Müberra Eresin: Dolulukta geçen yılı yakaladık, gelirde düşüş var
TÜROB Başkanı Müberra Eresin, İstanbul’da eylül ayında dolulukların yüzde 82, ilk 9 ayda ise yüzde 65,7 olduğunu açıkladı. Doluluklarda geçen yılı yakaladıklarını ifade eden Eresin, “Ancak enflasyon oranındaki önemli farklılıklar ve döviz kurlarının son bir yılda yatay seyretmesi nedeniyle, ortalama oda satış fiyatlarımızda bir düşüş izleniyor ve maalesef maliyetlerimizdeki ciddi artış devam ediyor. Gelirlerimizi artırmak adına gayret ve çabalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Türkiye Otelciler Birliği (
TÜROB)
Başkanı Müberra Eresin, konaklama sektörünün eylül ayı itibariyle doluluklarda geçen yılı yakaladığını söyledi. Eresin, “Ortalama doluluklarda geçen yılla aynı seviyelere gelmemiz memnuniyet verici. Ancak enflasyon oranındaki önemli farklılıklar ve döviz kurlarının son bir yılda yatay seyretmesi nedeniyle, ortalama oda satış fiyatlarımızda bir düşüş izleniyor ve maalesef maliyetlerimizdeki ciddi artış devam ediyor. Bu sebeple gelirlerimizi artırmak adına gayret ve çabalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
TÜROB’un Ekim ayı
‘Bilgilendirme Toplantısı ve Geleneksel Öğle Yemeği’ bugün (31 Ekim 2024, Perşembe) InterContinental İstanbul’da gerçekleştirildi. TÜROB üyeleri ve turizm sektörünün önde gelen temsilcilerinin bir araya geldiği etkinliğe
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.
Fiyatlar geriledi
Eresin, konaklama sektöründeki doluluklar hakkında da bilgi verdi. İstanbul’da eylül ayında dolulukların yüzde 82 olduğunu belirten Eresin, şu bilgileri verdi:
“2024 yılı sonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla aynı paralelde, turizm geliri ve ziyaretçi sayısına ulaşmayı temel hedefimiz olarak belirlemiş ve benimsemiş bulunmaktayız. Kültür ve Turizm Bakanımızın da açıkladıkları üzere ziyaretçi sayımız eylül sonu itibariyle 49 milyonu geçmiştir. Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon olarak yukarı yönlü revize edilmiştir.
İstanbul dolulukları
Üyelerimiz arasında yaptığımız araştırmaya göre, İstanbul’da Eylül ayında aylık bazda dolulukları yüzde 82 oldu. Eylül 2023’te bu oran yüzde 79 olmuştu. Ocak-Eylül 2024 döneminde ise yüzde 65,7 doluluğa ulaştık. Ocak-Eylül 2023’te bu oran yüzde 65,8’di.
ADR, yani ortalama gecelik konaklama ücreti ise Eylül 2024’te ortalama 101.1 Euro olarak kaydedildi. Ocak 2023’te 108 euroydu. Ocak-Eylül 2024 döneminde ise 107,6 euro oldu. Ocak-Eylül 2023’te bu tutar 118.4 euro olmuştu.
Türkiye ortalaması
Türkiye genelinde ise dünya çapında veri ve analiz şirkeri STR’ın TÜROB için yaptığı araştırmaya göre, eylül ayı ortalama dolulukları yüzde 71,6 oldu. Bu oran Eylül 2023’te yüzde 68,9’du. Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 62 olurken, Ocak-Eylül 2023’te yüzde 58,7 olmuştu. Yine STR verilerine göre ortalama gecelik konaklama ücreti Eylül 2024’te 135,2 euro, Ocak-Eylül 2024 döneminde ise 128.7 euro olarak kaydedildi. ADR, Eylül 2023’te 138,3 euro, Ocak-Eylül 2023’te 135,2 euro olmuştu.”
Turizm sektörünün güncel sorunları
Sektörün güncel sorunlarından da bahseden Eresin, şu noktaların altını çizdi:
* Bazı belediyeler tarafından yasada olmadığı halde otellerden talep edilen '
Katı Atık Bedelleri,'
Maliye Bakanlığı tarafından otellerde geçmişe yönelik yapılan bazı etkinliklere farklı KDV oranı talepleri, POS cihazlarına ve özellikle 7 bin TL üst limitli nakit ödemelere getirilen sınırlamalar, seyyar POS cihazlarının iadesinin istenmesi, çalışma hayatına yönelik mevzuatta yaşanan sorunlar gibi pek çok güncel konunun çözümü için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektörümüzün destekçisi olarak Sayın
Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un her zaman yakın ilgi ve desteğini yanımızda hissediyoruz
Esnek çalışmaya en çok ihtiyaç duyan sektör turizm
* Sektörümüzün istihdam sağlamada önemi her geçen gün artmaktadır. SGK verilerine göre; Temmuz 2024 ay sonu verilerine göre; 545 bini konaklama, 860 bini yiyecek-içecek, 78 bini seyahat acentesi ve 41 bini de havayolunda olmak üzere turizm sektöründe çalışan sayısı 1 milyon 525 bin kişi oldu. Ülkemizdeki toplam istihdam içinde yüzde 9 payı ile lider konumdaki sektörümüzün istihdam sayısının bugün itibariyle 1 milyon 700 bini geçtiğini tahmin ediyoruz.
* Bu verilere karşın, çalışma hayatında en çok esnekliğe ihtiyaç duyan turizm sektörümüze yatırım yapan birçok yatırımcı, mevzuatımızın turizm sektörümüzün esneklik ihtiyacını karşılayamadığını ve sektörümüzün istihdam politikaları ile örtüşmediğini düşünmektedir.
* Bu bağlamda bazı hususların turizm sektörü açısından geliştirilmesi, değerlendirmelerin sektörün özelliklerine göre yapılması, mevzuatın turizm sektörü özelinde değiştirilmesi gerekmektedir.
Bu Haber 31.10.2024 - 14:57:39 tarihinde eklendi.