Mehmet İşler: Yunanistan’da 400 liraya satılan içkinin bizdeki alış fiyatı 600 TL

Mehmet İşler: Yunanistan’da 400 liraya satılan içkinin bizdeki alış fiyatı 600 TL

Yunanistan’da 400 liraya satılan içkinin Türkiye’de alış fiyatının 600 TL olduğunu söyleyen Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, turizm sektörünün yüksek enflasyona sebep değil sadece sonuç olduğunu ifade etti.


Ülkeye döviz getiren ve cari açığın finansmanına doğrudan katkı sağlayan” turizm sektörü, ‘fahiş ve indirimli fiyat’ söylemleri ile çalkalanıyor. Enflasyonist ortamda rekabet edemez hale geldiklerini dile getiren sektör temsilcileri, acil bir önlem alınmaması halinde ülke ekonomisinde büyük kayıpların yaşanacağı uyarısını yaptı. Farklı algılarla gerçek gündemin saptırılmaya çalışıldığını belirten sektör profesyonelleri konuyu tüm detaylarıyla değerlendirdi.

Ege Telgraf’tan Nihat Ak’ın haberine göre pandemi, savaşlar ve ekonomik kriz gibi peş peşe yaşanan büyük badirelerin atlatılamadığını belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler  “Dünyanın en eskisi 1841'den beri hizmet veren seyahat firması Thomas Cook Group battı. FED patladı. Rusya Ukrayna arasında savaş var. Gazze’de sorun ortada. Büyük depremde 11 ilimiz göçtü. Ormanlarımız cayır cayır yanıyor. Seçimlere gidilirken seçim ekonomisi uygulandı. Kara delik büyüdü. Kara deliği kapatabilmek için de seçimlerden sonra enflasyonist bir ortam patladı. Kışın ‘AVM’ler, marketler çok fahiş fiyat uyguluyor, rant sağlıyor’ deniyordu. Şimdi günün trendine göre ‘restorancılar ve turizmciler fahiş fiyat uyguluyor, kazıkçı’ denmeye başlandı. Biz bu yüksek enflasyona sebep değiliz sadece sonucuz. Kimse algı yönetmesin. Bizi bir evin annesiymişiz gibi düşünün. Piyasadan et, sebze alıyoruz pişiriyoruz kar marjımızı koyup servis ediyoruz. Eğer dışarıdan aldığımız mal pahalıysa servis ettiğimiz yemek pahalı çıkıyor. Dışarıdan aldığımız mal uygun fiyatlıysa biz de uygun fiyatlı veriyoruz. Sanki Türkiye büyük badireler atlatmamış, bütçe açığı olmamış, enflasyon patlamamış gibi turizmcilere yükleniyorlar” dedi.

“Karşılaştırmak yanlış”

Yunan adalarındaki fiyatlarla Türkiye’deki fiyatların karşılaştırılmasının doğru olmadığını vurgulayan Başkan İşler, “Başka ülkelere vize alamayan bazı kişiler kapıda vize uygulaması nedeniyle Yunan adalarına gittiler. Oralardaki fiyatlarla Türkiye'deki fiyatları karşılaştırdılar. Ulaşım, otelde konaklama, kapıda vize parasını hiç hesaba katmadan kısaslarda bulundular. Oradaki restoranda tükettikleri bir içeceğin 400 lira olduğunu yazdılar. Ama Türkiye'deki bir restoranın aynı içeceği alış fiyatının neden 600 lira olduğunu hiç kimse sormadı! Adamın satış fiyatı 400, benim alış fiyatım 600 lira. Yunanistan, adalarda insanının yaşayabilmesi için farklı bir vergi politikası uyguluyor. Orada karı koca mutfakta baba oğul garson, SGK yok, vergi yok, ÖTV yok, bizdeki gibi yüksek bir enflasyonu yok. Bizim turizmcimiz vergilerini verecek, personel giderlerini karşılayacak, müzik meslek birliklerine ödemesini yapacak. Daha pahalıya alacak ama daha ucuza satması istenecek. Nasıl olacak bu? Restorancı, otelci kardeşim masum. Fırsatçılık yapan elbette vardır ama bunu genelleştirmemek lazım” diye konuştu.

