Toparlanmaya devam eden turizm için hükümetlere 3 tavsiye

Toparlanmaya devam eden turizm için hükümetlere 3 tavsiye
OECD Turizm Trendleri ve Politikaları raporuna göre pandemi sonrası toparlanmaya devam eden turizm sektörünün önünde yeni riskler ve zorluklar var. Raporda, bu zorlukların aşılması için 3 temel öneride de bulunuluyor.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Turizm sektörü çok sayıda OECD ülkesinde pandemi öncesi seviyeyi aştı ve sektördeki iyileşme devam ediyor. Ancak seyahat sektörünün büyümesinin önünde baskı oluşturabilecek yeni zorluklar ve riskler var. 

Turizm sektörünün küresel istihdam, refah ve ekonomik büyümedeki rolünün altı çizilen OECD Turizm Eğilimleri ve Politikaları raporunda, 20 OECD ülkesinde turizmin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYİH) doğrudan katkısı 3,9 ile pandemi öncesinin yalnızca yüzde 0,5 gerisinde. 

2022 yılında hizmet ihracatına yüzde 14,8 katkı sunan turizm sektörü, 2019'un hala gerisinde olsa da, 2021'deki yüzde 9,7'nin oldukça üzerinde. Rapor, uluslararası gelişlerdeki toparlanma ve güçlü büyümenin etkisiyle büyümenin o zamandan bu yana devam ettiğini gösteriyor.

Düzensiz iyileşme

Ancak turizmdeki toparlanma hızında bir dengeden söz etmek mümkün değil. Mesela Kolombiya'da yüzde 34, Portekiz'de ise yüzde 12 büyüyen turizm sektörü pandemi öncesi seviyeyi aşarken, Avustralya, Finlandiya, Japonya ve Yeni Zelanda'da daha yavaş bir toparlanma söz konusu. 

Hükümetlere dönük öneri ve tavsiyeler

Rapor yalnızca seyahat ve turizmin belirleyici ekonomik rolünü değerlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda hükümetlere aşağıdaki tavsiyelerde bulunuyor:

 * Çevre ve yerel topluluklar için daha iyi sonuçlar yaratmak amacıyla ürün çeşitliliği sağlayabilmeleri için destinasyonları güçlendirin.

 * Turizm çalışanlarının ihtiyaçlarını daha geniş ölçekli kalkınma stratejilerine entegre ederek, onlara uygun fiyatlı barında ve ulaşım imkanı sağlayın.

 * Turizm sektörünün finansal yardımlara, dijital dönüşüme, çevreye duyarlı işletme modelini benimsemesine ve yenilikçi iş uygumalarını geliştirmesine olanak sağlayacak becerilere ulaşmasını destekleyin.


Bu Haber 19.07.2024 - 16:38:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.