Mehmet Şimşek: Kimse vergi vermek istemiyor

Mehmet Şimşek: Kimse vergi vermek istemiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en fazla vergi kaçağının ekmek satan fırıncılarda yaşandığını belirtti. Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede devlete düşen yükümlülüklerin yurttaşa aktarılması gerektiğini vurguladı.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ile mücadele ve vergisel konular üzerine AKP'li milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Şimşek, vergi kaçağının en yüksek olduğu yerleri, “Günün başında, ortasında ve sonunda fiş kesmiyorlar. Sabahtan akşama kadar ekmek satıyorlar” ifadeleriyle açıkladı.

Bakan Şimşek, “Kimse vergi vermek istemiyor. Eğer kayıt dışılığı önlemek konusunda samimi isek, ispat yükümlülüğünü devletten alıp vatandaşa, mükellefe yüklememiz gerekiyor. Avrupa’da hangi giderler vergiden düşürülüyorsa, biz bunu yapmaya razıyız. Ancak bu şartla. Mesele bir kültür ve zihniyet meselesidir. En düşük KDV ekmekte. Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1’e tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu ve hiç vergi geliri elde edilmeyen yerler fırıncılardır. Günün başında, ortasında ve sonunda fiş kesmiyorlar. Sabahtan akşama kadar ekmek satıyorlar ama vergisini vermiyorlar.

Bir vatandaşımız, büyükşehirlerden birinde 32 daire almış, ama bizde bu konuda bir vergi kaydı yok. Hayatında hiç beyanname vermemiş. Yıl içinde 65 milyon lira değerinde lüks araç alan binlerce vatandaşımız var. Onları çağırıyoruz, ‘izah et’ diyoruz ama bir açıklama yapamıyorlar. ‘Bu parayı kazandığınızı kanıtlayın’ dediğimizde ise kanıtlayamıyorlar. Çapraz denetim yapmadığımız sürece, istediğimiz modeli uygulamamız mümkün değil. Kredi kartı kullanımı ve vergide indirim konularında üzerimize düşen stratejiyi hayata geçireceğiz” dedi.

Bakan Şimşek, vatandaşların neden dövize yöneldiği sorusunu ise şu şekilde yanıtladı: “Çünkü AK Parti hükümetlerinin 10-15 yılı hariç, son 50 yıldır bu ülkede enflasyon çift haneli. Çift haneli enflasyon olduğunda vatandaş kendisini korumak için ya faize, ya altına ya da dövize yöneliyor. Bunun kök sebebi enflasyondur. Biz vatandaşı suçlayamayız. Vatandaşın tercihlerine saygı duymak zorundayız."



Bu Haber 18.10.2024 - 16:35:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.