Otelciler dikkat! Bakanlık denetimlerde en çok nelere dikkat ediyor?

Otelciler dikkat! Bakanlık denetimlerde en çok nelere dikkat ediyor?
Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) tarafından organize edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kontrolörler Kurulu Başkanlığı denetmenlerinin katıldığı toplantıda denetmenler Arzu Emel Yıldız ve Ayça Bilgiç, işletmecileri bilgilendirdi ve sıkıntı yaşamamaları için uyardılar.


Fethiye’deki çok sayıda otel sahibi ve yöneticisinin katıldığı toplantının başında kısa bir açıklama yapan Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları, 2013 turizm sezonunun geçen yıla göre daha iyi olacağının müjdesini verdi. 

Liberty Hotels Lykia’da yapılan toplantıda Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Kontrolörler Kurulu Başkanlığı denetmenlerinden Yüksek Mimar Ayça Bilgiç ve Yüksek Mimar Arzu Emel Yıldız, “Kolay puan almak için neler yapılmalı, Yeşil Bayrak almak için hangi hazırlıklar yapılmalı, denetleme ve cezalarda (kira kontratı dahil) ceza almamak için nelere dikkat edilmeli” gibi konularda katılımcılara bilgi verdiler.


Özellikle Turizm Bakanlığı belgeli tesis sahiplerinin yıldız ve belge almak için uymaları gereken konuları madde madde sıralayan Bilgiç ve Yıldız, işletmelerin ceza almaması için dikkatli olmaları gerektiğini, her konuda Bakanlıktan bilgi alabileceklerinin altını çizdiler. 

"GÜVENLİK ZAAFİYETİ SADECE BÖLGEYE DEĞİL ÜLKEYE DE ZARAR VERİYOR"

Turizm Bakanlığı belgeli 500 yatak ve üzeri tesisler ile oda sayısına bakılmaksızın havuzu olan bütün işletmelerde doktor ve hemşire sözleşmesi istediklerini, özellikle personel eğitiminin çok önemli olduğunu söyleyen Arzu Emel Yıldız, sınıflandırma başvuruları için geldiklerinde farklı, şikayet nedeniyle gelip denetlediklerinde işletmelerden farklı belgeler istediklerini söyledi. İşletmelerin güvenlik konularına çok önem vermeleri gerektiğinin altını çizen Yıldız, "Güvenlik zaafiyeti sadeceişletmeye veya bölgeye değil, aynı zamanda ülke turizmine de ciddi zararlar veriyor. Odaların yanı sıra tuvalet ve banyolarda da telefon bulundurmak gerekiyor. Yangın önlemlerinin arttırılması, havuzlu tesislerde havuz ların derinlik ölçümlerinin verilmesi ve tesislerde bulunan çocuk havuzlarının derinliğinin 50 cm'yi geçmemesi gerektiyor. Geldiğimizde tesislerin her bölümünü denetliyoruz. Bizim için en önemli bölüm ise kullanılmayan bölgelerin temizliği ve bakımıdır. Havalandırma, aydınlatma yeterli mi değil mi, bu çok önemli. Kesinlikle formaliteden yapmayın. Örneğin bazı tesislerde personelin soyunma odası bir tarafta personel duşları çok uzakta. Kağıt üzerinde bakıldığında var mı var. Ama sağlıklı bir şekilde kullanılabilir mi kullanılamaz” dedi. 

YEŞİL BELGELİ TESİS SAYISI 31

Bakanlık denetmenlerinden Mimar Ayça Bilgiç de Yeşil Bayrak almak için yapılması gereken hazırlıklar ve cezai işlemlerle ilgili bilgiler verdi. Son zamanlarda özellikle sürdürülebilir turizm için bazı tesislerden yeşil bayrak konularında talep geldiğini belirten Bilgiç, şu anda 31 yeşil belgeli tesis olduğunu söyledi. Gerekli kriterleri yerine getiren tesisler için bu belgenin verildiğini söyleyen Ayça Bilgiç, idari yaptırımlar ve tesislere verilen cezalar hakkında da turizmcileri bilgilendirdi. Yazı, afiş, broşür ve benzeri araçlarla, müşterinin ve Bakanlığın yanıltılması, yanıltıcı unvan kullanılması, müşteriye taahhüt edilen hizmetin verilmemesi veya eksik verilmesi gibi hallerde 5 bin TL; onaylı fiyat tarifelerinin üzerinde fiyat uygulanması durumunda ise alınan fazla ücretin 20 katı oranında idari para cezası uygulandığını  söyleyen Bilgiç, bu gibi konuların belge iptaline kadar gidilebildiğini vurguladı. 

"ALT YAPI YOK, ÖLÜDENİZ BİTERSE NE YAPACAĞIZ"

Toplantıda turizmci Muzaffer Konakçı, Bakanlığın hiç bir şey vermediğini ama her şeyi istediğini söylerken, Günsenin Günel de Ölüdeniz’in kirlendiğini, gerekli önlemlerin alınmadığını ve Bakanlığın gerekli denetlemeleri yapmadığını belirtti. Teknelerin atıklarının sorun olduğunu, hiçbir altyapının olmadığını ve Ölüdeniz’in pislik içinde olduğunu söyleyen turizmci Günel," Ölüdeniz biterse ne yapacağız?” dedi. 
Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları, toplantıyla ilgili verdiği bilgide, “Bu toplantı Fethiye Otelciler Birliği ve Turizm Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başkanlığı iş birliğinde düzenleniyor. Seminerde otellerin denetimi ve sınıflandırılması ile ilgili son değişiklikleri konularını açıkladılar. Bizde bu vesileyle bakanlık belgeli tesislerimizi ve bakanlık belgesi almak isteyen tesislerimizin yapmaları gereken hazırlıkları bilgilendirmek için bu toplantıda buluştuk” dedi. 



TORUNOĞULLARI: 2013 SEZONU 2012'DEN DAHA İYİ OLACAK

2013 turizm sezonuyla ilgili de bilgi veren Başkan Torunoğulları, “2013 sezonu bazı işletmelerimizde başladı. Yarın da turizm sezonun açılışıyla ilgili bir davet veriliyor. Tur operatörlerinden hem iç piyasada hem de Avrupa'dan edindiğimiz bilgiye göre 2012’den daha iyi bir sezon bekliyoruz. Rezervasyonları da dikkate aldığımızda inşallah bir son dakika sürprizi yaşamayız. 2012'de bize göre kayıp olarak gördüğümüz iç piyasayı 2013'te telefi etmiş oluruz. Muğla bölgesinin yüzde 60'ı Fethiye’nin ise yüzde 70'i İngiliz. Rusya'da veya benzeri pazarlarda sürekli ciddi bir artış var ama sayı olarak kıyaslandığında daha az kaldığı için hep İngiliz söylüyoruz. Özellikle Rusya ve Ukrayna'daki artış dikkate değer” dedi. 
 

KONUYLA İLGİLİ DETAYLARA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ...



Bu Haber 18.04.2013 - 14:08:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.