“Turizmde Kadın Liderliği” konferansında konuşan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, turizm sektöründe kadın çalışan sayışan oranını artırmayı hedeflediklerini söyledi.
İstanbul Seyahat Acentaları ve Tanıtım ve Geliştirme Derneği (İSATAG) tarafından, “Turizmde Kadın Liderliği” konferansı düzenlendi.
Konferansta açılış konuşması gerçekleştiren Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, “Turizmci kadınlar olarak hedefimiz, sektördeki kadın çalışan oranını 50'ler seviyesine çıkarmaktır” dedi.
Oya Narin konuşmasında şu konuları vurguladı:
“Cumhuriyetimizin kuruluş haftasına girdiğimiz bu önemli günde, ikinci yüzyılı umutla ve coşkuyla karşılıyoruz.
Genç bir sektör olan turizmin başarısında kadın emeğinin rolü büyüktür. Son 40 yılda Türk turizmi dünyada önemli bir noktaya gelmiştir. Bu başarıda Turizmin zirvesindeki kadınlar ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Sadece şirketlerde değil, turizm STK’larında da başkanlık ve yönetim pozisyonlarında ağırlık kazanmasından memnuniyet duyuyoruz. TTYD Yönetim Kurulumuzun da çoğunluğu kadınlardan oluşturmaktadır. TTYD, TÜROB ve ev sahibimiz ISATAG gibi öncü derneklerimizin başkanlarının kadınlardan oluşması gurur vericidir.
Türkiye ekonomisinde kadın istihdamı yüzde 30 oranındayken, Turizm sektöründeki kadınlar yüzde 36 seviyesindedir. Bu oranın, Avrupa’da yüzde 60, dünyada ise yüzde 50'ler üstünde olduğunun farkındayız. Turizmde kadın ve erkek katılımının eşitlenmesi, bizim ortak hedef olmalıdır. Turizmci kadınlar olarak, bu oranı yüzde 50'ler seviyesine çıkarmak; diğer bir ifade ile “Çalışmamıza ortak kılmak” bizim için hedeftir.
Diğer bir amacımız ise yönetici pozisyonlarında ve girişimcilikte kadınların oranını yukarıya taşımaktır. Tüm sektörler dikkate alındığında kadınların yönetici pozisyonlarındaki oranı ancak yüzde 18 seviyesindedir. Girişimcilikte ise bu oran yüzde 7'dir. Bu oranları turizm sektörü olarak yukarı taşımak için çabalıyoruz.
Turizmde kadın girişimciliğini artırmanın önemli bir yolu, özellikle kırsal bölgelerdeki aile işletmesi niteliğindeki küçük otel ve pansiyonlar ölçeğinde doğru stratejilerin izlenmesinden geçmektedir. Aynı zamanda sahiplerinin evi olarak da kullanılan küçük otelleri sırtlayan ve ancak istihdam kayıtlarına girmeyen pek çok kadın bulunmaktadır. Bu turizmci kadınların görünürlüklerini artırmak ve haklarını teslim etmek üzere cesaretlendirici politikalar ve uygulamalar artırılmalıdır. Bu yaklaşım, kadınların, yeterlilikleri üzerine kurdukları katkılarını geliştirecek ve turizm aile işletmelerinin hizmet kalitesinin ve niteliğinin artırılmasını da sağlayacaktır.
Kadınların turizm istihdamında daha güçlü bir yer almasının bir diğer yolu ise sezonsallığın hakim olduğu sektörde esnek çalışma sistemiyle ilgili yasal düzenlemelerin yapılmasıdır. Dönemsel çalışma, kadınlar için istihdamda daha büyük zorlukları beraberinde getirmektedir.
Yine turizmin çalışma dinamikleri dikkate alınarak, Kreş ihtiyacı sektörümüzde dikkate alınması ve desteklenmesi gereken önemli bir husustur.
Cumhuriyetimizin 100 yılında turizmde kadını gündeme taşıyan İSATAG’a şükranlarımı sunuyorum. Bu etkinliğin, konunun gündeme taşınması için önemli bir kilometre taşı olmasını diliyor ve beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor ve sözlerime Yüce Atatürk’ün sözü ile son vermek istiyorum:
Bizce, Türkiye Cumhuriyeti anlamınca kadın, bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en saygın düzeyde, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir varlıktır.”
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri