Koşulsuz iptal sigortası, sigortanın ruhuna aykırı
ERV Sigorta Genel Müdürü Atanur Oytuner, hem seyahat sigortasında karşılaşılan zorlukları anlatıyor hem de erken rezervasyon kampanyalarında kullanılan koşulsuz iptal kavramına karşı çıkıyor
Eda Özsoy - TurizmGuncel
Yaklaşık 25 yıldır turizmin içinde olan ERV Sigorta'nın Genel Müdürü Atanur Oytuner, sektördeki tecrübelerini sigorta alanına taşıyor.
ERV’nin 103 yıldır sadece seyahat sigortası satan bir firma olduğunu anımsatan Oytuner, “ERV, ERGO Sigorta Grubu’na bağlı, doğrudan yatırımları ve iştirakleri ile birlikte yaklaşık 40 ülkede faaliyet gösteren bir sigorta şirketidir. Türkiye'deki poliçe ortağımız Ergo İsviçre. Ergo İsviçre de ERGO Sigorta Grubu’na bağlı bir şirket” bilgisini veriyor.
KAVRAM KARGAŞASINA DİKKAT
ERV ile Ergo İsviçre’nin bir anlamda kardeş şirket konumunda olduğunu anımsatan Oytuner, Türkiye’de sigorta konusunda büyük bir kavram kargaşası olduğunu belirtiyor.
Oytuner, şu bilgileri veriyor:
“Seyahat sigortası zorunlu deniliyor. Türkiye'de zorunlu bir seyahat sigortası yok. Zorunlu bir Paket Tur Sorumluluk Sigortası var. Kanun diyor ki; "Paket Tur satan seyahat acentesi, kendisinden tatil satın alacak yolcusuna seyahat sigortası alabileceğini de söylemeli. Ama öncelikle kendisini iflas ve sorumluluğa karşı sigorta ettirmek zorunda" Bizim bu iki kavramı birbirinden net olarak ayırmamız gerekiyor”
Türkiye’de 50’nin üzerinde sigorta şirketi olduğunu anımsatan Oytuner, “Hepsi seyahat sigortası yapıyor ancak, bizim işimiz ise sadece seyahat sigortası yapmak. Bizim uzmanlığımız seyahat sigortası. Sektöre sunduğumuz yüzlerce ürün var. Avrupa’nın birçok tanınmış markası bizimle çalışıyor. Belirli bir birikime sahibiz” diye konuşuyor.
TÜRKİYE’DE SEYAHAT SİGORTA SEKTÖRÜ 12 MİLYON EURO CİVARINDA
2008 rakamlarıyla ERV Grubu’nun dünyadaki üretiminin 600 milyon Euro civarında olduğunu kaydeden Oytuner, bunun yaklaşık 30-35 milyon sigortalı anlamına geldiğini belirtiyor. Türkiye’de ise seyahat sigorta sektörünün 12 milyon Eurolar civarında olduğunu kaydeden Oytuner, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Türkiye’de seyahat sigortası bilincini geliştirmek istiyoruz. Pazardanan önemli bir pay almanın yolunun seyahat sigortası bilincinin gelişmesi ve pazarın büyümesinden geçtiğine inanıyoruz. Bir de seyahat sigortasının kaderini, vize sigortası olmaktan kurtarmak istiyoruz. Vize almak için yapılan seyahat sigortasının poliçesi, vize aldıktan sonra evde unutuluyor. Seyahat sigortası ise, seyahate çıkarken yanımıza almamız gereken ve bizi risklere karşı gerçekten koruyan bir sistemdir. Bunu geliştirip, belli bir pazar payı elde etmek istiyoruz.”
ERKEN REZERVASYONUN MOTİFİ, İNDİRİM OLMALIDIR
Oytuner son olarak erken rezervasyon kampanyasında bu yıl ilk kez uygulanmaya başlanan koşulsuz iptal sigortası kavramını masaya yatırıyor. Oytuner, konuyla ilgili şu bilgileri veriyor:
“Öncelikle şunu iyi analiz etmemiz gerekiyor. Erken rezervasyon kampanyasında tüketiciyi ilgilendiren aldığı indirimdir. Neden erken rezervasyon iptali koşulsuz olsun ki? İndirim alan yolcunun, gitmek istememesi beklenmez ama gidemeyeceği durumlar elbetteçıkabilir. Dolayısıyla burada bir kavram karmaşası var. Bunun Avrupa’daki uygulamalarına bakmak lazım. Koşulsuz iptal diye bir kavram olmamalıdır. İptal hakkı verilmelidir ama koşullu olmalıdır. Koşulsuz çok iddialı bir kavram. Kampanyanın cazibesini başka kavramlarla zenginleştirmek lazım. Örneğin içine bir bagaj teminatı,. bir ferdi kaza teminatı koyulabilir. Ama tek başına ve koşulsuz iptal sigortası, sigorta kavramını çok zorlayan bir uygulama.. Erken rezervasyon kampanyasının motifi, aldığınız indirim olmalıdır. Koşulsuz iptal sigortasının olmazsa, olmaz olduğunu düşünmüyorum. Zaten bu uygulamanın ne işe yaramış olduğunu sezon bittiği zaman anlayabileceğiz”
Bu Haber 11.04.2010 - 08:37:36 tarihinde eklendi.