Savaş Çolakoğlu: 76 bin oda daha faaliyete geçecek, buralarda kim hizmet edecek?

Savaş Çolakoğlu: 76 bin oda daha faaliyete geçecek, buralarda kim hizmet edecek?

İstanbul Turizm Fuarı kapsamında düzenlenen '2024 Yılı Sezon Değerlendirmesi, 2025 Yılı Beklentileri (Oteller)’  panelinde konuşan TÜROYD Başkanı Savaş Çolakoğlu, enflasyon yüzde 70’lere kadar yükselirken turizm gelirindeki yaklaşık yüzde 10’luk artışın turizm için iyi mi kötü mü olduğunu tartışmak gerektiğini söyledi. Çolakoğlu ilerleyen tarihlerde Türkiye turizmine yaklaşık 76 bin 590 oda ve 168 bin yatak daha dahil edileceğini fakat bu yeni tesislerde çalışacak nitelikli personelin zor bulunduğunu kaydetti.


Turizm Güncel

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TÜROYD) Başkanı Savaş Çolakoğlu, İstanbul Turizm Fuarı kapsamında düzenlenen '2024 Yılı Sezon Değerlendirmesi, 2025 Yılı Beklentileri (Oteller)’  panelinde turizm sektöründeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.  

“Bundan sonraki süreçlerde rakamları iyi analiz etmek gerekiyor”

Sektörle ilgili bütün konuşma ve paylaşımlarda herkesin rakamlara odaklandığını belirten Savaş Çolakoğlu, “Şu kadar turist geldi, şu kadar gelir elde ettik deniyor ama hiç kimse bu kadar turisti ve bu kadar geliri elde ederken karlılıklarımızın ne durumda olduğunu konuşmuyor. TÜİK verilerine göre geçen seneye göre turizm gelirinde yüzde 9,3 artış var. Bu artış sektörün gerçek beklentisi mi? Enflasyonun yüzde 70’lerde gerçekleştiği bir ülkede turizm gelirlerinin yüzde 9,3 artması sektör için iyi mi, kötü mü? Bunu tartışmak gerekiyor aslında. Otel yöneticileri ve yatırımcıları otellerin doluluğuna baktı. Otel, yüzde 90 doluysa çok başarılı bir otel olarak görülüyor ama bu otel karlılığını ne oranda tutmuş? Bundan sonraki süreçlerde rakamları iyi analiz etmek gerekiyor. Kişi başı gecelik gelirimiz geçen seneye göre 93 dolardan 98 dolarlara çıkıyor, ama Antalya’da geceleme sayısı 10-12 günlerden 7’ye düşmüş. 7’ye düşünce de günlük ortalama harcama 976 dolardan 942 dolara geriledi” ifadelerini kullandı.

“OVP’de turizm geliri hedefleri düşürüldü”

OVP’de turizm geliri hedefinin düşürüldüğüne dikkat çeken TÜROYD Başkanı, “Türkiye’de biz hep şöyle yaptık: Hep kısa vadeli hedeflere odaklandık. Bu ay bütçeyi tutturduk, aylık bütçe tutunca ilk çeyrek bütçe tuttu mu? Sonrasında ikinci, üçüncü çeyrekler nasıldı?  Bunlara odaklandık ama bir sonraki sene ne yapacağımızla ilgili olarak hiçbir şey öngörmedik. 2025 yılında ön ve erken rezervasyonlar çok iyi, şu kadar gelir elde edeceğiz diye kendimizi buna kaptırıyoruz.  OVP’de 2025 yılı turizm geliri hedefini ilk açıklanan rakamdan yüzde 1,7 oranında, 2026’da da yüzde 3,6 oranında düşürüldü. Bu ne anlama geliyor? 2025 yılında 64,7 milyar dolar gelir beklentisi olan OVP, 63,6 milyar dolara düştü, 2026 yılında 71.3 milyar dolardan 68,7 milyar dolara düştü.  Devletin ekonomisi de beklentilerini bu yönde yapıyor. Dolayısıyla bizim sektör olarak buna çözümler üretmemiz gerekiyor” açıklamasını yaptı.

