Neşet Koçkar’dan FTI ile ilgili dikkat çeken açıklama

Neşet Koçkar’dan FTI ile ilgili dikkat çeken açıklama
ANEX Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar, FTI’ın iflasına ilişkin Turizm Güncel’e açıklama yaptı.

Turizm Güncel 

Nisan ayında 1 euro karşılığında ABD merkezli yatırım şirketi Certares öncülüğündeki konsorsiyuma satılan, ancak konsorsiyumun almaktan vazgeçtiği FTI’ın iflas başvurusu, sektörde büyük yankı buldu. Avrupa’dan Türkiye’ye en fazla turist getiren şirketlerden biri olan FTI’ın piyasadan çekilmesi, hem başlayan yaz sezonu için otelcileri endişelendirdi hem de ileri tarihli rezervasyonlar alacaklar konusunda otelcileri endişeye düşürdü.

Konuyla ilgili olarak Turizm Güncel’e konuşan ANEX Group Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar, büyük bir oyuncunun piyasadan çekilmesiyle 2 milyona yakın yolcunun açıkta kalacağını ifade etti. Koçkar, bu yolcuların Türkiye’ye gelme koşulunun olup olmadığı ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“Kendi ayağımıza sıkmayalım”

Otelcilerin panik yapmak yerine önce soğuk kanlı hareket etmeleri gerekir. Öncelikle şu anda burada olan ve gelecek olan yolculara bunu hissettirmemek lazım. Yolcudan para isteme veya pasaportuna el koyma gibi olaylara kimse girmemeli ki zaten Bakanlık bu konuda çok katı. konuştu.

Bu yolcular bugün FTI ile geliyor, yarın başka bir şirket ile gelecekler. Dolayısıyla yolcuyu küstürmememiz, kendi ayağımıza sıkmamamız lazım. Otelci arkadaşlarımızın şunu unutmaması gerekiyor. FTI Türkiye’ye en zor zamanlarda milyonlarca turist getirdi, yüz milyonlarca euro para kazandırdı."

“FTI’ın yolcularının Türkiye’ye getirilmesi mümkün”

Thomas Cook’un iflasının ardından Avrupa’da tur operatörlüğünde teminatların arttığına ve yolcuların daha fazla güvence altına alındığına işaret eden Koçkar, “Thomas Cook’tan sonra teminatlar yükseltilmişti. Dolayısıyla FTI’ın tüm yolcularını kapsayacak kadar teminatının olduğunu düşünüyorum. Zaten şu anda acenteler de ‘nasıl olsa paramızı sigorta şirketinden alacağız’ diyerek rezervasyonları kaydırmaya başlamışlar. Dolayısıyla, sigorta şirketi hızla harekete geçerse FTI’ın kapasitesinin Türkiye’ye getirilmesi mümkün.” diye konuştu.

“Bu model sürdürülebilir değil”

Son olarak tur operatörlüğündeki yapısal sorunlara değinen Koçkar, işlerin giderek zorlaştığını ifade etti. Yüzde 1-2 komisyonla çalışılan mevcut modelin sürdürülebilir olmadığını  altını çizen ANEX Yönetim Kurulu Başkanı, tur operatörlerinin aldığı riskle gelirlerinin orantılı olmadığını vurguladı.


Bu Haber 03.06.2024 - 15:58:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Bakanlık nerde

    Ali duran 04.06.2024 - 01:09

    Büğün Marmaris turunçda Meril Club adlı işletme tatili büğün biten fti yolcusunu otelden çıkartmadı hatta jandarma çağırıp şikayetçi oldu firmadan parsını alamayacağı içn yolcudan almaya çalıştı ve yolcu uçağını kaçırdı. İşte turizimin nasıl işletmeler le yok oldunun kanıtı yorumu size bırakıyorum

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.