'Kitle turizmi karşıtı protestolar ciddiye alınmalı'

'Kitle turizmi karşıtı protestolar ciddiye alınmalı'
İspanya'da turizm sektörü ile yerel halk arasındaki gerilim tırmanırken, 21 Temmuz'da Mallorca'da büyük bir 'kitle turizmi karşıtı' protesto yapılması planlanıyor. Duayen Alman turizmciler Günter Ihlau ve Wolfgang Isenberg ise kitle turizmi karşıtı protestoları ciddiye almak gerektiğine dikkat çekiyor.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Başta İspanya'nın turizm adaları olmak üzere, Avrupa'da kitle turizmi karşıtı protestolar giderek yükseliyor.  Balear Adaları halkı, "Turistler, evinize dönün", "Sizin eğlenceniz bizim acımız" şeklinde dövizler taşıyıp sloganlar atarken, Barselona'da düzenlenen protesto gösterisinde ise kafe ve restoranlarda oturan turistlere su tabancaları ile su sıkıldı. 21 Temmuz'da Mallorca, yine büyük bir kitle turizmi karşıtı gösteriye ev sahipliği yapacak.

Turizme büyük zarar verme potansiyeline sahip

TUI'de uzun yıllar yöneticilik yapan, Alman Seyahat Birliği dış ilişkiler komitesi başkanı Günter Ihlau, protestoların turizm endüstrisini yok etmeyeceğini ancak büyük zarar verme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Alman iş ve turizm dergisi fvw'de yer alan habere göre Ihlau "Protestolar devam edip kontrolden çıkan bir orman yangınına dönüşmesi halinde, yaygın bir turizm fobisi ortaya çıkabilir. Bununla da kalmaz, seyahatçiler tatile gidip gitmemeyi düşünmeye başlar. Bugün bile seyahat etmek çoğu zaman stres anlamına geliyor, özellikle de gidiş-dönüş yolculuklarında. Buna kötü bir duygu da eklenirse, bazı insanlar için yurt dışında tatil artık bir seçenek olmayabilir." dedi.

“Turizmcilerin bir şey yapmaması anlaşılır değil”

Günter Ihlau ve Thomas Morus Academy'nin eski başkanı Wolfgang Isenberg, olanlar karşısında sektörün eylemsiz kalmasına anlam veremediklerini belirtiyor. İkiliye göre destinasyonlar, organizatörler ve turizm örgütleri turizm karşıtı protestoların yarattığı riski hafife alıyor. Isenberg, "Bu aktörlerin hiçbirinden kitle turizmi sorunuyla ciddi bir şekilde mücadele ettiklerine dair henüz bir sinyal duymadım" diyor.

“Protestolar bir süre sonra turizmdeki iş modelini değiştirebilir”

Isenberg'e göre kitle turizmi karşıtı protestolar bir süre sonra turizm sektöründeki iş modelini etkileyecek. Bu nedenle protestoların sona ermesini sağlayacak konsept arayışında olanlar turizm karşıtları değil, tam tersine gerçek düzenlemelerle varlığını sürdürmesine hizmet edenler." ifadelerini kullanıyor.

“Turizm sadece para kazanma alanı değil”

Turizmin sadece para kazanma alanı değil, aynı zamanda küresel ölçekte barılı ve anlayışı teşvik eden bir sektör olduğuna dikkat çeke Ihlau, "İşte tam da bu nedenle bu konu turizmi eleştirenlere bırakılmamalı." görüşün dile getiriyor.

Isenberg ve Ihlau 10 maddelik bir plan üzerinde çalışıyor

Bu nedenle Isenberg ve Ihlau, tarafların konuyu tartışabileceği 10 maddelik bir plan üzerinde çalışıyor. Burada en çok odaklanılan nokta, yerel halkın istekleri ve ihtiyaçları. İkili "Korkularının ciddiye alındığının ve bu konuda bir şeyler yapıldığının onlara gösterilmesi gerekiyor." diyor. 

Somut gerçeklikten yola çıkarak 'turizmin destinasyonların çoğunda insanların yaşam koşullarını iyileştirdiğini söylemenin yeterli olmadığını kaydeden Ihlau "Aynı derecede önemli olan bir başka şey, yumuşak gerçekliğe bakmak. Gerçek şu ki, örneğin Mallorca'daki pek çok insan, nesnel olarak turizmden faydalanmalarına rağmen onunla ilgili hayal kırıklığı yaşıyor." şeklinde konuşuyor.


Bu Haber 17.07.2024 - 15:47:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.