“Bu kadar çok tesis açılırken bu tesisleri nasıl işleteceğiz?”

Türkiye’de ilerleyen yıllarda çok sayıda tesisin açılacağını fakat bu otellerde hizmet edecek nitelikli iş gücünün yeterli olmadığını belirten Çolakoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Kültür ve Turizm Bakanlığının belgeli tesis sayısı verilerine baktım. Ağustos ayı itibariyle ülkede 731 tane tesis yatırım belgeli. Yaklaşık 76 bin 590 oda ve 168 bin yatak daha dahil olacak sisteme. Bu oda ve yataklara kiminle hizmet edeceğiz? İnsana insanla hizmet eden bir sektörden bahsediyoruz. Bu kadar çok tesis açılırken bu tesisleri nasıl işleteceğiz?  Bazen İstanbul’u baz alıyoruz, bazen Antalya’yı baz alıyoruz, sonrasında Muğla devreye girmeye çalışıyor, başka iller devreye girmeye çalışıyor.

81 ilden bahsediyoruz ve ülkede turizmin 12 aya yayılması gündemde. Anadolu bir cevher fakat bu Anadolu’daki yapıyı nasıl öngörüyoruz? Kimlerle yolumuza devam edeceğiz? Bina yapmakla iş bitmiyor. Biz müteahhit değiliz, yap-satçı hiç değiliz. Yaptığımız binayı yaşatmak zorundayız. Bu kültürden biraz daha uzaklaşıp, yaptığımız binanın yaşayan bir yapı olabilmesi için içerisine en değerli olan personeli koymamız gerekiyor. Bunu bu vakte kadar çok iyi bir şekilde yapmadık. Bu konuna çok iyi örnekler var. Ama Türkiye sadece 10 markadan, 20 tesisten ibaret değil ki. 2 milyona yakın yataktan bahsediyoruz. Bu yatakların yüzde 10’u olması gereken şekilde işletilen tesisler, geri kalanı vay halimize!”

“Türk mutfağından yemekler sunan bir otelde Türk servis elemanı görmedim”

Türk mutfağına özel yemek sunan yerde Türk çalışan olmadığını belirten Çolakoğlu, “Yabancı ülkelerden çalışanların sayısı bir hayli arttı. Artık Kırgız’ı Özbek’i geç Nepal’den bile personel ihraç eder olduk. Türk mutfağından yemekler sunan bir otelimizde Türk servis elemanı görmedim. Ama Türk mutfağı diye servis ediyoruz. Bu gerçekten çok acınası bir durum. Kendimizi eleştirmekten korkmamamız gerekiyor. Yaptığımız hataları görelim ama bir yandan da turist profili değişmeye başladı. İletişim, ulaşım araçları değişti. Turist ne bekliyor? Eskiden 15-20 gün blok tatiller yaparken, şimdi daha kısa süreli tatiller yapıyor ama senede 2-3 kez tatil yapıyor. Bunları iyi analiz edip kendimizi ona göre hazırlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilirlik konusunun bölgelere göre yeniden ele alınması gerektiğini ifade eden Çolakoğlu, şartlar bölgeden bölgeye değiştiğini söyledi. Çolakoğlu, “Bu ülkenin turizmden vazgeçmek gibi bir lüksü yok. Bu ülke bir turizm ülkesi. Bunu da aynı standartta devam ettirebilmemiz için iyi bir planlama yapmamız lazım” dedi.



Bu Haber 15.10.2024 - 13:36:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mustafa Kaygısız 15.10.2024 - 11:47

    Otellerde çalışan personele kaç para verdiğinizi,kaç saat çalıştırdığınızı da söyleyin.İnsanları köle gibi çalıştırırsanız bulduğu ilk fırsatta başka işe girer.Otelciler kazancınızı devlet ve personelle paylaşmaktan korkmayın.

  • Kalifiye çalışanlar ordusu

    Mete HAN 15.10.2024 - 10:16

    Asgari ücretle kalifiye çalışan bulunmaz. Maaşı gazla veren iyi elemanı alır ya da ev hanımından housekeeping, pankçıdan bellboy, tatzan ingilizcesi bilemden resepsiyonist kullanmaya devam edin.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.