Rusya Merkez Bankasından faiz yükseltme kararı

Rusya Merkez Bankasından faiz yükseltme kararı

Rusya Merkez Bankası, faiz oranını 100 baz puan artırarak yüzde 19’a yükseltme kararı aldı.


Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu, faiz oranını 100 baz puan artırarak yüzde 18'den yüzde 19'a yükseltti. Kommersant'ın aktardığı habere göre kurum, ekonomik büyümenin yavaşladığını belirtiyor ve enflasyonu düşürmek için uzun bir süre sıkı para politikasına ve bu politikanın daha da sertleştirilmesine ihtiyaç olacağını düşünüyor.

TürkRus’ta yer alan habere göre, Merkez Bankası basın bülteninde, enflasyonist baskıların yüksek seyrettiğine vurgu yapıldı. Buna göre yıllık enflasyonun yüzde 6,5–7,0 aralığının üzerinde gerçekleşmesi muhtemel görünüyor. Kurum, dezenflasyon sürecini yeniden başlatmak için ek para politikası sıkılaştırmalarının gerekeceğini açıkladı. Merkez Bankası, yıllık enflasyonun 2025 yılında yüzde 4,0–4,5 aralığına düşeceği ve sonrasında yüzde 4 civarında seyredeceği öngörüsünü muhafaza etmeye devam ediyor.

Ağustos ayında fiyat artışı yıllık yüzde 7,6 oranında gerçekleşti. 9 Eylül itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 9 olarak tahmin edildi. Gazete bu oranın Ağustos sonunda yüzde 9,1 olduğunu hatırlatıyor. Rusya Merkez Bankası açıklamasında, "Genel olarak kalıcı enflasyonist baskılar yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor ve şu an için bir düşüş eğilimi göstermiyor," ifadesi yer aldı.

Merkez Bankası, 2024 yılının ikinci çeyreğine ait GSYİH verilerinin, Rus ekonomisinin büyümesinin bir miktar yavaşladığını gösterdiğini de açıkladı. Basın bülteninde, "Bu yavaşlama muhtemelen iç talepteki soğumadan ziyade arz tarafındaki kısıtlamaların artması ve dış talebin düşmesi ile ilgili," deniliyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yüksek faiz oranlarının ülke ekonomisine olan etkilerini savunarak, enflasyonun kontrol altına alınması için sıkı para politikasının gerekli olduğunu vurguladı. Faiz oranı yüzde 19'a yükseltilirken, Nabiullina, sürdürülebilir ekonomik büyümenin ancak düşük enflasyonla mümkün olacağını belirtti. Yüksek enflasyonun, uzun vadeli kredilerin maliyetini artırdığı için tüketici kredileri ve ipotek kredilerinin birçok kişi için ulaşılmaz hale geldiğini ifade etti.

Nabiullina, enflasyonun yüzde 6-8 seviyelerine düşmesine razı olmanın, iki haneli enflasyon riskini beraberinde getireceğini belirtti. Bu durumda enflasyonu kontrol altına almak daha zor ve maliyetli olur. Ayrıca, artan enflasyon beklentileri ve dış ticaret koşullarındaki kötüleşmenin, Rusya'nın ekonomik büyümesini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Merkez Bankası'nın sıkı para politikası yaklaşımının uzun süre devam edeceği vurgulandı. Nabiullina, iş gücü ve üretim kapasitesindeki eksikliklerin, ekonomideki en büyük iç riskler arasında yer aldığını belirtti. Ayrıca, dış ticaretteki lojistik ve ödeme sorunlarının da ekonomik büyüme üzerindeki baskıları artırdığı ifade edildi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı, petrol fiyatlarındaki düşüşün de enflasyon risklerini artırdığını kaydederken, özellikle Çin bankalarıyla olan sınır ötesi ödeme sorunlarına dikkat çekti. Rusya’nın ticaret ortaklarıyla ilişkilerinin zorlaştığını ve bu sorunların ekonomiye etkilerinin devam ettiğini belirtti.



Bu Haber 14.09.2024 - 13:27:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.