Tuğba Parscan: Barut Hotels’te MICE departmanını kurduk, Hint düğünlerine odaklandık

Tuğba Parscan: Barut Hotels’te MICE departmanını kurduk, Hint düğünlerine odaklandık

Barut Hotels’te MICE departmanını kurduklarını açıklayan Barut Hotels MICE Müdürü Tuğba Parscan, Hint düğünlerine odaklandıklarını söyledi.


Turizm Güncel

2024 yılı itibariyle MICE departmanını kurduklarını, bu alana önemli yatırımlar yaptıklarını ve güçlü bir pazarlama çalışması başlattıklarını belirten Barut Hotels MICE Müdürü Tuğba Parscan göreve başlaması ile birlikte MICE sektöründe öncü olarak kabul edilen firmalara ve kongre acentelerine yoğun ziyaretler gerçekleştirdiklerini kaydeden Parscan, "Şu anda da MICE ile ilgili, Hint düğünleri gibi, daha niş organizasyonlarda yer alıyoruz. Amacımız MICE alanında spesifik alanlara odaklanmak." dedi.

“Tesislerimizin kendine özgü toplantı olanakları var”

Tesislerin birçoğunun kendine özgü toplantı olanakları olduğunu kaydeden Parscan, "Hatta yeni açtığımız Anda Barut Collection‘da 1075 metrekare, 7.8 metre tavan yüksekliği olan çok büyük bir kongre merkezimiz var. Bu kongre merkezinde salonumuz üçe bölünebiliyor aynı zamanda. Beş tane workshop alanımız var. Didim bölgesi de bu alanda çok bakir ve MICE segmentine açık bir alan. Bölge, Bodrum ve İzmir Adnan Menderes olmak üzere, iki havaalanını birden besliyor. Bu anlamda bizdeki organizasyonlar daha çok incentive işlerden, yani Türkiye’deki sayılı şirketlerin beyaz yakalılarının eğitimleriyle ilgili konaklamalardan oluşuyor. Bosch’tan tutun Aksigorta, Agesa ve Alarko gibi üst düzey firmaların yönetici ve ara yöneticilerinin organizasyonlarını ve lansmanlarını gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

“2024, güzel bir yıldı”

2024 sezonunun kendileri için güzel bir yıl olduğunu kaydeden Parscan, şu ana kadar toplamda 60 toplantı grubunu konfirme ettiklerini belirtti. Parscan, "Toplantı salonlarımızın miktarına göre değişen işler oluyor. Mesela Side’deki otelimizin toplantı salonları daha düşük metrekareli olduğu için orada 20-30 odalı toplantı ve etkinlikler yapılırken, Lara Barut’ta 840 metrekare salonda yaklaşık 200-300 kişilik organizasyonlar yapıyoruz. Yani biraz otelin yapısına ve toplantı salonlarının kapasitesine göre değişen işler oluyor. Ama havalimanına yakın olması nedeniyle en fazla etkinlik yaptığımız otelimiz Lara Barut. Ondan sonra da Didim’de yeni açtığımız Anda Barut Collection geliyor." ifadelerini kullandı.

“Antalya-Belek'te yer bulamayan kongreler Ege Bölgesi'ne kaymaya başladı”

Didim'in İngiliz ağırlıklı bir bölge olduğunu ve oradaki şirketlerinden grup rezervasyonları almaya başladıklarını açıklayan Parscan, "Bunlar lojistik firmaları ve online kanallarla daha çok dijital kısımda çalışan şirketler... Çünkü onların harcadıkları miktarlar bu tarz teşvik gezileri için daha yüksek. Bu nedenle bize daha çok kalburüstü sektörlerden diyebileceğimiz şirketler geliyor. Anda Barut bunun yanında, Bodrum'a yakın olmasından dolayı Rusların ilgisini çekiyor. İç pazarda ise daha çok kurumsal firmalar çıkıyor. Öte yandan artık Antalya-Belek'te yer bulamayan kongreler yavaş yavaş Ege Bölgesi'ne kaymaya başladı. Bu anlamda da onunla ilgili birçok çalışma yapıyoruz." diye konuştu.