“Mecburi indirim yapılıyor”

Türkiye’nin temel sorunlarını acilen çözmesi gerektiğine dikkati çeken Başkan İşler, “Dövizin yükseleceği 40 lira olacağı hesabıyla turizmci dolar ve euro ile rezervasyon yaptı. Baskılardan dolayı kur artışı yaşanmadı. Verilen fiyat 3 bin 500 TL’ye denk geliyor. Ben nasıl adamı o fiyata yedireyim içireyim yatırayım? Elde de yerine getirilmesi gereken sözleşme var. Turizmci iç piyasaya dönüyor bakıyor alım gücü düşmüş 10 gün tatil yapan 5’e beş gün yapan 2’ye düşürmüş veya vaz geçmiş görüyor. Devlet bir yasa çıkarttı. İkinci konut rezidans villa diye. Yasa uygulanmıyor. Turizmci borçlarını kapatabilmek sezonu geçirebilmek için banka kredilerine dönüp bakıyor faiz yüzde 60. Turizmci mecburen odalarını maliyetinin altına veriyor. Bu önceden kazıklıyorlardı, şimdi bak bu fiyatlara da kazanıyorlardı değil. Turizmci ayakta kalabilmek için mecburen indirim yapıyor. Turizmci bu ülkeye en fazla döviz getiren en fazla istihdam sağlayan altmış sektörü besleyen bir sektör. Sen bu sektörü yaşatmazsan turizmci eğer hapşırırsa tüm Türkiye grip olur. Sen bunu öngörerek dizayn etmelisin. Turizmci eğer sarsılırsa Türkiye ekonomisi yıkılır” ifadelerini kullandı.

“Konu kestirilip atılamaz”

Turizmdeki sorunların basit bir yaklaşımla çözülemeyeceğini belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç de, “Ülkemizdeki turizm tesisleri fiyatları birkaç kendini bilmek kişi veya kurumun fahiş fiyat uygulaması veya fırsatçılığı şeklinde konu kestirilip atılamaz. Bir lahmacun bin lira, bir top dondurma 150 liranın genellemesi olmaz. Ama şu bir gerçek, Türkiye artık pahalı bir ülke. Avrupalı rakiplerimizle bu fiyatlarla rekabet edemiyoruz. Bunun faturasını tüm Türk turizmcisine çıkarmanın anlamı yok. TÜİK verileriyle diğerlerini karşılaştırmak hiç tarzım değildir ama gerçek enflasyonda ortada. Dövizi baskılayacaksanız enflasyonu da düşük tutarsınız. Enflasyonunuz yükselirse döviz kurunuz da artar. Biz enflasyon artması döviz de yükselmesin istiyoruz ama olmuyor. Şu ekonomik şartlarda kimse fiyat veremiyor. Verse de satış gerçekleştiğinde kar yapamıyor. İhracatçılar nasıl batıyorsa turizmcilerde batıyor. Böyle giderse yakında turizm sektörünün helvası yenir. Yunanistan, Tunus, Fas ve Mısır ile bile rekabet edemiyoruz. Yunan adaları Türklere altın yumurtlayan tavuk gözüyle bakıyor. Yunan adaları iç piyasada ucuz denildikçe daha fazla ilgi görüyor. İlgi gördükçe de fiyatlarını artırıyorlar” diye konuştu.



Bu Haber 22.07.2024 - 10:49:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ÖNCE AHLAK SONRA TURIZM

    Ali Bakir 24.07.2024 - 01:58

    Sadece Ahlak düzgün esnaflık diyorum baska bir sey demiyorum. Hayat pahalı olabilir. Ama burda Ahlak devreye girer. Bir lahmacun 1000 liraya satilmaz. Insanlar Yunaniatana kaziklanmamak icin gidiyor.

