Osman Ayık: Deluxe otellerde gerçekten böyle bir kapasiteye ihtiyaç var mı?

Osman Ayık: Deluxe otellerde gerçekten böyle bir kapasiteye ihtiyaç var mı?

Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, Türkiye’nin turizmdeki mevcut durumu ve geleceğe yönelik stratejileri hakkında açıklamalarda bulundu.


Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, Türkiye’nin turizmde dünyanın en hızlı büyüyen destinasyonlarından biri olduğunu ve bugüne kadar arz odaklı bir yaklaşım izlediğini belirtti.

TurizmDays’e konuşan Osman Ayık, "Biz rekabet ettiğimiz diğer destinasyonların alması gereken paylardan pay aldık," diyerek Türkiye’nin kapasite olarak dünyada en çok turist ağırlayan ülkeler arasında yer aldığını vurguladı. Ancak bu büyüklüğün beraberinde bazı zorlukları da getirdiğini belirtti. Ayık, "Artık biz de ligde oynayan bir destinasyon olduğumuz için altımızdaki pazarı zorlayan destinasyonlar bizim payımıza hücum etmeye başladılar," dedi.

“Her şey dahil sistemini en iyi şekilde kullandık”

Her şey dahil sisteminin bugüne kadar etkin ve verimli bir şekilde uygulandığını belirten Ayık, tüketicilerin artık bu sistemin maliyetlerini sorgulamaya başladığını söyledi. "Tüketici, kullanmadığı hizmetlerin parasını ödemek zorunda mıyım diye sorgulamaya başlayabilir," diyen Ayık, bu durumun fiyat rekabeti açısından önemli bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.

"Gerçekten böyle bir kapasiteye ihtiyaç var mıydı?"

Belek’teki deluxe otellerdeki doluluk kapasitelerine değinen Ayık, "Gerçekten böyle bir kapasiteye ihtiyaç var mıydı?" sorusunu gündeme getirdi. Bu yatırımların hangi araştırmalara dayandığını sorgulayan Ayık, doluluk sorunlarının çözülmesi için ciddi analizlerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de yüksek enflasyon baskısı ve artan maliyetlerin fiyatları olumsuz etkilediğini belirten Ayık, "Döviz bazında fiyatlarımızı artırmak zorunda kalıyoruz," dedi. Bu durumun Türkiye’nin rekabet gücünü azalttığını ifade eden Ayık, maliyetlerin kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

“Günübirlik kiralamalar otel doluluklarını olumsuz etkiliyor”

Osman Ayık, Türkiye’nin turizmde karşılaştığı her problemi iyi bir şekilde çözdüğünü ve gelecekte de yaratıcı çözümler bulunabileceğini söyledi. "Birazcık daha eş güdüme ihtiyaç var," diyen Ayık, sektör dinamiklerinin ve bakanlığın birlikte çalışarak yeni bir yol haritası oluşturması gerektiğini vurguladı.

Antalya’da günübirlik kiralamaların otellerin doluluk oranlarını olumsuz etkilediğini belirten Ayık, "Günübirlik kiralama yöntemi ile merkezde de çok sayıda konaklayan kitle oluşmaya başladı," dedi. Bu durumun otel doluluk oranlarını düşürdüğünü ifade eden Ayık, konaklama süreleri ve turist sayıları üzerinde detaylı analizler yapılması gerektiğini belirtti.



Bu Haber 22.07.2024 - 15:55:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Delux

    Serdar Sağlamtunç, FCSI 22.07.2024 - 06:55

    Şuna biz turizmi bilmiyoruz, öğrenmek için de hiç bir çabamız yok dese ya. Bir türlü tüm yumurtaları aynı sepete koyarak buradan para kazanacağını düşünen garip bir kafa ile yaşıyoruz. Eh herkes memnun olduğuna göre, devam.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.