Konkordato başvuruları 2024 yılında zirve yaptı

Konkordato başvuruları 2024 yılında zirve yaptı

Şirketler finansal dar boğazdan çıkmak için konkordato başvurularına yöneldi; 2024 yılı ekonomik kırılganlığın ve başvurulardaki artışın zirve noktası oldu.


2024'te konkordato başvuruları rekor kırdı

Mali zorluklarla mücadele eden şirketlere çözüm sunmayı amaçlayan konkordato müessesi, 2024 yılında başvuru rekoru kırdı. Geçtiğimiz yıl, toplamda 1.723 firma ve şahıs konkordato talebinde bulundu. Başvuruların en yoğun olduğu sektörler inşaat, tekstil ve gıda olarak öne çıktı.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, sıkı para politikası, artan işçi maliyetleri ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, şirketlerin finansmana erişimini zorlaştırdı. Kasım ayında konkordato başvuruları 2019'un verilerini yakalarken, aralık ayında rekor seviyeye ulaştı. 2024 yılında toplam 219 geçici mühlet kararı verilerek, bu alanda tüm zamanların rekoru kırıldı.

Tekstil sektöründe zor günler

Konkordato başvurularında en dikkat çeken sektörlerden biri tekstil oldu. 2018’den bu yana inşaat, tekstil ve gıda sektörleri, en riskli alanlar olarak kayıtlara geçti. İstanbul, Ankara ve Kocaeli ise en fazla başvurunun yapıldığı şehirler oldu. Konkordatotakip.com verilerine göre, geçici mühlet başlangıcından iflas kararına kadar geçen ortalama süre 423 gün, ret kararları için 473 gün, tasdik kararları için ise 700 gün olarak kaydedildi.

Mahkemelerden kritik kararlar

Aralık ayında 144 dosya için kesin mühlet kararı verilirken, yıl genelinde bu sayı 827’ye ulaştı. Aynı dönemde 89 başvuru reddedildi ve toplamda 701 konkordato başvurusu sonuçsuz kaldı. Ayrıca, 132 şirket iflas etti. 2024 yılı boyunca 114 şirket, konkordato tasdik kararıyla ekonomik rahatlama sağladı.

TCMB'nin analizi: Konkordato talepleri artıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı bir analizde, konkordato ilan eden firmaların borçluluk oranlarının diğer şirketlere kıyasla çok daha yüksek olduğu vurgulandı. Ticari borçların toplam varlıklara oranı bu firmalarda yüzde 36 iken, diğer firmalarda bu oran yüzde 11 seviyesinde kaldı.

Konkordato sürecine giren önemli şirketler

2024 yılında konkordato ilan eden dikkat çekici şirketlerden bazıları:

  • Sanovel İlaç’ın bünyesinde bulunduğu Arven İlaç.
  • Granz Moda, İstanbul Fatih’teki iki büyük mağazasıyla konkordato ilan etti.
  • Yeniyurt Petrol Terminal A.Ş., 1 milyar lirayı aşan borcuyla iflas etti.
  • 120 yıllık çay devi Tirebolu 42, konkordato sürecine girdi.
  • Türkiye’nin motor devi KEM-P, ekonomik zorluklar nedeniyle konkordato ilan etti.
  • Darkale Yapı, finansal darboğazdan çıkamayarak konkordato talep etti.
  • Türkiye'nin önde gelen tekstil firmalarından Emek Kumaş, 64 yıllık geçmişiyle konkordato ilan etti.

2024 yılı boyunca konkordato taleplerindeki artış, iş dünyasında tedirginliği artırmaya devam ediyor. Ekonomik göstergeler, konkordato sürecine giren firmaların önümüzdeki dönemde ciddi finansal zorluklarla karşılaşabileceğine işaret ediyor.



Bu Haber 03.01.2025 - 10:13:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.