  • Turizm yanlış politiklar ve yüksek vergiler altında inliyor

    BAHATTİN AKTAŞ 23.07.2024 - 03:58

    URİZM YANLIŞ POLİTİKALAR, UYGULAMALAR VE VERGİLER ALTIN DA İNLİYOR.BU NEDİR YA VERGİNİN VERGİSİ OLUR MU BEN ZATEN KURUMLAR VERGİSİ ÖDÜYORUZ SANKİ ÇOK KAR EDİYORMUŞ GİBİ KONAKLAMA VERGİSİ VE TANITIM VERGİSİDE ÖDÜYORUZ.PANDEMİ ZAMANI 2 YIL ZATEN ZARAR ETTİK.BUDA YETMEZMİŞ GİBİ EYT DİYE SEÇİM KAZANMAK ADINA ÜLKENİN EKONOMİSİNE DİNAMİT KOYACAK BİR KARAR ALDILAR,SAHİP OLDUGUMUZ KAYNAKLARIMIZI DA KURUTTULAR.BU ÜLKEDE DEPREM OLDUĞUN DA BİZ OTELCİLER DEPREMZEDELERE BEDAVA OTELLERİMİZİ AÇTIK DEVLETTEN BİR KURUŞ TALEP ETMEDİK, ESKİDEN BİZ OTELLER KAHVALTIYI ,ÇAYI ,KAHVEYİ SUYU PARAYLA SATIP GELİR EDERDİK.ŞİMDİ BUNLARIN HEPSİ ÜCRETSİZ VERİLİYORUZ.BİZ OTELCİLERİN TUİK ENFLASYONU %92 BENİM OTELİMİN ENFLASYONU %135 BİR YILLIK ODA FİYATI ARTIŞIM%75 BEN ŞİMDİ PAHALIMI SATIYORUM VE GEÇEN YILA ORAN DOLULUK ORANLARIMIZ %50 DÜŞTÜ.OTELCİLİK MALİYETİ VE RİSKİ ÇOK YÜKSEK BİR YATIRIMDIR.BU SEKTÖRÜN AYAKTA KALABİLMESİ İÇİN ÖNCE BELEDİYELERİN KENDİ BÖLGELERİNDEKİ OTELLERİN DOLULUK ORANI %70 ÜZERİNE ÇIKMADIKLARI SÜRECE YENİ OTEL AÇMA RUHSATI VERİLMEMESİ GEREKİR.TURİZM BAKANLIĞI OTELLERE UYGULADIĞI YILDIZ KRİTERLERİNİ GÜNCELLEMELİ VE İÇ TURİZME ÇALIŞAN ŞEHİR OTELLERİ İLE DIŞ TURİZME ÇALIŞAN TURİSTİK OTELLERİNİN KRİTERLERİNİ AYRI TUTMALARI GEREKİYOR.BAKANLIK EN KISA ZAMAN DA HER ŞEY DAHİL TURİZM POLİTİKASINI HEM İSRAFIN ÖNLENMESİ HEMDE ENFLASYONİST TÜKETİM BASKISINI ÖNLEMEK İÇİN BİR AN ÖNCE BU UCUBE VE DÜNYANIN HİÇ BİR YERİN DE UYGULANMAYAN BU SİSTEMDEN BİZİ KURTARACAK KADEMELİ GEÇİŞ POLİTİKASI İZLEMESİ GEREKİR.İNANIN SON 10 YILDA BU ÜLKEDE TURİZMLE HİÇ BİR ALAKASI VE BİLGİSİ OLMAYAN SANAYİCİSİN DEN MÜTEAHİTİNE,PETROLCUSİN DEN KARA PARACISINA VE BURDA YAZAMIYACAGIM BİR ÇOK İŞE KADAR BİLEN BİLİR BU SEKTÖRE GİRDİLER.SONUÇ OTEL ENFLASYONU BOŞ ODALAR,BOŞ SEZON VE ZARAR EDEN SEKTÖR TEMSİLCİLERİ VE ÇALIŞANINA YETERLİ MAAŞI VEREMEDİĞİ İÇİN MESLEKTEN SOGUYAN PERSONELLERİMİZ.EN KISA ZAMAN DA DEVLET VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ BAZI KARARLAR ALIP KURALLAR KOYMAZ İSE 60 MİLYAR DOLARLIK GELİR ELDE EDEN BU SEKTÖR TEKRAR AYA KALKAMAYACAK BİR POZİSYONA GİREBİLİR. SAYGILARIMLA

