Patara Plajı’nda girişlere büyük zam

Patara Plajı’nda girişlere büyük zam

Patara Plajı’nda yabancılar için 10 geçişlik giriş kartının fiyatı 45 eurodan 80 euroya çıkarıldı.


Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Plajına giriş kartı yabancılar için 80 euroya çıkarıldı. 10 girişlik kartların fiyatı 10 gün öncesine kadar 45 euro iken zamla birlikte tek giriş yaklaşık 280 TL'ye çıktı. Yerel esnaf nedeni belirsiz olan bu zamdan dolayı turistin kaçtığını belirtiyor

Açık Gazete’den Yusuf Yavuz’un sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşıma göre, her gün plajı kullanmak isteyen turistler ve yerleşik yaşayan yabancılar için bu ücretin çok yüksek olduğu belirtiliyor. Sorunun çözülmesi için Bakanlığa başvuru yapıldı.

Ören yeri ve müze gişelerinin yönetimi 2018'de SİCPA adlı İsviçre merkezli bir şirkete verilmişti. SİCPA Türkiye şirketi, Patara dahil ülke genelindeki 80'e yakın müze ve ören yerinin yönetimini üstleniyor. Phaselis ve Olimpos gibi Patara da sahili olan ören yerlerinde denize girmek için ören yeri gişesini kullanmak zorunlu. Bu yüzden yıllardır çeşitli sorunlar yaşanıyor.

Patara Plajına girmek için 10 gün öncesine kadar kullanıldığı belirtilen geçiş kartında 45 euro yazılı. Yaklaşık iki katına çıkarılan fiyatın neye göre zamlandığını sorgulayan işletmeciler, 80 euroluk ücretin uzun süreli konaklayan turistleri Patara'dan kaçırdığını söylüyor.

Yaklaşık 10 yıl önce Bakanlığın uyguladığı 'Kumsal Kart'ın, sadece plajı kullanmak isteyen turistler için doğru bir yöntem olduğunu belirten işletmeciler, Patara'da uzun süreli konaklayan turistler için daha uygun fiyatlı bir çözüm bulunmasını talep ediyor.

Patara plajı için yapılan yerli yabancı ayrımını eleştirenler de var. Bunun geri kalmış ülkelere özgü bir uygulama olduğunu savunan bir işletmeci, "Türkiye'de Bakanlığa ait bir kartta euro olarak fiyat koymak hangi mantığa sığar anlamış değilim" ifadelerini kullandı.

Patara plaj kullanımı dahil Türkiye'de en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri. 2023'te 338 bin ziyaretçiyi ağırlayan Patara'daki eurouluk Avroluk giriş ücreti devam ederse epeyce ziyaretçi kaybı yaşanacak gibi görünüyor. Yerel turizmciler Bakanlıktan bir açıklama bekliyor.

Bu arada yabancı ziyaretçiler için Patara Ören yerine 'tek girişlik' ücret 15 euro (540 TL) olarak belirlendi.  



Bu Haber 26.07.2024 - 08:27:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Patara plaj bileti ?

    Kazim aksy 26.07.2024 - 04:07

    Patara da yasayan bir esnaf olarak. Bu ise sasiyorum. Ilgilere kac kere soyledik farkli bir yol guzergah kullanalim , cevap hep hayir. Patara gibi bir cok yer vartarihi eserlerin icinden giden yol var. Ama patara yi devlet yakaldi bir kere hic borakir mi devlet insafliy di ama bu ozel sektor hic insafsiz. Ya bir kere oren yerleri ozellestirilir mi bu hangi akla hangi mantiga sigar. Turizm gelirleri cok onemli , Turkiye bir cok ulke ile rekabet icinde sen Turisti ulkene cekmek icin reklam yapiyorsun daha bircok seyi. Elin adami senin bir negatif sey olsun onu bekliyor. Ve sonuc Turkiyenin muze ve oren yerleri Avrupa yi solladi. Muzelerdeb 2 lira kazancagim derken belki 20 lira kaybedoyorsun. Gelelim asil mevzuya insallah bir yetkili gorur ve bu patara plaj ucretine bir el atar ve uygun bir fiyat olur. Ama Cumhurbaskanimiz ne diyordu: insani yast ki devlet yasasin. Su an patara da tam tersi oluyor. Patara daki turizm ciyo oldurelim ama devlet yasasin.

  • Deniz yilmaz 26.07.2024 - 02:18

    Sih bu gidisnen son turisti de kacirirsiniz

  • Yunan

    Vatandaş 26.07.2024 - 08:55

    Turizm yunan a nasıl kaydırılır atlı çalışmadan bir bölüm galiba… Bizi yönetenler yunan kökenli olmasın?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.