Likya Yolu’ndaki otoyol projesine ‘ÇED olumlu’ kararı

Likya Yolu’ndaki otoyol projesine ‘ÇED olumlu’ kararı

Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu Projesi ile ilgili ‘ÇED olumlu’ kararı verildi.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yıllardır tartışma konusu olan Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu Projesi ile ilgili ÇED Olumlu kararı verildiğini duyurdu. Bakanlığın yaptığı duyuruda, projeyle ilgili ÇED raporunun İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilerek ÇED Olumlu Kararı verildiği kaydedildi.

74 km'lik bölünmüş yol

Evrensel’den Yusuf Yavuz’un haberine göre, Finike kesimi daha önce projeden çıkarılan otoyol projesi, Demre Beymelek Lagününün olduğu bölgeden başlayıp, Köşkerler, Gürses, Hoyran, Yavu mahallelerini izleyerek Kaş sınırlarına giriyor. Kaş'a bağlı Gökçeyazı, Sarılar, Pınarbaşı, Ağullu, Çukurbağ mahallelerinden geçen otoyol güzergâhı, dünyaca ünlü Kaputaş Plajı'nın üzerindeki kanyonu viyadükle aşarak Kalkan'da son buluyor. Toplam 74 kilometrelik otoyol projesinin güzergâhı boyunca 11 arkeolojik sit ile doğal sit ve ÖÇK alanından oluşan 9 korunan alan yer alıyor.

Otoyol projesinin bir bölümü, Bern Sözleşmesi kapsamında kesin koruma altına alınmış olan Akdeniz keşiş foku (Monachus monachus), iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) gibi nesli tehlike altındaki türlerin yerleşik popülasyonlarının bulunduğu Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinden geçiyor. Bölgenin kayalık ve sualtı yapısı, orfoz ve lahos gibi besin Zincirinin üst halkasında bulunan balık türleri için de önem taşıyor. Mevcutta hizmet veren 3 şeritli bir otoyol varken, böylesi bir korunan alan içerisinde yeni bir otoyol yapılması ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olarak yorumlanıyor. Ancak ÇED raporunda, proje güzergâhının karasal alanda ilerlediği, denizel alanda bir çalışma yapılmayacağı savunularak bir bütün olarak korunması gereken korunan alanda ortaya çıkacak tahribat ve buna bağlı habitat kayıpları göz ardı ediliyor.

ÇED koridori içinde antik kentler, güzergah boyunca kalıntılar var

Otoyol projesinin geçtiği güzergâhta 1 kilometreli ÇED inceleme alanı içerisinde Beymelek İsion Kulesi ile Myra, Istlada/Hoyran, Kyaneai, gibi antik kentler de yer alıyor. Demre Çayı Vadisi'nin batısında tünel yapılacak alandaki antik su kanalı dışında otoyol projesinin ve yapılacak patlatmaların arkeolojik alanlara olan etkisiyle ilgili bütüncül bir değerlendirmeye yer verilmediği görülen ÇED raporunda, şöyle deniliyor:

"Çalışma koridorunun tamamında sit alanları ve tarihi yapılar mevcuttur. Güzergâh çevresinde tarihi mezarlık, sit alanı veya tescil edilmiş tarihi yapıları ıstlada, Apollonia, İsinda, Kyaenai gibi antik kentler yanında ismi bilinmeyen birçok harabe yerler vardır. Bunlar irili ufaklı antik yerleşimlerdir. Güzergâh ekseni mevcut yolu takip ettiğinden çevrede bulunan tarihi kalıntılara ve doğal sit alanlarına müdahale yapılmayacaktır. Proje güzergâhı üzerinde yapılacak çalışmalar sırasında herhangi bir taşınır veya taşınmaz kültür varlığına rastlanılması durumunda 2863 sayılı yasanın 4. Maddesi gereği çalışmalar durdurularak en yakın Müze Müdürlüğüne veya Mülki İdare amirine haber verilecektir."

Orman alanlarından geçen otoyol projesinin inşası sırasında 66 binden fazla ağacın kesileceği bilgisine de yer verilen ÇED raporunda, her bir hektardaki ortalama ağaç sayısının 2570 olduğu kaydediliyor.

Kaş Çevre ve Kültür Derneği, Antalya Valiliği'ne de iletilen konuyla ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. Derneğin yaptığı açıklamada, "Genişliği en az 60 metreye yayılan duble yolun etki alanında ve yakın çevresinde yer alan doğal ve kültürel varlıklarımız sayısı bu projenin iptal edilmesi için tek başına yeterlidir" denildi.

Projeyle ilgili Demre ve Kaş'ta yapılan ÇED toplantılarında yöre halkının yetkililerden taleplerinin de derneğin açıklamasıyla örtüştüğü görülüyor. Otoyol projesiyle ilgili hazırlanan ÇED raporunda da yer verilen talepler arasında, mevcut yolun iyileştirilmesi, oluşacak tahribatın ve trafik kaynaklı kirliliğin önüne geçilmesi gibi görüşler öne çıkıyor. Demre Belediyesi ile Kapaklı köylülerinin de yazılı itirazlarını iletmesine karşın otoyol projesinden geri adım atılmaması dikkat çekerken, ÇED raporunda halkın görüşlerinin dikkate alındığı kaydediliyor.



Bu Haber 24.01.2025 - 12:19:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.