  • Turizm yanlış politiklar ve yüksek vergiler altında inliyor

    BAHATTİN AKTAŞ 23.07.2024 - 03:57

    URİZM YANLIŞ POLİTİKALAR, UYGULAMALAR VE VERGİLER ALTIN DA İNLİYOR.BU NEDİR YA VERGİNİN VERGİSİ OLUR MU BEN ZATEN KURUMLAR VERGİSİ ÖDÜYORUZ SANKİ ÇOK KAR EDİYORMUŞ GİBİ KONAKLAMA VERGİSİ VE TANITIM VERGİSİDE ÖDÜYORUZ.PANDEMİ ZAMANI 2 YIL ZATEN ZARAR ETTİK.BUDA YETMEZMİŞ GİBİ EYT DİYE SEÇİM KAZANMAK ADINA ÜLKENİN EKONOMİSİNE DİNAMİT KOYACAK BİR KARAR ALDILAR,SAHİP OLDUGUMUZ KAYNAKLARIMIZI DA KURUTTULAR.BU ÜLKEDE DEPREM OLDUĞUN DA BİZ OTELCİLER DEPREMZEDELERE BEDAVA OTELLERİMİZİ AÇTIK DEVLETTEN BİR KURUŞ TALEP ETMEDİK, ESKİDEN BİZ OTELLER KAHVALTIYI ,ÇAYI ,KAHVEYİ SUYU PARAYLA SATIP GELİR EDERDİK.ŞİMDİ BUNLARIN HEPSİ ÜCRETSİZ VERİLİYORUZ.BİZ OTELCİLERİN TUİK ENFLASYONU %92 BENİM OTELİMİN ENFLASYONU %135 BİR YILLIK ODA FİYATI ARTIŞIM%75 BEN ŞİMDİ PAHALIMI SATIYORUM VE GEÇEN YILA ORAN DOLULUK ORANLARIMIZ %50 DÜŞTÜ.OTELCİLİK MALİYETİ VE RİSKİ ÇOK YÜKSEK BİR YATIRIMDIR.BU SEKTÖRÜN AYAKTA KALABİLMESİ İÇİN ÖNCE BELEDİYELERİN KENDİ BÖLGELERİNDEKİ OTELLERİN DOLULUK ORANI %70 ÜZERİNE ÇIKMADIKLARI SÜRECE YENİ OTEL AÇMA RUHSATI VERİLMEMESİ GEREKİR.TURİZM BAKANLIĞI OTELLERE UYGULADIĞI YILDIZ KRİTERLERİNİ GÜNCELLEMELİ VE İÇ TURİZME ÇALIŞAN ŞEHİR OTELLERİ İLE DIŞ TURİZME ÇALIŞAN TURİSTİK OTELLERİNİN KRİTERLERİNİ AYRI TUTMALARI GEREKİYOR.BAKANLIK EN KISA ZAMAN DA HER ŞEY DAHİL TURİZM POLİTİKASINI HEM İSRAFIN ÖNLENMESİ HEMDE ENFLASYONİST TÜKETİM BASKISINI ÖNLEMEK İÇİN BİR AN ÖNCE BU UCUBE VE DÜNYANIN HİÇ BİR YERİN DE UYGULANMAYAN BU SİSTEMDEN BİZİ KURTARACAK KADEMELİ GEÇİŞ POLİTİKASI İZLEMESİ GEREKİR.İNANIN SON 10 YILDA BU ÜLKEDE TURİZMLE HİÇ BİR ALAKASI VE BİLGİSİ OLMAYAN SANAYİCİSİN DEN MÜTEAHİTİNE,PETROLCUSİN DEN KARA PARACISINA VE BURDA YAZAMIYACAGIM BİR ÇOK İŞE KADAR BİLEN BİLİR BU SEKTÖRE GİRDİLER.SONUÇ OTEL ENFLASYONU BOŞ ODALAR,BOŞ SEZON VE ZARAR EDEN SEKTÖR TEMSİLCİLERİ VE ÇALIŞANINA YETERLİ MAAŞI VEREMEDİĞİ İÇİN MESLEKTEN SOGUYAN PERSONELLERİMİZ.EN KISA ZAMAN DA DEVLET VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ BAZI KARARLAR ALIP KURALLAR KOYMAZ İSE 60 MİLYAR DOLARLIK GELİR ELDE EDEN BU SEKTÖR TEKRAR AYA KALKAMAYACAK BİR POZİSYONA GİREBİLİR. SAYGILARIMLA

