Sabahattin Duman: Bodrum’daki fahiş fiyatların nedenini açıkladı

Sabahattin Duman: Bodrum’daki fahiş fiyatların nedenini açıkladı
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Sabahattin Duman sektörün yaşadığı maliyet-gelir artışı dengesizliğine dikkat çekti. Turizmcilerin iki ayda bir yıllık kira ve işletme giderlerini çıkarmaya çalıştığını kaydeden Duman, kentteki yüksek fiyatlara da açıklama getirmiş oldu.

“İki ay iş yaparak bir yıllık giderleri karşılamaya çalışıyoruz”

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman, turizm sezonunun iyice daraldığını, artık otelci ve bölge esnafının neredeyse iki ay iş yapıp bir yıllık kira ve işletme masraflarını çıkarmaya çalıştığını kaydetti. Duman “Bu baskı ile bazen kantarın topuzu kaçıyor, haberlere ve sosyal medyanın diline düşen adisyonlar fişler ortalıkta dolaşıyor” diye komnuştu.

“Esnaf batışını geciktirmek için resmi otoriteye bile direniyor”

Sözcü gazetesinden Yaşar Anter’e konuşan Duman ayrıca, “İşleri bir türlü açılmayan esnaf kısacık sezonda batmamak için resmi otoriteye bile direnerek plajı, kaldırımı işgal ediyor, izinsiz iskelelerle denizi işgal ediyor, ruhsatsız koyduğu bungalov benzeri eğreti yapılarla, kaçak katlar yaparak maliyetini azaltıp kendince batışını geciktiriyor” ifadelerini kullandı.

Duman açıklamasının devamında ise “Bu akla aykırı fiyatların geneli ifade etmediğini söyleyelim ama gerçek olduğunu da kabul edelim. Neden kaynaklanıyor bu garip fiyatlar, sıralayalım” diyerek şu bilgileri paylaştı:

“Döviz baskılanıyor, maliyetlerde istikrar yok”

“Sezon çok kısa fakat buna karşılık kiralar zıt oranda çok yüksek. Kısacık sezonda o devasa kirayı çıkarmak zorundaki kiracı işletmeci fiyatlarda basıyor gaza…

Maliyetlerde istikrar sağlanmıyor. İşletmeci sattığı ürünün yerine hammaddeyi kaç liradan alacağını bilmiyor. Öyle olunca da kafadan atma bir satış rakamı belirliyor

Dövizin baskılanması yabancılar için ürünleri çok pahalı hale getiriyor. 2023 yılı temmuz başında örneğin 1 bardak meşrubat 60.-TL = 2,10 Euro idi. Fakat Bu yıl Temmuz başında yüzde 70 enflasyona göre 1 meşrubat Bodrum’da kafelerde 100.-TL yani 2,85 Euro. Turist için bile yüzde 35 artış oluşmuş. Eskiden bozdurduğu dövizle daha çok ürün tüketen turist parası değersizleştiği için başka bölgeleri tercih ediyor.

“Döviz bazlı gelirimiz yüzde 24, enflasyon en az yüzde 70 arttı”

Yabancı para cinsinden kontrat yapan otelcilerin döviz bazında geliri yüzde 24 artarken maliyetleri TUİK’e göre yüzde 70 ENAG’e göre iki misli arttı. Buna rağmen otel fiyatlarında genel beklenti dışında hareketler olmamakla birlikte istikrarın sağlanmasının sezonun uzamasına bağlı olarak görüyorum.
Devlete ödenen KDV, ÖTV diğer ödemeler ile enerji ve su maliyetleri çok arttı. Muski 2023 İşyeri Su bedeli 31,62 TL (1,11 euro) iken 2024 Temmuz 90,07 TL(2,55 euro).

Lojman kiraları çok yükseldi. Asgari ücret 2023 Temmuz ayında 400 Euro iken 2024 Temmuz ayında 480 Euroya yükseldi. Bunlar hep maliyetlere olumsuz etkiler oluşturuyor.

Bu buna benzer nedenlerin hepsinin ahenkli bir şekilde dengeye gelmesi kısa zamanda zor görünüyor. Kimse beklentiye girmesin.

“Önceliğimiz sezonu uzatmak olmalı”

“Sezonu öncelikle 5-6 aya çıkarmak ilk önceliğimiz olmalı. Bunun için iyi bir planlamayla otelciler, yerel esnaf, yerel acenteler, taşıma şirketleri, havaalanı işletmesi tur operatörlerine gereken desteği verip uçuş maliyetlerinin düşürülüp rakip bölgelerden avantajlı duruma gelmeliyiz. Bunun için Milas ve Didim bölgeleri turizm bileşenleriyle iş birliği sağlanmalıdır. 3 bölgeli talep çekilirse daha çok uçuş bize yönlenir. Ayrıca 3 ilçenin birlikte turistlere daha çok seyahat nedeni sunacağını düşünüyorum. Havaalanı yolcu ücretleri, acenteci ve taşımacıların otopark ücretleri düşürülmelidir. Bütün bu ücretler sonuçta seyahat paketinin fiyatını etkilemektedir. Öncelikle işyeri ve konut kiralarının mantıklı bir yere gelmesi başlangıçta olmazsa olmazımız.

