Kapadokya'da akıl almaz turizm dolandırıcılığı 

Kapadokya'da akıl almaz turizm dolandırıcılığı 
Kapadokya'da bazı seyahat acentelerinin nasıl maliyetinin altında tur sattığı belli oldu. Turistlerin olmayan müzelere ve ören yerlerine götürüldüğü ifade ediliyor.

Turizm Güncel

Kapadokya'da maliyetinin bile altında tur satan acentelerin nasıl para kazandığı ortaya çıktı. Bölge rehberlerinin Turizm Güncel'e verdiği bilgiye göre bazı acenteler, misafirlere gerçekte var olmayan 'müze' ve 'ören yerlerini' gezdiriyor. Müze ve ören yerine para ödemeyen acente, bu şekilde maliyetini aşağıya çekmiş oluyor.

Uzaktan Göreme, Yeraltı Şeri yerine limon depoları

Edinilen bilgiye göre bazı acenteler yabancı misafirleri Ihlara yerine Ihlara'ya yakın bir yere, Göreme diye Göreme'yi uzaktan gören bir noktaya götürüyor ve anlatımı buradan yapıyor. Acentelerin turistleri 'Yeraltı Şehri' diye limon depolarına götürdükleri veya Çardak'ta köy evi gezdirdikleri ifade ediliyor. 

Turistler bölgeyi bilmediği için genellikle turlara itiraz etmediği, edenlere de "Orası şu anda tadilatta" denilerek başka yerlerin gezdirildiği belirtiliyor.

Türkiye'nin imanjına da zarar

Kapadokya'nın güzelliklerini görmek için binlerce kilometre yol gelen insanların hiçbir şeyden habersizce, gerçek Kapadokya'yı göremeden evine döndüğünü belirten bir rehber "Gelen misafire 'senin bütçen bu ve bu bütçeyle ancak şuraları gezdirebiliriz' dense ve turist de bunu kabul etse anlarım. Ancak burada açık bir dolandırıcılık ve turisti kandırma söz konusu. Bölgede işini layıkıyla yapmaya çalışan acenteler ve rehberler yıllardır bunlarla mücadele ediyor ama başarılı olmuyor. Bu, Türkiye'nin imajına da çok büyük zarar veriyor." değerlendirmesini yaptı.

Gelir kaybına da neden oluyor

Yapılan dolandırıcılığın sadece turistleri mağdur edip Türkiye'nin imajına zarar vermekle kalmadığını, aynı zamanda ülkenin gelir kaybı yaşamasına da neden olduğunu belirten acente ve rehberler, bu şekilde iş yapan acentelerin tespit edilerek gerekli yaptırımların uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Kapadokya’daki müzede çalışan bir görevli ise “Ben de müzede çalışıyorum. Zelve’nin girişinde açık hava müzesi yazıyor, orayı Göreme diye yutturanlar bile var. Paşabağ ve Zelve’yi tek bilet o şekilde çözüyorlar. Turistler bize fotoğraf gösteriyor, ‘Karanlık Kilise Göreme’de’ diyoruz. ‘Gittik ama görmedik hiç kilise’ diyorlar. Turizm can çekişiyor. Esnafı hiç demiyorum bile” ifadelerini kullandı.


Kapadokya Sahte Yeraltı Şehri


Bu Haber 04.10.2024 - 16:28:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Rezillik

    Ahmet almaz 05.10.2024 - 12:49

    Turizm tamamen sahipsiz. Yeni rehber yasasi ile ingilizce ve tarih bilmeyen bir ton yandaş , rehber diye turlarda geziyor. Sikayetler cok. Utanmadan turlarin son gününde iktidar ve saray propagandasida yapiyorlar. Turistler şaşkin. Bir tanesi bize rehber ‘ avrupalilar bizi sevmiyor ondan Rusya Çin e geciyoruz Bric e giricez diye konusma yapmis. Acentalar desen turiste gavur gözüyle bakan yüzü gülmeyen dogulu yada siyasal islamci bir kitleye gecmeye başladı. İşimiz zor. Yabanciyi gectim Turk zengileri bile burda tutamayiz.

  • TURİZM BAŞKA BİR KAZMAYA SAP OLAMAMIŞLARIN SON ÇARESİ DEĞİLDİR !

    Ünsal ACAR 05.10.2024 - 11:09

    Turizm başka bir kazmaya sap olamamışların son çaresi değildir. Her önüne gelene seyahat acentası belgesi verilirse olacağı bu. Türsab Belgeli Kasaba Köy Kurnazlarından her şey beklenir. Yenilenen kanunla artık hanut hakediş dedikleri haram paraları da alamıyorlar . Seyahat acentaları gereğinden çok fazla oldukları için de ucuz fiyatlara turlar yapıyorlar, sonra da müzelere götürmüyorlar. Rehberlere tur verenler de biletli müzelere götürme diyor. Ve başka bir üzücü gerçek de Kapadokyadaki seyahat acentelerinin çoğu bölgesel rehberlere ait ve bu kişilerin çoğu maalesef lisansında yazan dili bile bilmiyor. Kapadokyada eğitim seviyesi , görgüsü, tecrübesi, yabancı diller bilgisi yüksek olan çok az turizmci var.Türsab’a ne demeli ? Sivil toplum kuruluşlarına ne demeli? Ya üniversitelere ne demeli? Hepsi var mı var. Türsab Kanununa ek madde konulmalı. Üniversitelerin Turizm İşletme Seyahat Acenta İşletmeciliği Bölümlerinden mezun olmayan hiç kimse seyahat acentası açamamalı. Türsab seyahat acentası olmak isteyen kimseler sınavlara girmeli. Kültür ve Turizm Bakanlığı da tümüyle lağvedilmeli. Her ilçe Kaymakamı ve Belediyesi ile kendi turizmini yönetsin. Bakanlık her hükümet döneminde işe alınmış binlerce kişi personeli ile her sene tanıtıma ayrılan bütçesi ile ülkemizi ucuz turizm destinasyonu haline getirdiler. Ayrıca müzelerin bilet gişelerini işletemeyip özele vermek nedir? Neresini tutsan çürümüş bir sistemle turizm olmuyor. On yıllardır turizme pasta diye diye pastayı parmaklaya parmaklaya mahvettiler .

  • Ören yeri fiyatları

    Hakan Eren 05.10.2024 - 10:26

    Bu konuya Dolandırıcılık demek ne kadar doğru olur bilinmez... Antalya'da eskiden Şehir Türü yapardık magazalı Aspendos Tiyatrosu, Aquductlar (su Kemerleri) ve Selçuklu köprüsü Stadyumu ise dışarıdan anlatırdık.. Şimdi Su kanalları bedava olduğu için Orayı gezdirip Aspendos Tiyatrosunu dışarıdan anlatıyorlar çünkü giriş Ücretleri Can yakıyor... Aynı sorun Düden Park ta giriş ücreti olmadığı için sabahın erken saatlerinden itibaren ana baba günü sanırım Yivli Minareyi, Saat Kulesini, Hadrian kapısını da Otobüsden gösterip geçiyorlardır... Bakanlık bu Ören yerleri fiyatları nı yeniden ayarlanmalıdır..Geçen gün yazdım ama yayınlamadınız Pamukkale 30.-€ giriş ücreti olunca Yollarda Tur Otobüsü göremedim...

  • Turizmci 05.10.2024 - 09:17

    TÜRSAB yanlış yerlere odaklanmak yerine bu tip işletmelerin peşine düşmeli ve disiplini sağlamalı.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.