  • Turizm yanlış politiklar ve yüksek vergiler altında inliyor

    BAHATTİN AKTAŞ 23.07.2024 - 03:56

    TURİZM YANLIŞ POLİTİKALAR, UYGULAMALAR VE VERGİLER ALTIN DA İNLİYOR.BU NEDİR YA VERGİNİN VERGİSİ OLUR MU BEN ZATEN KURUMLAR VERGİSİ ÖDÜYORUZ SANKİ ÇOK KAR EDİYORMUŞ GİBİ KONAKLAMA VERGİSİ VE TANITIM VERGİSİDE ÖDÜYORUZ.PANDEMİ ZAMANI 2 YIL ZATEN ZARAR ETTİK.BUDA YETMEZMİŞ GİBİ EYT DİYE SEÇİM KAZANMAK ADINA ÜLKENİN EKONOMİSİNE DİNAMİT KOYACAK BİR KARAR ALDILAR,SAHİP OLDUGUMUZ KAYNAKLARIMIZI DA KURUTTULAR.BU ÜLKEDE DEPREM OLDUĞUN DA BİZ OTELCİLER DEPREMZEDELERE BEDAVA OTELLERİMİZİ AÇTIK DEVLETTEN BİR KURUŞ TALEP ETMEDİK, ESKİDEN BİZ OTELLER KAHVALTIYI ,ÇAYI ,KAHVEYİ SUYU PARAYLA SATIP GELİR EDERDİK.ŞİMDİ BUNLARIN HEPSİ ÜCRETSİZ VERİLİYORUZ.BİZ OTELCİLERİN TUİK ENFLASYONU %92 BENİM OTELİMİN ENFLASYONU %135 BİR YILLIK ODA FİYATI ARTIŞIM%75 BEN ŞİMDİ PAHALIMI SATIYORUM VE GEÇEN YILA ORAN DOLULUK ORANLARIMIZ %50 DÜŞTÜ.OTELCİLİK MALİYETİ VE RİSKİ ÇOK YÜKSEK BİR YATIRIMDIR.BU SEKTÖRÜN AYAKTA KALABİLMESİ İÇİN ÖNCE BELEDİYELERİN KENDİ BÖLGELERİNDEKİ OTELLERİN DOLULUK ORANI %70 ÜZERİNE ÇIKMADIKLARI SÜRECE YENİ OTEL AÇMA RUHSATI VERİLMEMESİ GEREKİR.TURİZM BAKANLIĞI OTELLERE UYGULADIĞI YILDIZ KRİTERLERİNİ GÜNCELLEMELİ VE İÇ TURİZME ÇALIŞAN ŞEHİR OTELLERİ İLE DIŞ TURİZME ÇALIŞAN TURİSTİK OTELLERİNİN KRİTERLERİNİ AYRI TUTMALARI GEREKİYOR.BAKANLIK EN KISA ZAMAN DA HER ŞEY DAHİL TURİZM POLİTİKASINI HEM İSRAFIN ÖNLENMESİ HEMDE ENFLASYONİST TÜKETİM BASKISINI ÖNLEMEK İÇİN BİR AN ÖNCE BU UCUBE VE DÜNYANIN HİÇ BİR YERİN DE UYGULANMAYAN BU SİSTEMDEN BİZİ KURTARACAK KADEMELİ GEÇİŞ POLİTİKASI İZLEMESİ GEREKİR.İNANIN SON 10 YILDA BU ÜLKEDE TURİZMLE HİÇ BİR ALAKASI VE BİLGİSİ OLMAYAN SANAYİCİSİN DEN MÜTEAHİTİNE,PETROLCUSİN DEN KARA PARACISINA VE BURDA YAZAMIYACAGIM BİR ÇOK İŞE KADAR BİLEN BİLİR BU SEKTÖRE GİRDİLER.SONUÇ OTEL ENFLASYONU BOŞ ODALAR,BOŞ SEZON VE ZARAR EDEN SEKTÖR TEMSİLCİLERİ VE ÇALIŞANINA YETERLİ MAAŞI VEREMEDİĞİ İÇİN MESLEKTEN SOGUYAN PERSONELLERİMİZ.EN KISA ZAMAN DA DEVLET VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ BAZI KARARLAR ALIP KURALLAR KOYMAZ İSE 60 MİLYAR DOLARLIK GELİR ELDE EDEN BU SEKTÖR TEKRAR AYA KALKAMAYACAK BİR POZİSYONA GİREBİLİR. SAYGILARIMLA

  • Cumhur tabuk 23.07.2024 - 03:27

    Tebrik ediyorum Öncelik le cesaretin Den dolayı umarım içeri atmazlar.. gerçekten olanı olması gerekeni gayet net bi şekilde ifade etmiş “Biz sebeb değil Sonucuz”Tabiki anlayana !

  • Yaparsa AKP yapar.

    nelmezzo 22.07.2024 - 12:38

    Türkiye Yüzyılı diye diye hakikaten tersten bir 100.Yıl yaşıyoruz. E ne demişler yaparsa AKAPE yapar.Londra da ki sermaye baronları faiz diye ülkenin kaynaklarını sömürdükçe daha çok hayıflanırız.İşin kötüsü ise maalesef bu yazılanları anlayacak anlasa bile uygulayabilecek kalibrasyonda bir devlet kurumu yok , tüzel kişilik yok ..Her şeyimiz iki dudak arasında....

  • Doğru söyleyen….

    Kaan Berkkan 22.07.2024 - 11:04

    Şükürler olsun ki cesaretli biri kalkmış eğilip bükülmeden, acaba kimleri üzerim demeden gerçekleri haykırmış. Bu yorum tabii ki işi layıkı ile ve ahlaklı olarak yapanlar için geçerlidir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.