ITB Berlin Fuarında düzenlenen panelde sektör temsilcileri FTI’ın iflasının turizmi nasıl etkilediğini ele aldı.
Turizm Güncel – Dış Haberler
Almanya'nın üçüncü büyük tur operatörü FTI'ın 2024 yılının Haziran ayında iflas etmesi, sektörde önemli değişimlere yol açtı. Travel Data + Analytics (TDA) İş Geliştirme Direktörü Roland Gassner, Dertour Group Orta Avrupa CEO’su Ingo Burmester, TUI Merkez Avrupa ve Almanya CEO’su Benjamin Jacobi, Bentour Reisen Almanya Müdürü Songül Göktas-Rosati ve Schmetterling CEO’su Ömer Karaca, ITB Berlin'de düzenlenen panelde bu durumun etkilerini değerlendirdi.
Alman iş ve turizm dergisi fvw’nin haberine göre, Travel Data + Analytics (TDA) İş Geliştirme Direktörü Roland Gassner, FTI'ın iflası sonrası tur operatörlüğü piyasasının yeniden yapılandırılmasına ilişkin verileri açıkladı. FTI'ın piyasadan çekilmiş olmasına rağmen, sektör dayanıklılığını kanıtladı. Seyahat acenteleri ve çevrimiçi tur operatörleri (OTA) aracılığıyla elde edilen Alman tur operatörü pazarı satış hacmi büyümeye devam etti.
Gassner, toplamda 16 milyar euro tutarında bir ciroya ulaşıldığını ve bunun 2023'e göre yüzse 10'luk bir artışa karşılık geldiğini belirtti. Yaklaşık 14 milyon kişinin seyahat ettiğini (yükselme oranı yüzde 6) ifade eden Gassner, “Seyahat eden kişi sayısı pandemi öncesi seviyelere neredeyse geri döndü ve bu, geçen yıl FTI’ın faaliyetlerine son vermesine rağmen gerçekleşti. 2024'e göre fiyatlar enflasyonun biraz üzerinde artsa bile, bu yıl daha fazla seyahat edenimiz olacak. Erken rezervasyon satışları güçlü ancak yıl içinde kaymalar olabilir” dedi.
TDA tahminine göre, yıl genelindeki gelirin 2024'e kıyasla yaklaşık yüzde 6 artması ve fiyatlar yükselse bile seyahat sayısının artacağı tahmin ediliyor.
FTI'ın iptalleri kısa vadede büyük bir rezervasyon açığı oluşturdu, ancak bu hızlı bir şekilde dolduruldu. TDA'nın analizine göre, iflas sonucunda piyasadan düşen satış hacmi 550 milyon euro olarak gerçekleşti. Gassner'e göre, kişi başı ortalama fiyat 1.000 euronun biraz altında olduğundan, yaklaşık yarım milyon seyahatçi son dakika iptallerinden etkilendi.
Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki yaz aylarında fazla rezervasyon durumu yaşandı. DRSF sayesinde önceki yıla göre daha fazla gelir elde edildiğini belirten Gassner. "DRSF, insanların yeniden rezervasyon yapmaya cesaret etmelerini sağladı. Yılın en iyi zamanını mahvetmek istemediler. TDA analizine göre, yaklaşık 350 bin kişi ek rezervasyonlar yaptı ve böylece yeniden pazara dahil edildi” dedi.
FTI'nin iflası, rezervasyon akışları üzerinde önemli bir etki yarattı. İptallerin yaklaşık yüzde 60'ı Türkiye (yüzde 36,7), İspanya (yüzde 12,3) ve Mısır'a (yüzde 11,8) aitti. Gassner, Türkiye, FTI rezervasyonlarının açık ara en yüksek oranına sahip olduğunu ve İptal, oradaki büyümeyi gözle görülür şekilde yavaşlattığını kaydetti.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Schmetterling CEO’su Ömer Karaca “Bizim bakış açımıza göre, hacim ilk önce büyük tur operatörlerine doğru güçlü bir şekilde kaydı. Yeni mali yıl için kartlar yeniden dağıtıldığında, odak orta ölçekli tur operatörlerine ve uzmanlara kaydı. Bunun nasıl sonuçlanacağını ve hangi organizatörlerin yarışı önde götüreceğini görmek bizi çok heyecanlandırıyor” dedi.
Fiyatların Akdeniz destinasyonlarında "üst sınır" seviyesine ulaştığını belirten Karaca, gelecekte misafir sayısı artarsa bunun Mısır, Tunus ve Bulgaristan gibi destinasyonlarda olacağını ifade etti. Karaca, “Bu destinasyonlar geri döndüğünde memnun olacağız çünkü o zaman daha fazla seçeneğe sahip olacağız ve her müşteriye uygun bir şey sunabileceğiz” ifadelerini kullandı.
TUI Merkez Avrupa ve Almanya CEO’su Benjamin Jacobi, FTI’ın iflası sonrası her sağlayıcının, bireysel stratejileriyle farklı derecelerde başarılı olduğunu belirtti. TUI’nin önem verdiği segmentlerde büyüme kaydettiğini belirten Jacobi, “TUI, birçok FTI müşterisini premium segmentine ikna etmeyi başardı. Ancak her bir misafiri yeniden dağıtmış değiliz. Hala eksik olanlar için savaşmaya değer” şeklinde konuştu.
Bentour Reisen Almanya Müdürü Songül Göktas-Rosati ise “Talepte sürdürülebilir bir artış gördük. Benotur özellikle Türkiye’de FTI’ın düşük fiyatlarını eşleştirmeye çalıştı. Ancak bu misafirlerin büyük kısmı için işe yaramadı. Çoğu zaman otellerden bu uygun fiyatları alamıyorduk” dedi.
Dertour Group Orta Avrupa CEO’su Ingo Burmester, FTI’ın iflasının ardından destinasyonlardaki ortaklar için malı istikrarın artık çok önemli olduğunu belirtti. Burmester "Artık sürdürülebilir iş geliştirmeye çok daha fazla ilgi gösteriyorlar. FTI'ın iflasının ardından daha kaliteli seyahat tekliflerine yönelik açık bir eğilim var. Özellikle Türkiye ve Mısır’da 5 yıldızlı oteller ve yüksek kaliteli ürünlere doğru bir kayma var. Müşteriler daha bilinçli bir şekilde kaliteye yatırım yapıyor. FTI’ın piyasadan çekilmesi ortalama tatil fiyatı da yükseldi” şeklinde konuştu.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri