Kirasını elden ödeyenlere ceza geliyor

Kirasını elden ödeyenlere ceza geliyor

Kira ödemelerini elden yapanlara kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilecek.


Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından görüşe açılan "Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı"na göre, kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayıp, elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilecek.

Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de düzenleme kapsına alındı.

Ayrıca mevcut uygulamada 500 TL’yi aşması durumunda bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunlu olan iş yeri ve konut kira ödemelerinde bu sınır kaldırıldı. miktar fark etmeksizin tüm ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Öte yandan hem kiracı, hem de kiralayana kesilen cezaların kapsamı da genişletiliyor. Mevcut tebliğde sadece iş yeri kiralamalarında bu durum geçerliyken yeni düzenlemeyle konut kiralamalarında da kiracıya ceza kesilebilecek.

Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesi durumunda kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmak yerine elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Mevcut durumda bu, kira tutarının yüzde 5'i ve asgari 3 bin lira olarak uygulanıyor.

Kiracının ödemenin elden yapıldığını ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi durumunda, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırının ise 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarılması planlanıyor.



Bu Haber 11.09.2024 - 16:38:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.