“Otellerin MICE veya incentive anlamında yatırımlar yapması gerek”

Otellerin kongre gelirinin sadece katılımcılardan elde edilen gelirlerinden oluşmadığını, aynı zamanda pek çok kongre katılımcısı eşini ve çocuğunu da getirdiği ekstra gelirler oluştuğunu belirten Parscan devamında şunları söyledi:

"Bunlar aynı zamanda üst gelir grubuna mensup insanlar. Bu nedenle şöyle de bir avantaj var, konaklattığınız kişi kendi sosyal çevresine gittiği zaman sizinle ilgili ayakta marketing yapıyor, yani etrafındaki tüm kişilere sizin otelinizi aslında tatil oteli olarak pazarlıyor. Bu çok büyük bir artı. Benzer şekilde otelinizde tatil yapan bir beyaz yakalı da 'evet ben bu otelde çok güzel bir toplantı yapabilirim' de diyebiliyor. O yüzden kesinlikle otellerin bence MICE veya incentive anlamında ciddi yatırımlar yapması gerekiyor. Bu sadece tek bir segmenti değil, birçok segmenti ilgilendiren bir konu. Yurt dışından aldığımız bir incentive işi yarın öbür gün size bambaşka bir pazarın açılışını sağlayabiliyor.

“Hindistan’a gidip geldik, o bölgeyi tanımaya çalıştık”

Mesela Hint düğünlerinde de böyle. Aslında bunlar Hindistan’da yaşayan aileler değil. Avrupa’da, özellikle İngiltere’de yaşayan aileler. Oradaki evlilik sistemi kast sistemine göre oluyor. Gelin ve damadın ailelerinin yaptığı sektörlerin birbiri ile eşleşmesi gerekiyor. Öncelikle görücü usulüne dayalı olduğun öğrendik mesela. Ya da ben gidip gelince Hint düğünleriyle ilgili yeni şeyler öğrendim. Onlarda düğünü kız tarafı yapıyor ve üç gün sürüyor bu düğün. Aile için çok önemli bir organizasyon bu. İşte o pazarda aktif olan partnerlerle Hindistan’a gidip geldik o bölgeyi tanımaya çalıştık. Onların yemek eğilimleri alışkanlıkları ve yaptıkları organizasyonlardaki diğer şeyleri gözlemlemeniz gerekiyor. Çok farklı etapları var her düğünün. İlgilenen komite farklı akrabalar içerisinde böyle bir komite ayırıyorlar. Örneğin dayı çocukları birinci günkü düğüne bakıyor, teyze çocukları ikinci günkü düğüne bakıyor.  Bunların hepsinde, kıyafetlerinden çiçeklere ve kumaşlara varıncaya kadar özellikle seçiyorsun.

“Artık MICE işi de son dakikaya kaldı”

2025 ile ilgili yaptığımız sözleşmeler var ama maalesef eskideki gibi, grupların önceden konfirme olması artık yok. Bu son beş yıldan beri olmayan şey. Çünkü insanlar salgın hastalıklardan son dakika olan savaşlardan çok korkuyorlar. Şirketlerin pandemi döneminde konfirme edip ön ödemelerini yapan ancak bu ön ödemeleri alamamalarından dolayı artık MICE işi de son dakikaya kaldı. 

Uluslararası bir kongre değilse, normal işler genellikle aynı ay içinde aldığımız 50-60 odalık işler oluyor. Mesela şu an Ekim ayındayız ben kasım ayına 350 kişilik organizasyonu bugün konfirme ettim. Çok son dakika oldu. Şirketlerin ekonomik tutarsızlık ve euronun nasıl gideceğine ilişkin çok fazla tereddütleri var.

Savaşlar veya ekonomik krizler bizi biraz zorluyor.  Çünkü kış döneminde önümüzü görememize sebep oluyor. Bir patron olarak kaç kişiyle çalışacaksınız ekibinizi nasıl tutmamız gerektiği ile ilgili veya tesisiniz açık mı kapalı mı bırakacaksınız bu öngörüye sahip olamazsınız. Secure tarafı zaten tamamen son dakika oldu ama bu grupların da son dakika olması açıkçası çok tedirgin bir durum. Bir de çok kaygan bir zemine bağlı yani her şeyden çok çabuk etkileniyor. Ekonomik anlamda bir haber çıkması, eurodaki dalgalanmalar nedeniyle şirketler ilk başta bu tarz teşvik dizilerini durdurmaya yönelik önlemler alıyorlar. O yüzden de bizim işimiz diğer pazarlara göre çok daha zor.”



Bu Haber 21.10.2024 - 11:03:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.