Turizm Bakanı Ersoy: ‘Bakanlık yangın denetimlerinde yetkili değil'

Turizm Bakanı Ersoy: ‘Bakanlık yangın denetimlerinde yetkili değil'
Bolu'daki otel yangını sonrası açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yangın güvenliği belgelerinin itfaiye yetkisinde olduğunu vurgulayarak bakanlığın denetim alanlarını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bolu'da 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınına ilişkin açıklamalarda bulunarak bakanlığın yetki alanlarına dair önemli değerlendirmeler yaptı. CNN Türk canlı yayınında konuşan Ersoy, "Bakanlık turizmle ilgili süreçleri denetler, ancak her konuda yetkili değildir" dedi.

Ersoy, otel yangınlarına dair yeterlilik belgelerinin yalnızca itfaiye müdürlüklerinden alındığını belirtti. Bolu İtfaiyesi'nin Kartalkaya bölgesindeki otellere bu belgeleri verdiğini söyleyen Bakan, "Yetkilendirme Bolu İtfaiyesi'ne ait. Bakanlığımız, turizmle ilgili sınıflandırma ve standart denetimlerini yapar. Ancak yangın güvenlik prosedürleri il özel idaresi ve itfaiye birimlerinin sorumluluğundadır" ifadelerini kullandı.

"Belge geri çekiliyorsa, güvensiz binaya yeniden belge verilemez"

Bakan Ersoy, yangının yaşandığı otelde yapılan hatalara dikkat çekerek, "Bu otelde ciddi sorunlar var. Güvenlik standartlarının sağlanmadığı bir binaya belge verilmesi, üst üste yapılan hatalardır. Böyle bir bina nasıl güvenli olabilir?" şeklinde konuştu.

78 can kaybı ve milli yas

21 Ocak sabahı Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybederken, yangın 10 saat süren çalışmalar sonucu söndürülebildi. Faciadan sonra bir günlük milli yas ilan edildi.

Yangına ilişkin adli süreçte, otel sahibi Halit Ergül'ün de aralarında bulunduğu sekiz kişi mahkemeye sevk edildi. Halit Ergül tutuklanırken, gözaltı sayısının 14'e çıktığı bildirildi. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) akademisyenler bilirkişi olarak görevlendirilerek olay yerinde incelemelere başladı.

CHP'nin rapor paylaşımı tartışma yarattı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in savcılığın bilirkişi raporunu paylaşması, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un tepkisini çekti. Tunç, raporu "korsan metin" olarak nitelendirerek, "Hiçbir resmi niteliği olmayan bir metni kamuoyuyla paylaşmak soruşturmayı etkilemeye yönelik sorumsuzca bir girişimdir" dedi.

Özgür Özel’in açıkladığı raporda, yangının dördüncü katta başladığı ve mutfak bölümündeki elektrikli endüstriyel ızgaradan kaynaklandığı bilgisine yer verildi. Raporda ayrıca otelin yalnızca bir kaçış merdivenine sahip olması, güvenlik eksikliklerinden biri olarak vurgulandı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise bilirkişi heyetinin dosyadan el çektirildiğini iddia ederek sürece ilişkin eleştirilerde bulundu.

Ersoy'un, yayında yaptığı açıklamanın detayları:

"Biz geçtiğimiz yıllarda yönetmelikle değişiklik yaptık. Önceden sadece belediyeden veya hem Bakanlıktan hem de belediyeden işletme belgesi alınabiliyordu. Bu değişiklikle birlikte hem bakanlık hem de belediyeden işletme belgesi alınmasını zorunlu kıldık.

Otelin bulunduğu böğle mücavir alanda bulunuyor. Buradan sorumlu kurum İl Özel İdaresi. Bir otelin faaliyet gösterebilmesi için İl Özel İdaresinden iş yeri açma ruhsatı almak zorunda. Bunu almak için de bazı yeterlilikleri sağlamak zorunda. İtfaiyeden yangın yeterlilik belgesi almak zorunda. Bu belgeyi almadan İl Özel İdaresi bu ruhsatı veremez. İtfaiye dışında başka hiçbir kurum yangın yeterlilik belgesi veremez. Eğer ilçe itfaiyesi denetimde yetkili değilse il itfaiyesinden alabilir. İtfaiyeler de belediyelere bağlı.  İş yeri açma çalışma ruhsatını alınca ben de Bakanlık İşletme Belgesi için süreç başlatıyorum. Bu da oda yatak kapasitesi, yıldızlama ve sürdürülebilirlik konularıyla ilgili.

“Yangın yeterlilik belgesini bir tek itfaiye verebilir”

Aralık ayında işletme Bolu Belediyesinden denetleme talep etmiş. Yapılan denetimde itfaiye 8 kusur bulunmuş. Alarmı yok, acil durum elektrik sistemi yok, acil çıkış yönlendirme tabelaları yok, Bunun sonucunda belediyenin işletmeye gerekli yeterliliklerin sağlanması için süre vermesi, sağlanamaması durumunda raporu İl Özel İdaresine bildirilmesi gerekiyordu. İl Özel İdaresi bu durumda oteli mühürleme yetkisine sahip. Ayrıca belgede 3 bin metrekarelik alanın üzeri çizilip 70 metrekarelik alam yazılmış, bir kafeteryaya verildiğine dair. O kafeterya da otelden bağımsız bir birim değil, otelden girişin olduğu bir kafeterya. Verilen belge geri çekilebilir mi bilmiyorum.

