ama dur diyen yok. Hala turlara devam edebiliyor.

  • Ucuz Etin Yahnisi

    Okan Baykara 25.08.2024 - 11:31

    Hiç ucuz etin yahnisi iyi olur mu? İnsanlar hiç araştırmıyor mu? Her yerde fiyatlar 700-800 Euro. 400 Euro’ya 9 günlük Balkan turu mu olur? Sektör işte böyle böyle bitiyor. 400 Euro’ya 8 gece konaklanabilir mi? Gecelik 50 Euro verse otele bunun rehberi, aracı, mazotu ve diğer giderleri nerede? Hepsini geçtim bu işin karı nerede? Biraz akıl ve mantık.

  • Faydasız birlik

    Hüseyin Ak 23.08.2024 - 09:48

    Adamlar tur adı altında sahtekarlık yapıp tüketicileri sürekli mağdur etmişler! soru Bakanlık ne yaptı en önemlisi ise ne idüğü kişilere yada şirketlere gelir elde etmek için belge satan TÜRSAB ne yapıyor? ne yapmış? ne yapacak?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.