Turizm Bakanlığında sahte kefalet senedi ile ihale iddiası 

Turizm Bakanlığında sahte kefalet senedi ile ihale iddiası 
CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kalan Salıcı, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğünde, sahte kefalet senedi ile ihale verildiğini ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kalan Salıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u  doğrudan kendisine bağlı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihalede, ihalenin sahte kefalet senedi sunan şirkete verilerek devletin dolandırıldığı iddiasıyla istifaya davet etti.

"Kiralama sahte kefalet senedi ile yapıldı"

X hesabından bir video paylaşan Oğuz Kaan Salıcı "Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy. İstifa etmenizin pardon görevden affınızı istemenin zamanı geldi. Çünkü sahte kefalet senedi ile devletin dolandırılmasına neden oldunuz. Nasıl mı? Size doğrudan bağlı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü bu yılın nisan ayında bir ihale düzenledi. Tam adıyla "İstanbul Park Yapım ve Onarım Karşılığı Kiralama İhalesi". Formula1 yarışlarından bildiğimiz ihaleye konu alan büyüklüğü tam 200 bin metrekare yani Bakanlığınızın Ankara’daki yerleşkesinin 200 katı, ya da sahibi olduğunuz hani şu bir odasının geceliği kişi başı 330 bin TL olan Bodrum'daki oteliniz var ya, onun da 17 katı büyüklüğünde bir alan. Burayı o tarihindeki kurla günlüğü 365 bin TL’ye kiralanız. Hem de bu yolsuz kiralamayı sahte kefalet senedi ile yaptınız. İhaleyi Lale Cander‘in sahibi olduğu Can Bilim Eğitim Kurumları İşletmeciliği Anonim Şirketi kazandı." dedi.

7 milyon 635 bin dolarlık sahte teminat mektubu

Lale Cander'in Mehmet Nuri Ersoy'un ahbabı olduğunu söyleyen Salıcı, Lale Cander'in şirketinin ihaleye girebilmek için Vakıflar Genel Müdürlüğüne 7 milyon 683 bin dolarlık teminat mektubu vermesi gerektiğini anlattı. Salıcı "Vermedi mi? Verdi. Verdi vermesine de sahte belge verdi. Mapfrekefalet Sigorta Aracılık Hizmetleri tarafından düzenlenen 7 milyon 683 bin dolar bedelli bir kefalet senedi ihaleyi düzenleyen Vakıflar Genel Müdürlüğüne sunuldu. Senet kabul edildi, sözleşme imzalandı. Oysa vakıflar genel müdürlüğüne sunulan kefalet senedini düzenleyen Mapfrekefalet Sigorta, dünya çapında faaliyet gösteren bildiğimiz Mapfre Sigorta ile aynı firma değil. Mapfrekefalet Sigorta ve Aracılık Hizmetlerinin sahibi bir Bulgaristan vatandaşı. Bu şirket daha önce onlarca kez sahte kefalet senedi düzenlemekten haberlere konu oldu. Şirket hakkında nitelikli dolandırıcılık ve evrakta sahtecilikten dolayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma mevcut. Bir sahte kefalet senelerinin düzenlenmesini aracılık eden Aksu Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi var. bunların da TOBB bünyesinde herhangi bir kaydı yok. Yani acente de fason." ifadelerini kullandı. 

Salıcı, açıklamasının devamında şunları söyledi: 

"Ülkemizde sigorta şirketlerini denetleyen ve faaliyet izni veren bir kurum var; Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu. Bu kurum ile sigorta şirketlerinin meslek birliği olan Türkiye Sigorta Birliği, sahte kefalet senedi düzenlenmesine ilişkin bir çok kez duyuru yapmış.

Diğer bakanlıkların ihalelerine de sahte teminat mektubu verilmiş

Bu poliçeyi düzenleyebilecek şirketler Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun internet sitesinde ilerlemiş. Mapfrekefalet Sigorta ve Aracılık Hizmetleri Anonim Şirketi bu listede yok. Hatta 2020 yılından sonra kefalet senetlerinin herkesin erişebileceği şekilde sorgulanmasını sağlayacak bir doğrulama uygulaması da geliştirilmiş. Onu da sorguladım. Ne diyor biliyor musunuz? 'Böyle bir kayda rastlanmadı' diye kabak gibi bir sonuç çıkıyor. Yetmedi bu fason şirketin devleti dolandırmak üzere kurulduğunu anlıyoruz. Öyle ya daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı daha önce kendi bakanlıkları bünyesinde başka ihaleleri kazanan firmalar tarafından yine aynı fason şirket tarafından düzenlenerek kendilerine sunulan kefalet senetlerinin sahte olduğunu tespit etmişler. Bunu da gidip gerçek Mapfre Sigorta'ya bildirmişler.

"İstifa etmek için ikinci bir Civangate skandalını mı bekliyorsunuz?

Sayın Ersoy her şey ortada ahbabınız Lale Cander ve Can Bilim Eğitim Kurumları İşletmeciliği Anonim Şirketi şeytan üçgeninde sizin yeriniz neresi? İhaleyi iptal etmeyi pisti Can Bilim Eğitim Kurumları İşletmeciliğinden almayı düşünüyor musunuz? Neyi bekliyorsunuz? İhaleyi iptal ettiğinizde de yeni ihalenin başka bir ahbabınız olan Serkan Yazıcı’ya gideceği ile ilgili bakanlığınız koridorlarında konuşulan iddialar doğru mu? Sayın Ersoy görünen o ki devletin malına kendi şirketinizin malına sahip çıktığınız gibi sahip çıkmıyorsunuz tekrar soruyorum; Niye istifa etmiyorsunuz ?Biraz onurunuz varsa istifa edin istifa etmek için ikinci bir Civangate skandalı mı bekliyorsunuz?"


Bu Haber 18.10.2024 - 20:18:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.