TGA'nın personel giderleri yüzde 100 oranında artmış
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) personel giderlerinin yüzde 100 oranında arttığı belirtildi.
Turizm Güncel7183 sayılı
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun'un 7'inci maddesine göre hazırlanan ve
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan ve Başkanlık tarafından
Bayındırlık İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonuna sevk edilen
TGA'ya ait
Sayıştay Raporu, komisyonda tartışıldı.
"Sayıştay Raporu değil özel denetim şirketinin raporu"
Komisyon toplantısında katışlan
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, özel denetim şirketi tarafından hazırlanan raporun
'Sayıştay Raporu' gib sunulmasının parlamenterleri yanılttığı, raporun kapağında 'Sayıştay Raporu' yazarken, içeriğinde özel deneteleme şirketinin imza ve kaşesinin bulunduğunu, dolayısıyla raporun kapağı ile içeriğinin örtüşmediğini belirtti.
Personel giderleri yüzde 100 arttı
Komisyonda söz alan
CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya ise 2022 raporunda kar ediyor olarak görünen
TGA'nın 2023'te zarara geçtiğini belirtti. Ajansın giderlerine bakıldığında özellikle
personel giderlerinde yüzde 100'ün üzerinde artış göründüğünü ifade eden Kaya, personel giderlerindeki artışın ajansın etkinliğine ve verimliliğine nasıl bir katkı sunduğunun belirsiz olduğunu söyledi.
"Harcamaların hangi kriterlere göre belirlendiği şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır"
TGA'nın giderlerindeki ana kalemin ise pazarlama harcamaları olduğunu kaydeden
Aykut Kaya "S
ayıştay Raporu pazarlama bütçesinin büyük kısmının özel projeler, online seyahat kanallarında yapılan reklamlar, ve televizyon reklamlarına harcandığını ortaya koymakta. Pazarlama giderlerindeki yüzde 76'lık artışın bu kalemlerden kaynaklanması, ajansın kaynaklarını stratejik olarak kullanıp kullanmadığı konusunda soru işaretleri yaratıyor. Bu harcamalara karar verilen veya harcamalar yapıldıktan sonra bir etki değerlendirmesi yapılıp yapılmadığını merak ediyorum. Özellikle dijital pazarlama harcamalarında yüzde 51,4 azalma yaşanırken, online seyahat acentelerine yapılan harcamanın yüzde 270 artmasının hangi kriterlere göre belirlendiği şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır." ifadelerini kullandı.
TGA'nın harcamalarının şeffaf olmamasının paydaşlar arasında güvensizlik yarattığına dikkat çeken Aykut kaya, devamında şu noktaların altını çizdi:
"Bu iki raporu birlikte incelediğimizde, Ajansın finansal yapısını güçlendirmek, gelir gider dengesini sağlamak ve şeffaflıkta çıtayı yükseltmek adına iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğu açıktır.
"Sektör paydaşları arasında güvensizlik yarattı"
Bizler turizm sektörünün gelişimi için gerekli adımların atılmasını ve kamu kaynaklarının daha stratejik ve şeffaf bir şekilde kullanılmasını talep ediyoruz.
TGA'nın başlangıçta
Sayıştay denetiminden muaf tutulması şeffaflık ve hesap verebilirlik konularında endişelere yol açmıştır. Toplanan turizm katkı paylarının kullanımına ilişkin detaylı ve şeffaf bilgilendirme eksikliği sektör paydaşları arasında güvensizlik yaraltmıştır.
"Genel müdürü neden 8 ayda görevden aldınız?"
Özellikle harcamaların denetlenmesi ve raporlanması konularında daha fazla şeffaflık talep edilmektedir. Ayrıca, personel alım süreçlerinde mülakat yapılmaması ve maaşların belirsizliği gibi konular kurumsal yönetim ilkelerine aykırı bulunmuştur. Ayrıca, kontrolsüz harcamalar ve bütçe disiplini eksikliği de diğer önemli noktalardır. Şimdi, genel müdürünüz görevden alındı. Sekiz ay önce atadığınız müdürü neden görevden alıyorsunuz? Yani bir genel müdürün 8 ay görevde kalmasını kurumsallıkla nasıl bağdaştırıyorsunuz?"
Bu Haber 15.11.2024 - 14:53:14 tarihinde eklendi.