Mehmet Şimşek'ten asgari ücret açıklaması: Düşük değil

Mehmet Şimşek'ten asgari ücret açıklaması: Düşük değil

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de açlık seviyesinin altına gerileyen asgari ücretin düşük olmadığını iddia etti ve asgari ücrete ve emekli aylığına zam istemenin popülizm olduğunu söyledi.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını iddia etti ve asgari ücrete ve emekli aylığına zam istemenin popülizm olduğunu söyledi.

Türk-İş’in verilerine göre, mayıs ayında Türkiye’de açlık sınırı 18 bin 969 TL, yoksulluk sınırı ise 61 bin 788 TL seviyesinde. Asgari ücret ise 17 bin TL seviyesinde.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin muhalefetin popülist söylemleri ile gerçekleştiğini ve bütçeye yükünün yüksek olduğunu belirten Şimşek asgari ücret konusunda ise, "Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" dedi.

Habertürk ve BloombergHT yayınında soruları yanıtlayan Şimşek'in konuşmalarının satırbaşları şöyle oldu:

* Gri liste konusunda en önemli konu uygulamada etkinlikti.

* Kaynak girişinin mart sonundan bugüne net bazda Merkez Bankası'nın rezervlerine yansıyan boyutu neredeyse 78 milyar dolara ulaştı. Şu an itibarıyla rezerv yeterliliğinde IMF tanımına göre arzulanan seviyeye neredeyse vardık.

* Türkiye'nin döviz rezervini bir endişe kaynağı olmaktan çıkardık.

* Dövizdeki hareket durağanlaşamaz çünkü Türkiye'de enflasyon nispeten yüksek. Biz enflasyonu düşürdükçe nominal bazda kurda istikrar sağlanır. Şu anda reel bazda lirada bir miktar değerlenme oldu.

* Esas hedefimiz enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürerek orta uzun vadede nominal kurlarda bir istikrar sağlamak. Bunun için kat edeceğimiz çok mesafe var.

* Geçen sene muhalefetin popülist iteklemesiyle seçim öncesinde EYT hayata geçirildi.

* EYT'nin bu sene yıllık maliyeti 724 milyar lira. Neredeyse milli gelirin yüzde 2'si.

* Bugünden itibaren şirketlerin KKM’deki vergi avantajı sona eriyor. Yine bireyler açısından KKM’den kazanılan faiz gelirleri de vergiye tabi olacak, dolayısıyla çıkış hızlanacak.

* (Vatandaş enflasyonun düşüşünü ne zaman hissetmeye başlayacak?) Aslında hissediyor. Bu sene istihdam güçlü kaldı. Kalıcı refah artışı için en önemli konu istihdam. Tabii ki geçici olarak ekonomide bir yavaşlama sürecine gireceğiz. Önemli olan bu sene sonunda enflasyonun 40'lı rakamlara düşmesidir.



Bu Haber 01.07.2024 - 13:36:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.