Eğer bir yere yeterlilik belgesi veriyorsanız, onun geçerlilik süreci boyunca onu denetlemek zorundasınız. Yönetmelik bu denetimin periyodunu da kuruma bırakmış fakat işletme talep ediyorsa gidip denetlemek zorunda.

Resmi kurumlar yangın yeterlilik belgelerini bir tek itfaiyeden alır. Sorun da bu zaten. Aralıkta belediye bu eksiklerin tespitini yapıyor. Otel talebi geri çektiriyor. O talebi çekmek yerine il özel idaresine bildirmek gerekiyor. Bu yapılmıyor da ana bina yerine kısmı küçük bir alana tekrar yeterlilik veriliyor. Asıl sorun bu. Eğer bu ihbar edilseydi bu işletme kapatılacaktı ve bunu konuşmak zorunda olmayacaktık.

“Gerekli yeterlilik belgeleri vardı”

2021 ve 2024’te denetledik. Benim denetlediğimiz konular turizmle ilgili konular.  

Kültür ve Turizm Bakanlığı denetim yaparken ilk etapta dosyasına bakıyoruz. İş yeri açma ve çalışma belgesi, bütün kurumların yeterlilik raporu verdiğini gösterir bana. Bunun içerisinde gıda ile ilgili konular da var sağlık ile ilgili konular da var.

Keyfi de gidebilirim, bir şikayet varsa da gidebilirim kontrole gitmeden önce dosyasına bakıyoruz. Geçerli  bir iş yeri açma ve çalışma ruhsatı var mı diye bakıyoruz. Eğer o varsa denetmenlerimizi  gönderiyoruz.

Bu otelin yeterlilik belgesi vardı. 2024’de yapılan denetimde baktım. Farklı tarihlerde, farklı birimler için alınmış yangın çalışma ruhsatları var. 2015’te almış en son iş yeri çalışma ruhsatı. Kısım kısım almış. Farklı tarihlerde farklı birimler için geçerli iş yeri açma çalışma ruhsatı almış. İş Özel İdare gerekli yeterlilik belgelerini toplayıp bu belgeyi veriyor. Benim işim yangın değil. Bu teknik bir konu, itfaiye işi. Bizim denetmenlerimizin o yeterliliğe sahip olma şansı yok.  İş yeri açma çalışma ruhsatının alınması demek bakanlık nezdinde yangın yeterlilik belgesinin de olması gerek. O yeterlilik tamamlanmadan iş yeri açma çalışma ruhsatı verilmez.

“Dava süreci çok önemli”

Burada ana sorumluluk işletmede. Bu dava süreci çok önemli. Sonuna kadar gidilmesi lazım ceza davası olarak görülmemesi lazım. Bu yargılama çok kapsamlı bir yargılama soncunda herkes gerektiği cezaya almalı. Buradan çıkan sonuca göre bizim mevzuatımızda yeniden düzenleme yapmamız gerekebilir.

40 yılda gerekli yeterliliği sağlamayan 100 otel kapatılırken üç yılda 4380 otel kapatıldı . Biz belediyelere iptal taleplerimizi gönderiyoruz. Onlar kapatma konusunda yavaş kalabiliyor. Bu sayısının 6 binlere gelmesi gerekiyor. Son 3 yılda yoğun bir program yürütüyoruz.

Otel işletme sahibi, TGA yönetim kurulunda. TGA yönetim kurulumuz seçimle geliyor. Her bölgemiz için belirlediğimiz bir kontenjan var. Bölgedeki otel sahipleri gelip oy atıyorlar ve birini seçiyorlar. Biz atamıyoruz. Kendisi de Karadeniz bölgesinden aday olmuş ve seçilmiş.

En başta işletmeci olmak üzere belgelendirme sürecinde olan bütün kurumların yetkilerini kullanması gerekiyor. En iyi şekilde yargılamaların yapılıp ibretlik bir ceza verilmesi gerekiyor.

Bir yetki var ama zorunluluk yok. Belgeyi vereb bütün kurumlan ihtiyaç duyulan periyotlarda o denetimleri yapması şart.  

“Bakanlık denetimlerde her şeyi denetlemiyor”

Geçen sene zorla bir şey yaptım. Antalya’da 2 butik otelde yangın çıkıt ve 2 Lübnanlı turist hayatını kaybetti. Duman detektörü yoktu bu tesislerde.  Bunu zorunlu hale getirelim dedik. Yönetmeliği değiştirdik artık benim denetmenim yangın dedektörüne bakmak zorunda dedim. 2024’ye yapılan denetimde varmış. Bu biraz işletmecinin vicdanına kalmış.  Denetim sorasında açarsın sonrasında kapatırsın ya da başla bir özel durum olur kapatır.

Kimse sorumluluk almak istemez. Ban bakan olduğumdan itibaren sorumluluk almaya başladım. 3 bin oteli denetlemek başka, 20 bin oteli deneyememek başka. Ben denetmen sayımı her sene 2 katına çıkarıyorum. Benim kurumumun denetlediği zaman da her şeyi denetlemiyor.

Ben o yasayı değiştirdiğim zaman çok eleştiri aldım. Belediyelerin yetkisini alıyorsan dendi en o yetkiyi aldıktan sonra 4 binden fazla oteli kapattım. Zaten işin ciddiyetinin farkındayım bu işin olmazsa olmazı. 60 milyon turist ağırlıyoruz. Zaten bunları yapmak zorundayız. “



Bu Haber 24.01.2025 - 21:40:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.