Turistik vizeyle hac kabusu: Onlarca hacı öldü veya kayıp 

Turistik vizeyle hac kabusu: Onlarca hacı öldü veya kayıp 
Resmi veya kaçak organizatörler aracılığıyla Suudi Arabistan’a turistik vize alıp hacca gitmeye çalışan binlerce Türk vatandaşının kabusu yaşadığı belirtiliyor.

Turizm Güncel 

Suudi Arabistan otobüslerle Mekke dışına çıkardı

Suudi Arabistan’dan turistik vize alarak çekilişe katılmadan hacca gitmeye çalışan binlerce Türk vatandaşının hacı olma hayali kabusa döndü. 

Hac ve umre organizasyonu yapma vasfı bulunan veya bulunmayan acentelerle ya da kaçak acentecilik faaliyeti yürüten kişi ve kurumlarca Mekke’ye götürülen binlerce kişinin Suudi Arabistan otoriteleri tarafından Mekke dışına çıkarıldığı, aynı yolu yürüyerek gelmeye çalışan çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği veya hastanelere kaldırıldığı, bazı insanlardan ise haber alınamadığı belirtiliyor.

“30, 40, 50 bin rakamları dolaşıyor”

Konuyla ilgili Turizm Güncel’e bilgi veren Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulunun TÜRSAB temsilcisi Diyaeddin Şahin, turistik vizeyle hacca giden Türk vatandaşlarının sayısının tam olarak bilinmediğini, 30, 40, 50 bin rakamlarının ortada dolaştığını söyledi. Şahin “Tam sayıyı biz de bilmiyoruz. Çünkü turistik vizeyle gittikleri için sadece hudutta kayıtları var. Diyanet veya yetkili seyahat acenteleri ile yasal yollardan hacca gidenlerin tüm kayıtları hem biz hem de Suudi hac otoriteleri tarafından tutuluyor. Dolayısıyla resmi yoldan hacca giden bir kişinin başına bir şey geldiğinde biz anında haberdar oluyoruz. Buna karşın kaçak yolla hacca gidenlerin kayıtları kimsede yok. Başlarına bir iş gelse onları götüren kişi ve kurumlar da devletle iletişim kuramıyor çünkü kendisi ve yaptığı iş kaçak.” ifadelerini kullandı.

“Mekke’de alt yapı kayıtlı hacı sayısına göre planlanıyor”

Hac başlamadan önce hem Diyanetin hem kendilerinin hem de Suudi yetkililerin ‘turistik vizeyle hac yapılmasına izin verilmeyeceğine dair defalarca duyuru yapmalarına rağmen değişik ülkelerden on binlerce insanın turistik vizeyle Mekke’ye akın ettiğini kaydeden Şahin, “Orada tüm alt yapı resmi/kayıtlı hacı sayısına göre planlanıyor. Klimalı çadırlar, otobüsler, yiyecek... Dolayısıyla ilave on binlerce insanın akın etmesinden dolayı kurayla ve resmi yollardan hacca giden insanlar mağdur oldu. Kimi çadır bulamadı, kimi yemek... Suudi otoriteleri de yasa dışı yoldan Mekke’ye hacca gelenleri sınır dışı etmedi ama otobüslerle Mekke’nin dışına çıkardı, Cidde’ye bıraktı. Dahası bu insanların Arafat’a çıkmasına da izin verdi.” şeklinde konuştu.

Mekke Hac

“Can kaybı sayısı kısa süre içinde netleşir”

Yaşanan olayın sorumluluğunun turistik vize ile hacca gidenlerde ve kaçak hac organizasyonu yapan kişi ve kurumlarda olduğunu anlatan Şahin ölü ve kayıplara ilişkin ise şu bilgileri verdi:

Diyanet veya yetkili acenteler üzerinden resmi yollardan hacca giden Türk vatandaşlarının içinden bu yıl 24’ü hayatını kaybetti. Eskiden bu sayı daha fazlam olurdu ancak koşulların (klimalı otobüs, klimalı çadır) iyileştirilmesinden dolayı ölümler azaldı. Öte taraftan turistik vizeyle kaçak yoldan hacca gidenlerin içinden kaç kişinin hayatını kaybettiğini veya kaybolduğunu henüz bilmiyoruz. Dediğim gibi, çünkü bunların kayıtları yok. Şimdi hacdan dönüşler başladı. Her gün binlerce vatandaş Suudi Arabistan’dan ülkeye dönüş yapıyor. Dolayısıyla can kaybı veya kayıp kişi sayısı da kısa süre içinde netleşir.” dedi.

Turistik vizeyle insanları hacca kimler götürdü?

Şahin, hacıları turistik vizeyle Mekke’ye götüren acentelerin içinde ‘yetkili’ acente olup olmadığı şeklindeki sorumuza ise “Mutlaka yetkili acentelerin içinden de bu şekilde götüren vardır ama yaygın olduğunu sanmıyorum. Bu şekilde en fazla hacı götürenler yetkisiz acenteler ve acente  bile olmayan kişi ve kurumlar. Bu şekilde gidilmemesi, gidildiği taktirde bunun cezasının olduğunu söyleyip vatandaşları uyardık ama buna rağmen on binlerce insan bu yolu tercih etti.” yanıtını verdi.


Bu Haber 21.06.2024 - 09:54:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.