Orta ve yüksek sezon dışında bölge otellerine belirli vergi vb istisnalar sağlanabilir. Örneğin dengeler oturana kadar ilk 2 yıl 1 Ekim-30 Nisan arası daha sonra 1 Kasım ve 31 Mart arası yazlık bölgelerden Konaklama vergisi istisnası getirilebilir.

“Bodrum’un imajını yükselten çalışmalar yapmalıyız”

Ciddi bir yeniden yapılanma ile tanıtım atağına geçmeliyiz. Ama sürekliliği olan ve Bodrum imajını yükselten çalışmalar yapmalıyız.

Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfının (BOYTAV) ayağa kalkmalı Profesyonel bir ekibin desteğiyle Profesyonel ve Gönüllülerden oluşan Bodrum Lobisini oluşturmalı ve sürekliliği sağlanmalıdır. Lobi deyince karanlık kapılar ardında iş bitiren ekiplerden bahsetmiyorum. Bodrum’a gönül vermiş Resmi ve Özel üst düzey yöneticilerimiz (kaymakamlar, valiler, belediye başkanları, resmi üst düzey bürokratlar vb,), gazeteciler, sporcular, iş adamları, fenomen ve influencerlar, turizmcilerden oluşan bir ekipten bahsediyorum.

Tur operatörlerine talep yaratmak için yoğun turist getiren ülkelerin Ünlü seyahat ve turizm yazarları, gazetecileri, Fenomen ve Influencerları rutin bir şekilde Bodrum’a getirip ağırlamalıyız.

Bölgede faaliyetine ara vermeyen firmalara sezon dışı için personel sigorta desteği sağlana bilir.
Aksi durumda sezon daha da kısalacak ve Tur operatörleri uçakların burnunu başka bölgelere çevirecektir. Bu durumda Bodrum turistik destinasyon olmaktan çıkacaktır.”


Bu Haber 19.08.2024 - 09:18:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ali veli 19.08.2024 - 06:58

    Sezon kisa ise, önceden fizibilite yapıp böyle bir işe girmesinler, gayet basit. Ben neden milyon dolar vererek otel kiralamiyorum. Elbette ki iflas edeceğimi biliyorum . Bu is bile bile lades dır...

  • Pahalılık yok AHLAKSIZLIK var

    By1907 19.08.2024 - 04:21

    Ahlaksız ve arsız bir toplum olduk ,normal bir lokanta da 1 lahmacuna 200 lira diyemezsin , 10 liralık ayranı 70 liraya satamazsın, başı boşluk var herkes kafasına göre fiyat belirliyor Allahın suyu 30/50 arasında değişiyor ,bunu yapan esnaf seneye oturur yanda ki esnafla tavla oynar saç traşı 400/700 ya şaşırmış bunlar ,barlar sokağı denen bir yer var fuhuşa yuvası barlarda çalışan ne ırkı oldukları bilinmeyen gundiler zorla insanları mekanlara sokmaya çalışıyorlar, polis zabıta ortada yok ,trafik felç ,bodrumun en güzel yerlerinden yalıkavak yolu gece gidip geri dönebilirsen Allahın sevdiği kulusun ,Ey bodrum belediye başkanı sen ne iş yaparsın kardeşim hiç mi sokağa inmiyorsun belediyenin karşısında ağaç diplerinde sabahlayan tiplerden oy aldığın için mi sesin çıkmıyor ,adamlar yerleşmiş kendilerine göre ufak ufak kürdistanı kurmuş niye sesin çıkmıyor bodrum halkı siz hiç mi rahatsız değilsiniz karınızla kızınızla rahat yürüyebiliyormusnuz kendi ilçenizde yazıklar olsun .HAYALİ KÜRSİSTAN OLANIN SONU KABRİSTAN OLUR.

  • Hep devlet

    Ercan KALCI 19.08.2024 - 04:08

    Hep sorunu yaratan kendileri, beklentiler devletten. O yuksek kiralari verirken devlete mi soruyorsunuz ? O yuksek kiralari alan gelir vergisini dogru oduyor mu? Sezonu uzatmak kamunun mu gorevi yoksa isletmeler birliginin mi ? Bu ulkenin en buyuk sorunlarindan biri sahtekar esnaf zihniyetidir. Bu esnaflardan ise en kotudu taksi esnafidir. Asil bunlar bu memleketin turizmine zarar veriyor. Hangi ulkeye gitsem hep Turkiyede taksicilerin onlari kandirdigini ve Turk insaninin sahtekar oldugunu soyluyorlar. Bunlar yuzunden biz rezil oluyoruz

  • Poyd Bodrum Başkanı kim?

    Ayşegül Akça 19.08.2024 - 02:26

    Poyd Bodrum Başkanı olarak medyada farklı kişileri görüyoruz. Yiğit her yerde konuşma yapıyor. Sabahattin bey mi Yiğit by mi gerçek başkan kim?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.