Konya '2025 Avrupa Akıllı Turizm Başkenti' olmak için yarışacak

Konya '2025 Avrupa Akıllı Turizm Başkenti' olmak için yarışacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Konya'nın Avrupa Komisyonu tarafından '2025 Avrupa Akıllı Turizm Başkenti' ödülü için kısa listeye alındığı belirtildi.

Avrupa Komisyonu (AK) tarafından açıklanan '2025 Avrupa Akıllı Turizm Başkenti' kısa listesinde Türkiye'den Konya da yer aldı. Söz konusu ödülü, sürdürülebilir ve yenilikçi turizmin geleceğini şekillendirme konusunda olağanüstü kararlılık gösteren kent kazanacak. Ödül aynı zamanda akıllı turizm destinasyonları arasındaki iş bağlantıları imkanlarını güçlendirmeyi ve en iyi uygulamaların paylaşımını kolaylaştırmayı da amaçlıyor.

Avrupa Akıllı Turizm Başkenti için 10 ülkeden toplam 21 aday kentin oluşturduğu bir havuzda seçilen finalistler alfabetik sırayla şu şekilde: 

Brüksel (Belçika), Cenova (İtalya), Konya (Türkiye), Lahti (Finlandiya), Lviv (Ukrayna), Porto (Portekiz) ve Torino (İtalya).

Kazanan kent tanıtım ve marka desteği alacak

Avrupa Komisyonu, başvuran birçok kentin yüksek kaliteli başvuruları ve değerlendirme sürecinde aynı skorlara sahip olmaları sebebiyle Avrupa Akıllı Turizm Başkenti yarışması için belirlenen kısa listeyi 4 destinasyondan 7 destinasyona genişletmeye karar verdi.

Finalistler, 26-27 Kasım 2024 tarihlerinde tekliflerini Avrupa Jürisine sunacak ve “2025 Avrupa Akıllı Turizm Başkenti” bu jüri tarafından seçilecek. 

Kazanan kent de kapsamlı bir şekilde tanıtılma ve marka desteği alacak. Bu ödül aynı zamanda bir tanıtım videosunun çekimini, kentte bir hashtag heykelinin kurulumunu ve hem Avrupa Birliği hem de küresel seviyede görünürlüğü artırmaya yönelik özel hazırlanan tanıtım kampanyalarının başlatılmasını da içeriyor.

Şehirler uluslararası ölçüde yüksek sıralamalara yerleşti

Avrupa Akıllı Turizm Başkenti 2018’den bu yana turizm alanındaki sıra dışı pratikleri ve başarıları vurgulayan bir platform sağlıyor. 

Dublin’in 2024 Avrupa Akıllı Turizm Başkenti ödülünü aldığı yarışmada önceki yılların kazananları ise Sevilla ve Baf (2023), Valensiya ve Bordeaux (2022), Málaga ve Göteborg (2020), Helsinki ve Lyon (2019) oldu. 

Bu kentler, Avrupa’daki akıllı turizm için örnek niteliğinde birer kent olarak sürdürülebilirlik, inovasyon, yaşam kalitesi ve akıllı stratejilerin etkili entegrasyonu alanlarında uluslararası ölçüde yüksek sıralamalara yerleşti.

Girişim Hakkında

Avrupa Akıllı Turizm Başkenti, bir Avrupa Birliği girişimi olarak kentleri erişilebilirlik, dijitalleşme, sürdürülebilirlik, kültürel miras ve yaratıcılık gibi alanlarda inovatif yaklaşımları için ödüllendiriyor. 

Bu girişim, gücünü Avrupa Parlamentosu tarafından yapılan bir hazırlık aksiyonunun başarılı deneyiminden alıyor. Turizmin sürdürülebilir ve kapsayıcı bir şekilde gelişmesini sağlarken en iyi uygulamaların değiş tokuş edilmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
 
Yarışmayı kazanan kentler, olağanüstü pratiklerini tüm dünyaya sergileyebilecekleri bir platform elde ediyor. 2024 yılı için “Leading Examples of Smart Tourism Practices in Europe” (Avrupa’daki Akıllı Turizm Uygulamalarının Lider Örnekleri) raporu, başvuran kentler tarafından yürürlüğe konan akıllı turizm girişimlerini özellikle vurguluyor. 

Benzer şekilde, AB Akıllı Turizm Podcast dizisi, Avrupa Akıllı Turizm Başkentleri yarışmasının kazananlarından ve ödül için kısa listeye giren kentlerden gelen delegeler, ayrıca AB Komisyonu’ndan gelen temsilcilerle tartışmalara ev sahipliği yapıyor.


Bu Haber 24.09.2024 - 15:15:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.