Mete Vardar 2023 sezonunda hangi otellerin zorlandığını açıkladı
Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, turizm sektörünün gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bloomberg HT’de yayınlanan ‘
İş Dünyası’ programına konuk olan
Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar 2023 sezonuna ve özellikle de iç pazara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Oteller maliyet artışının sadece bir kısmını fiyatlarına yansıttı”
2022 yılında hem doluluk hem de ciro anlamında son yılların en iyi sezonunun yaşandığını belirten
Mete Vardar, 2023 yılına da benzer beklentilerle girildiğini ifade etti. Vardar “Biz 20 senedir erken rezervasyonla tatil alanların hem yer bulma hem de fiyat açısından daha avantajlı olacağını söylüyoruz. 2023 yılı da böyle senelerden biri. Kasım, aralık ve ocak aylarında yoğun bir rezervasyon talebi ile karşılaştık.
Oteller maliyetlerindeki artışın sadece bir kısmını fiyatlarına yansıttı ve bu yoğun talep oluştu. Ne yazık ki şubat ayında yaşanan deprem felaketi ve mayıs ayındaki iki seçimle beraber mart ve nisan aylarında talep belli oranlarda azaldı.” ifadelerini kullandı.
“Türk tatilci yoğunluğu yüzde 35’e ulaştı”
Normal şartlarda
kasım ayında rezervasyon yapanla haziranda yapa arasında yüzde 30’luk fark oluştuğuna dikkat çeken Vardar “Sezonda dolu olan tesisler de yüzde 30-40 ekstra fiyat artışları yapıyor. Ancak bu yıl yurt dışında talep nisan, mayıs ve haziran aylarında beklendiği gibi olmadı. Çünkü maliyet artışlarından dolayı fiyatlara yüzde 30-40-50 zam yapıldı ve bu da yurt dışı talebini bir nebze azalttı. Ancak biz erken rezervasyon sonrası yurt içinde yeni fiyat artışı ile karşılaşmadık. Bu da
Türk tatilci için bir fırsat oldu. Yüzde 15-20 olan Türk tatilci yoğunluğu yüzde 30-35’e çıktı. Yurt dışından azalan talebi yerli misafirler bir nebze telafi etti diyebilirim.” şeklinde konuştu.
Temmuz ve ağustos aylarında ise hem yurt içi hem de yurt dışı talebi arttığına işaret eden Mete Vardar “Eylül ayı da aynı şekilde. Ben bölgeden yeni döndüm. Otel dolulukları fena değil.
Side ve
Alanya bölgeleri yüzde 90’ın üzerinde dolu. Yüzde 100 dolu olan tesislerimiz de var. Belek yüzde 70-80 civarı.”dedi.
“Coşkuyla ‘2022 çok iyi geçti’ diyerek...”
“Aslında
fiyatları biraz daha makul olan tesisler doluluk oranları ile ilgili bir sorun yaşamıyor. Tabi sadece fiyat değil bundan önceki senelerde misafire iyi hizmet veren, fiyat artışının karşılığını veren tesisler doluluklarla ilgili çok büyük problem yaşamıyor” diyen Vardar orantısız zam yapan tesislere dikkat çekerek “Ama ne yazık ki, coşkuyla ‘2022 çok iyi geçti. Beklentilerimiz çok yüksek. Karlılığımızı yüksek tutalım ve bunu da fiyatlara yansıtalım’ diyen tesisler bu sene aradığını bulamadı. Aynı durum dünya için de geçerli. 2022 hakikaten dolulukların çok yüksek, şartların uygun olduğu bir yıldı ve belki de bizi bu anlamda aldattı.” değerlendirmesini yaptı.
“2024 yılında daha temkinli olacağız”
Bu sene yaşanan zorluklardan dolayı sektörün 2024’de daha temkinli hareket edeceğini anlatan
Jolly Yönetim Kurulu Başkanı “Bu durum bize 2024 yılına daha temkinli ve daha makul fiyat artışları ile gireceğimizi gösteriyor, ki otelci dostlarımız maliyet artışları çok makul derece fiyatlarına yansıttılar. Kur 4-5 aydır aynı seviyede gidiyor ve gelecek yıl enflasyon konusunda neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Bu nedenle 2024 yılında daha temkinli olacağız. Bu sene kasım ayına kadar uzayan yaz sezonunun olumlu olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Geceleme kısaldı, talepte farklılıklar ortaya çıktı”
Akaryakıta gelen zamlar ulaşımı da etkilediğinin altını çizen Mete Vardar “Yolcunun ulaşım maliyeti bir gecelik otel konaklama maliyetine denk geliyor. Bu nedenle yolcu sayısında ve ciroda eksilme yok ama gecelemede düşüş var. Geçen sene 5,7 olan geceleme bu sene 4,9 seviyesine geriledi.
Tatil süreleri neredeyse bir gece kısaldı. Öte yandan talep farklılıkları oluyor. Misafir mevcut segmentten bir alt segmente geçiyor ve aynı sayıda geceleme yapıyor. Biz yurt içi turlarda sezona her sene
bir önceki seneye kıyasla yüzde 20-30 fiyat artışı ile başlardık ama bu yıl yüzde 60-70 fiyat artışı ile başladık. Maliyetler dövizin üzerinde arttığı için her sene yüzde 3-5 artan yurt dışı tur fiyatları bu yıl yüzde 20-25 civarında arttı.” diye konuştu.
Bu Haber 06.09.2023 - 20:19:09 tarihinde eklendi.