Kavaloğlu açıkladı: Resort Kongresine kimler katılacak neler konuşulacak?

Kavaloğlu açıkladı: Resort Kongresine kimler katılacak neler konuşulacak?

Bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek Uluslararası Resort Turizm Kongresi önceside bilgilendirme toplantısı yapıldı. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, kongrenin içeriğine dair bilgiler paylaştı.


Bu yıl 14’üncü kez Akdeniz Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından 20-21 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Antalya Resort Turizm Kongresi öncesi AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Antalya Son Haber’den Yusuf Katrağ’ın haberine göre, kongrede kamu, turizm sektör paydaşları, profesyoneller, yatırımcılar ve akademisyenler, finans sektör temsilcilerinin bir araya gelerek sektörü yakından ilgilendiren konuların farklı oturumlarda ele alınacağını belirten Kavaloğlu, açılışta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Hulusi Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yer alacağını kaydetti. Avrupa kaynak pazarında önemli role sahip olan tur operatörlerinden TUI CEO’su Sebastian Ebel’in ise ana konuşmacı olarak kongrede yer alacağını açıklayan Kavaloğlu, turizm ekonomisi ve finansı konularında ana sponsor olan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın bilgi vereceğini söyledi.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Erkan Yağcı’nın da Türkiye’deki konaklama sektörünün durumu ve geleceğine ilişkin sunum yapacağını ve Rixos Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin başarı hikayesini paylaşacağını belirten Kavaloğlu, Group Destinia CEO’su Ricardo Fernandez’in dünyadaki online turizmi anlatacağını ifade etti. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve eski büyükelçi Ömer Önhon’un dünyadaki Türkiye algısı ve gelecekteki yeriyle ilgili bilgi vereceğini söyleyen Kavaloğlu, Corendon Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer’in ise havacılığın turizme etkisini anlatacağını kaydetti.

Panellerde ise öncelikli olarak Rusya’nın ele alınacağına ifade eden Kavaloğlu, “Rusya’daki dört büyük tur operatörünün direktörleri, genel müdürleri, CEO’ları bizlerle birlikte olacak. İkinci panelimizde sosyal medya ve onlinenin turizm ve otelcilik üzerine etkilerini tartışacağız. Uluslararası katılımcılar olacak. Daha sonraki panelimizde siber güvenlik konusunda dünya çapındaki uzmanlar olacak” dedi. Sezonun nasıl geçtiği ve ileriye dönük fikirlerle ilgili anket düzenleyeceklerini de bildiren Kavaloğlu, anket sonucunun kapanış bildirgesi olarak paylaşılacağını söyledi.

“Bizim en büyük güçlerimizden birisi istihdam”

Bu yıl kongrenin “Collective Craft, New Age" (Tourism, Kollektif Zanaat, Yeni Çağ Turizmi) teması ile gerçekleşeceğini açıklayan Kavaloğlu, “Turizmi insana insanla hizmet etme zanaatı olarak görüyoruz. Çok önemli bir sektörüz. 2 milyonun üzerinde çalışanımızla bu ülkenin temel direklerinden birini oluşturuyoruz. 56 sektöre direkt, dolaylı olarak 100 sektöre can suyuyuz. Ülkemizin bacasız sanayisiyiz. Turizmin de T7’si olsaydı 4’üncü sırada yer alarak sistemin tam temelinde olacaktık. Bizim en büyük güçlerimizden birisi istihdam. Bu gücümüzü çok önemsiyoruz. Kongremizin her döneminde muhakkak bunu işliyoruz. Onun için bu yıl mottomuz Collective Craft, New Age Tourism oldu” diye konuştu.

“Yıl sonuna kadar 17 milyon turisti bulacağız”

Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin Türkiye’deki turizm konseptli en önemli kongre olduğunu vurgulayan Kavaloğlu, “Hem uluslararası katılımı hem de gelemeyenlerin canlı olarak izleyebildiği, pandemide bile yaptığımız bir kongre” açıklamasında bulundu.

