Mehmet Şimşek'ten turizmciye 'ucuz kredi' sinyali 

Mehmet Şimşek'ten turizmciye 'ucuz kredi' sinyali 
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüksek teknoloji ürünlerine dönük yatırımlara verecekleri uzun vadeli düşük faizli TL kredi desteğine turizm sektörünü de dahil edeceklerini söyledi.

Turizm Güncel

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TTYD'nin düzenlediği Turizm Yatırım Forumunda (TIF) turizmcilere seslendi. Şimşek, Türkiye'nin yatırım ortamında uyguladıkları ekonomi programına, yatırımlara verilen desteklerden önümüzdeki döneme ilişkin ekonomik görünüme kadar pek çok başlıkta katılımcıları bilgilendirdi.

"Turizm yatırımlarını desteklemeyi planlıyoruz"

Mehmet Şimşek'in yaptığı konuşmada altını çizdiği noktalar şöyle: 

Turizm Bakanımızla ortak bir toplantı yaptık. Turizm yatırımlarını nasıl destekleyebiliriz reeskont kredileri üzerinden ne yapabilirizi 5-6 ana başlık altında konuştuk. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak bizi ilgilendiren boyutlarını tartışıyoruz.

Türkiye dünyanın büyük ekonomilerinden biri. 90 milyon nüfusu, 1,3 trilyon dolar cari hasılası ve gelecek yıl için öngörülen 15 bin dolar kişi başı geliri dünyanın en büyük ülkelerinden biri. Bazı boyutlarıyla 17 AB ülkesinden, bazı boyutlarla ilse 15 AB ülkesinden daha büyüyüğüz.

"Son 20 yılda ortalama yüzde 5,5 büyüdük"

Bölgede önemli ve hızlı büyüyen bir ekonomiyiz. Son 20 yılda ortalam büyümemiz yüzde 5,5. Bize benzer ülkelere nazaran çok daha iyi bir performansımız var. Bu nedenle Türkiye sadece büyük bir ekonomi değil aynı zamanda hızlı büyüyen bir ekonomi. Türkiye'nin alt yapısı da büyük. Bu alanda dünya bankası lojistik sıralamasında 31'inci sıradayız. 

Kara yollarına ve hava yollarına yeterince yatırım yaptık. Şimdiki önceliğimiz demiryolu yatırımları. Bu, sürdürülebilirlik ve rekabet açısından önemli.  Sanayi bölgelerini ve limanları demiryolu ile bağlamayı hedefliyoruz. Yenilenebilir enerjinin payı toplam enerji içinde sürekli artıyor. Yenilenebilir enerji ile Türkiye'nin karbon ayak izini azaltmak istiyoruz. Türkiye'ye yatırım yapanlar, yetişmiş kalifiye eleman sorunu da yaşamıyor.

Türkiye'nin makro ekonomik sorunları da var ve buna karşı bir program uyguluyoruz. Birçok konuda hedeflediğimizden daha iyi yerdeyiz. Enflasyondaki kalıcı düşüş devam edecek.

"Cari açık milli gelirin yüzde 1'inin altına indi"

Geçen sene ortalarında önemli bir sorun olan cari açığı, milli gelire oran olarak yüzde 1'in altına düşürdük ve artık cari açık bir tehdit olmaktan çıktı. Buradaki ilerlemenin temelinde ithalatın düşmesi yatıyor. Cari açığın kalıcı şekilde düşmesi lirada istikrar demek. Bunu önümüzdeki yıllarda kalıcı olarak yüzde 2'nin altına düşürmeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin net rezervini 105 milyar dolara çıkararak yeterli rezerv seviyesine ulaştık.

"Enflasyonun düşmesi için 2-2,5 yıl var"

Enflasyonun tek haneye düşürülmesi programımızın en önemli hedefi. Bu seneyi yüzde 45 civarında, hedefimizin bir miktar üzerinde kapatacağız. 2025'te enflasyon düşmeye devam edecek. Para ve maliye politikasındaki sıkılaşmanın ileri döneme etkileri var. Sıkı para politikası dezenflasyonu destekliyor. Dezenflasyon süreci zaman alıyor. Normalde bu süre 3-4 yıl. İlk yılı geride bıraktık. Önümüzdeki 2-2,5 yıl içnde tamamen düşürmüş olacağız. 

Hedefimiz bütçe açığını kalıcı bir şekilde yüzde 3'ün altına düşürmek. Liradaki oynaklık şu anda azalmış durumda.

"Uzun vadeli düşük faizli krediden turizm sektörünü de yararlandırmayı planlıyoruz"

Yapılsal reformlar, potansiyelimizi harekete geçirmek ve şu ana kadarki kazanımlarımızı elde tutmak için olmazsa olmaz. Biz sanayi birikimi olarak bize benzeyen hatta bizden büyük ülkelerden daha iyiyiz. Ancak neden onlardan fakiriz? Çünkü üretilen ürünlerin katma değeri yüksek değil. Katma değeri yüksek teknoloji ürünleri üretmek gerekiyor. Bununla ilgili planımız, orta ve yüksek teknoloji ürünlerine terzi usulü destek vermek. 30 üründe devlet olarak muazzam destek sunuyoruzç. 

Bundan turizm sektörünün de yararlanmasını sağlayacağız. Turizm sektörüne elverişli koşullarda uzun vadeli ucuz lira kredisi vermeyi planlıyoruz.

"Enflasyonu düşürmenin kolay bir yolu yok"

Yapısal reform programımız oldukça kapsamlı, finansman, iş gücü ve yatırım iklimini iyileştirmek... gibi çalışmalarla Türkiye'nin yatırım ortamını daha da iyileştirmek istiyoruz. Bunların hepsinde yol aldık. Geriye sadece enflasyon kaldı. Enflasyonun kolay bir çözümü yok. Sabır ve kararlılıkla bu işin üzerine gideceğiz. bunu yaparsak yatırımcıların önümü açacağız. Uzun vadeli finansman olanaklarına kavuşacak yatırımcı. 

Çalışma çağındaki iş gücünde sorun yok. Olsa bile yine sorun yok çünkü kadınları iş gücüne dahi ederek iş gücümüzü artırabiliriz.


Bu Haber 26.11.2024 - 14:00:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.