Nadir Alpaslan: 8 bin kayıt dışı tesisin kapatılması için yerel yönetimleri uyardık

Nadir Alpaslan: 8 bin kayıt dışı tesisin kapatılması için yerel yönetimleri uyardık

TBMM Kartalkaya Yangını İhmallerini Araştırma Komisyonu’nun sorularına cevaplayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Alpaslan, kayıt dışı 8 bin tesisin kapatılması için yerel yönetimleri uyardıklarını fakat sürecin istedikleri hızda ilerlemediğini ifade etti.


TBMM Kartalkaya Yangını İhmallerini Araştırma Komisyonu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ı dinledi.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Alpaslan’ın sunumu ve milletvekillerinin sorularına verdiği yanıt Meclis tutanaklarına özetle şöyle geçti:

“Turizm ve konaklama tesislerinde bakanlığımızdan işletme belgesi alınma zorunluluğu var. Bu, 2021’de yasayla getirilmiş. O güne kadar yaptığımız çalışmalar çerçevesinde bakanlığımızdan belgeli 4 bin 250 civarında turizm tesisi bulunmaktaydı. Sadece işyeri çalışma ruhsatıyla faaliyette bulunan tesislerin de 7 bin 500 - 8 bin arasında olduğunu tahmin ediyorduk; ama kanunla işyeri çalışma ruhsatı olanların da bizden belge alma zorunluluğu ortaya çıkınca gördük ki 17 binden daha fazla tesis var. Biz Türkiye’deki tesis sayısının bilinenin iki katından fazla olduğunun farkında değildik. Yine daha çarpıcı bir durum da şu; herhangi bir işyeri çalışma ruhsatı, hukuki yeterlilik belgesi olmadan kayıt dışı faaliyette bulunan irili ufaklı 8 bine yakın turizm konaklama tesisinin olduğunu fark ettik. Hemen yerel yönetimleri uyardık.

O 8 bin otel, şu anda 6 bin 200 kadarını kapattığımız için azaldı, riskli tesis sayısı az ama biz bunlarla ilgili olarak 7 defa valiliklere yazı yazmışız. ‘Bak, bunlar kayıt dışı, bunları kapatın’ demişiz. Şimdi, siz yerel seçimlere giriyorsunuz, belediyelere ‘Şunları kapat’ diyorsunuz. Maalesef istediğimiz hızda olmadı bu kapatmalar. Belki normal şartlarda ilk yazı yazdığımızın bir ay sonrası bu 8 bin tesisin tamamının kapatılması lazımdı ama üç yıl geçmiş üzerinden daha henüz yangın olayına rağmen kapatılmayan tesisler var. Şu anda da Meclis’te koordinasyon içerisinde yürüttüğümüz iki tane yasa paketimiz var. En kısa zamanda Meclis Genel Kurulu’na gelecek, orada da can ve mal güvenliği ve turizm rekabetimizde daha üst seviyeye gelmek adına çok önemli hususlar var. Bunlar da elbette ki çıkarsa bu anlamda ciddi bir aşama kat edeceğiz.”



Bu Haber 28.02.2025 - 11:37:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.