Turizm sezonuyla ilgili bilgi vererek 2025 yılına ilişkin tahminleri paylaşan Kavaloğlu, şunları dile getirdi:

“Bu yıl Antalya’ya gelen turist sayısı 16 milyon 300 bini geçti. Yıl sonuna kadar rahat bir şekilde 17 milyonu bulacağız. 2023 yılına göre yüzde 8, yani 1 milyonun üzerinde bir artış olacak. 2025 yılının ilk görüntüsü iyi. En erken rezervasyon yaptıran İngilizler. Birleşik Krallık’tan gelecek rezervasyonlarda şu anda yüzde 30’luk bir artış gözüküyor. İngilizler bu yıl 1 buçuk milyon kişiyi geçmişti. Önümüzdeki yıl 1 milyon 750 bin kişiyi geçeğini tahmin ediyoruz. Erken rezervasyonda yüzde 20’lik artışla Almanlar ikinci sırada. Bu iki pazardan da 2025 yılında artış bekliyoruz.”

“Fiyatları artırsak da karlılıklarımız düşüyor”

Türkiye’nin Avrupa ülkelerine odaklanması gerektiğine de işaret eden Kavaloğlu, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Pandemi döneminde turizm hareketliliği sağlansa da fiyat artışlarının yapılamadığına dikkat çeken Kavaloğlu, 2023, 2024 yıllarında her yıl fiyatların yüzde 15 seviyelerinde artırıldığını söyledi. 2025 yılı için yüzde 8 ila 12 arasında fiyat artışının öngörüldüğünü belirten Kavaloğlu, fiyat artışlarının çok büyük olmadığını vurgulayarak, euro kurunun artmaması ve maliyetlerin TL. olması nedeniyle turizmcilerin üzerinde enflasyonist baskı oluştuğunu dile getirdi. Fiyatları artırsalar da karlılıklarının düştüğünü kaydeden Kavaloğlu, “Bunun için fiyatları artırmamız gerekiyor. Fayda-maliyet analizlerinin Türkiye ve Antalya’nın lehine olduğu bir sektörüz. Onun için çok dikkatli davranıyoruz. Ondan dolayı 2025 yılındaki fiyat artışlarımızı 2024’teki gibi yapmamayı tercih ettik. Pahalı algısının 2025 yılı itibariyle ortadan kalkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Euro kuru canımızı acıtıyor”

Yerli turistlerin Yunanistan’ı tercih ettiğine yönelik haberlerin magazin olduğunu söyleyen Kavaloğlu, “Adalara 270 bin kişi gitmiş. Fiyatların dengeye gelmesi için çalışıyoruz. Oteli otelle kıyasladığımızda biz pahalı değiliz” dedi. euro kurunun bir dezavantaj olduğunu dile getiren Kavaloğlu, “Bizim açımızdan euro kuru 40 liraları görmesi lazımdı. Biz bu ülkenin vatandaşıyız, bu ülkede yaşıyoruz, bu ülkenin ekmeğini yiyoruz. Onun için devletimizin aldığı her türlü kararın arkasındayız. Ama şuandaki euro kuru bizim canımızı acıtıyor” diye konuştu.

 “Her şey dahilin içeriğinde çok fazla şey veriyoruz”

Her şey dahil sistemiyle ilgili bir soruya da cevap veren Kavaloğlu, şunları söyledi:

“2 buçuk milyon insanın yaşadığı bir şehre 17 milyon turist getiriyoruz. Bu gelen insanların yaklaşık yüzde 70’i aile. Aileler de her şey dahil turizm şeklini tercih ediyor. Dünyanın her tarafı her şey dahili nasıl uyguladığımızı örnek alırken, biz her şey dahili çok fazla tartışmamalıyız. Ama içeriğini tartışmalıyız. Rekabetten dolayı içeriğinde çok fazla şey verdiğimizi bende düşünüyorum. Onun için de birkaç iyi yıla ihtiyacımız var. Çünkü, iyi yıllar olmadığında iyi hizmet verdiğin bir şeyde gerilemeye geçtiğinde hizmetinden taviz vermiş gibi gözükürsün. Bu da turizmde iyi bir algı yaratmaz.”



Bu Haber 15.11.2024 - 12:52:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Alman şirketin yerli temsilcisi

    Adım soyadım 15.11.2024 - 03:11

    Uçak tui, otel tui, personel tui sonra turizme katkı sunuyorlar. Büyük bir çarkın yerli dişlileri. Herşey dahil ile aşırı tüketim ve denizlerin kirletilmesinin yanı sıra pek de sürdürülebilir olmayan bir sektör vizyonu sunuyor. Bizdeki turizm turizm değil !

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.