Ömer Faruk Dengiz: Bodrum’a karşı büyük dezenformasyon var

Ömer Faruk Dengiz: Bodrum’a karşı büyük dezenformasyon var

ATF24 kapsamında düzenlenen ‘Oteller & Geliştirme’ paneline katılan Bodrum Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, hem 2025 yılı ilgili beklentilerini paylaştı hem de Bodrum ile oluşan 'pahalı' algısının nedenlerini açıkladı.


Turizm Güncel

ATF24 kapsamında düzenlenen ‘Oteller & Geliştirme’ panelinde konuşan Bodrum Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, sosyal medyada Bodrum’la ilgili yapılan ‘pahalı’ paylaşımlarına ve 2025 hedeflerine ilişkin açıkmalarda bulundu.

“Artık en pahalı oda dolu oda olmaya başladı”

Bodrum’da fiyatların yüksek olduğunu inkar etmediklerini fakat sosyal medyada bu durumun yanlış aktarıldığına dikkat çeken Dengiz “Bodrum’daki yüksek fiyatları inkar etmiyoruz, hayatın gerçeklerini hepimiz biliyoruz. Pahalılık kelimesini kullanmayı tercih etmiyorum. Bizde ‘bu hizmet bu fiyata değmez’ yaklaşımı var. Sosyal medyada hep bundan bahsediliyor. Yüksek fiyatlar Türkiye’nin genelinde yaşadığımız sorunlardan biri aslında ama bu sadece Bodrum’da yaşanıyor gibi ifade ediliyor. Maliyetler artıyor bu nedenle fiyatlar değişiyor. Oteller olabildiğince kar marjlarından feragat etti. Çalışanlar da aynı şekilde fedakarlık yaptı, herkes bir şeyler yapmaya çalıştı. Önceden ‘En pahalı oda boş oda’ diyorduk. Çünkü boş oda olduğu zaman zarar ederdik. Artık en pahalı oda dolu oda olmaya başladı. Farklı fiyatlarda farklı otel segmentleri var. Uygun fiyatları tesisler de vardı Bodrum’da. Biz bunu doğru şekilde anlatamadık insanlara. Keşke sosyal medya gücümüz daha iyi olsaydı. Cadı avı gibi herkes bir suçlu arıyor, o suçlu da bizmişiz gibi lanse edildi. Fakat gelinen noktada çalışmaktan başka çaremiz yok.” şeklinde konuştu.

“Keşke bize de saygı duyulsaydı”

Sosyal medyada içerik üreticilerinin etkileşim alabilmek için Bodrum’la ilgili doğru olmayan içerikler paylaştığını kaydeden Dengiz, şu ifadeleri kullandı:

Gerçekleri söylememiz gerekiyor, gerçeklerden kaçmamamız lazım. Infuluencerın ve bloggerlerin iyi niyetli olduğunu düşünsem de biraz bize de saygı duymalarını beklerdik. İtalya’da yaşayan bir içerik üretici Yunanistan’a gidiyor. Gezdikleri ve yediklerimin fotoğrafını çekiyor. Tecrübelerini aktarıyor, burada bir sorun yok. Ama nedense bizde içerik üretici oraya gidiyor ‘Bodrum çok pahalı, Yunanistan ucuz’ diyor. Yanlış tarafa gidiliyor. Dezenformasyon kelimesini 2025 yılında çok duyacağız. Yanlış bir haberi doğru gibi lanse ediyorlar. Bu bize de zarar veriyor. ‘Lahmacun 1500 TL’ denilerek Bodrum aşağı çekilmek isteniyor. Biz ne yapmış olabiliriz de burada böyle bir cezalandırma yöntemine gidildi?

“2020 yılındaki görseli kullanıp, 2024 yılında yaşanmış gibi paylaşıyorlar”

Yeniden başlamamız lazım, turizmin yeniden dizayn edilmesi lazım. Bir kanun gerekiyor. Basınla ilgili paylaşımların doğru ya da yanlış olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Infuluencer görevinin tanımının yapılması lazım kanunen. Bu bir meslektir. Vergisini ödüyor. Burada yanlış bir ürün sunumunun cezalandırılması gerekiyor. Pizzanın fotoğrafını atarak ‘10 bin 400 TL’ye pizza yedim Bodrum’da’ diye paylaşım yapıyor. Google Lens ile arattığımızda görsel Tripadvisor üzerinden 2020 yılında paylaşılmış. Bunu sanki 2024 yılında yemiş gibi göstermiş. Bu tarz yanlış bilgilerin aktarılmasını önlememiz lazım.

“İnsanların Kos’a gitmesini mi yasaklayalım?”

‘Bodrum pahalı, herkes Kos’a gidiyor herkes, eyvah!’ diyorlar. Kos’a herkes gidebilir ama burada bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar. Biz bu duruma böyle ticari bir gözle bakmadık ki. Ne yapalım insanların Kos’a gitmesini mi yasaklayalım? Başarıyı kıskanıyorlar. ‘Bu işi nasıl yapıyorlar?’ diyorlar. Bizi hep yakından takip edip, bir açık bulmaya çalışarak bir yerden vurmaya çalışıyorlar. Rekabete hazır olmamız lazım. Kanunlara saygı duyulsun, bize de saygı duyulsun.”

“Ani değil organik büyümek istiyoruz”

Dengiz 2025 beklentileri hakkında ise, “Bodrum bu sene basının her yerindeydi. Zor günler olsa da çok hızlı şekilde çözüm ürettik. Turistlerin gelmesini sağladık. Kendimize teşekkür etmemiz ve gurur duymamız lazım. 2025 çok daha zor geçecek. Çok dikkatli olmalıyız. Fiyat odaklı olmalıyız. Çok büyük indirimler olmamalı. Bazı ürünlerden ve kalitemizden vazgeçemeyiz. Çok şey yaşadık, tecrübeliyiz. Biz en iyisini yapmaya çalışan bir sektörüz. 2025 zor bir yıl ama bütün tehlikelere karşı hazırız. Tek haneli bir artış olacaktır, çift haneli bir büyüme beklemiyoruz. Ani bir yükseliş olmasını da istemiyoruz, organik bir büyüme istiyoruz. 2024 yılı için 1 milyon turist hedefimiz vardı, 985 bin turist geldi. 15 bin eksik oldu ama olabilir böyle şeyler. Sakin olalım, panik atak olmayalım. Her şey iyi gidecek” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 24.10.2024 - 16:30:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ahmet akyildiz 24.10.2024 - 08:08

    bodruma karsi ozel bir durum olamaz ! ancak asiri yuksek fiatlar tum plajlarin gaspi milleti buraya gelemez kilitor buda ortadirek ve altina itici gorunuyor !! club beach adi altinda denize girilcek yerler gasp edilmis eglence yerleri yine cok parasi olana hitap ediyor ve hicbi devlet belediye kurumu bunlara mudahale etmiyor !! elitlerin yeri olusturulamaz ulkedeki heryer tum millete aittir !! burnundan kil aldirmayan kendini ayricalikli goren bi avuc insan ve bunlara hizmete eden mafya cete gruplar hakim kilinamaz !!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.